Pratite nas

BiH

Milorad Dodik i potpredsjednici Srpske Josip Jerković i Ramiz Salkić položili su danas svečanu prisegu u Narodnoj skupštini Republike Srpske

Objavljeno

na

Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je večeras da su dio parlamentarne većine u RS-u i oko SNSD-a i Ilija Stevančević (PUP), koji je mandat dobio u okviru SDS-a, i Vojin Mitrović, koji je tijekom izbora bio u okviru NDP-a, ali ne djeluje više u toj stranci.

Dodik je u izjavi novinarima u parlamentu RS-a, nakon inauguracije, rekao da unutar koalicije oko SNSD-a postoji parlamentarna većina od 42 zastupnika, a bit će i veća, kako kaže, u narednom periodu.

Nakon što večeras bude izabran predsjednik parlamenta, do kraja tjedna će, najavio je, predložiti novog mandatara za sastav nove Vlade RS-a.

Dodik je prelazak Ilije Stevančevića u koaliciju oko SNSD-a, iako je na izborima bio uz SDS-u, obrazložio stavom da je predsjednik PUP-a ranije bio u koaliciji oko SNSD-a, kao i Vojin Mitrović koji je ranije bio predsjednik Općinskog odbora SNSD-a Bijeljina, te da on nije kriv što su neki bili naivni i prihvatili ih u svoje političke grupe.

-Stevančević je tražio da se najniže mirovine povećaju za tri posto i smatra da drugi blok ne može formirati vladu i nije htio ostati uz njih, jer ne može doći do tog povećanja mirovina,ustvrdio je predsjednik RS-a i SNSD-a i naveo da je Stevančević ranijih osam godina bio dio većine oko SNSD-a.

Dodik je naveo da mandati pripadaju zastupnicima te da nema osnova u pričama o navodnoj kupovini zastupnika.

Kada je u pitanju BiH, on i dalje očekuje da SNSD bude dio vladajuće strukture na razini BiH, ali, navodi, morat će praviti neki drugi sporazum u kojem neće biti pitanja u vezi vojne imovine i još nekih “koji su ponižavajući za RS”.

Dodao je da Srbi ne mogu birati političke predstavnike Bošnjaka u vlasti na razini BiH, ali ni obrnuto.

I Vojin Mitrović je večeras u parlamentu rekao da nije kupljen te da se nije složio s nekim politikama Saveza za promjene.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i potpredsjednici Srpske Josip Jerković i Ramiz Salkić položili su danas svečanu prisegu u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

dodik-prisegaPrije polaganja svečane prisege, certifikate Dodiku, Jerkoviću i Salkiću uručio je predsjednik SIP BiH Stjepan Mikić.

Svečanu prisegu položili su i zastupnici u Narodnoj skupštini Srpske

Biti predsjednik Republike Srpske nije privilegija, već prvenstveno velika čast i obveza da se služi svom narodu, rekao je danas predsjednik RS Milorad Dodik u inauguracijskom govoru u Narodnoj skupštini RS.

On je rekao da su ustavne nadležnosti Republike Srpske, koje su očuvane proteklih godina, i neprestani pritisci, kako izvana, tako i iznutra da se to promijeni, jedine činjenice koje su ostale iste, a da po svim drugim parametrima Republika Srpska 2014. ne izgleda kao Republika Srpska 2010. godine.

“Stotine infrastrukturnih projekata je realizirano u Republici Srpskoj u protekle četiri godine – od škola, studentskih i đačkih domova, bolnica, domova zdravlja, puteva, tunela, vijadukta, mostova, do velikih energetskih projekata koji su u fazi realizacije.

Republika Srpska je danas uređenije, ljepše i prosperitetnije mjesto za život svih njenih građana, što je i osnovni zadatak svake politike i odgovornih političara”, dodao je Dodik.

On je naglasio da svjetsku i ekonomsku krizu nije proizvela dosadašnja vlast.

“Ali kao mala republika sa slabašnom ekonomijom platili smo cijenu te krize. Međutim, posljedice te krize, zahvaljujući odgovornom upravljanju, nisu tako strašne kako to možemo vidjeti u zemljama i okruženja”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da su proteklo razdoblje obilježili tragični i tužni događaji, poput poplava.

“Poplave su pogodile veliki dio našeg naroda, ali i to iskušenje zajedno, solidarno, još prevazilazimo, i dajem vam riječ da ćemo to uspješno prevazići. Štete, što uzrav, što indirektne, osjećaćemo još dugo, ali ako i na tom poslu budemo zajedno, kako smo bili tih kritičnih dana, osim ljudskih života, koji su nenadoknadivi, sve ćemo nadoknaditi”, istakao je Dodik.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su Republika Srpska, njene nadležnosti i s mukom očuvana autonomija imperativ svakom pojedincu ili organizaciji, te da će tako biti sve dok bude obavljao dužnost predsjednika, pa čak i kada to ne bude.

“Za Republiku Srpsku borit ću se s bilo koje pozicije koju budem imao u životu, jer Srpska nije samo politički organizirana zajednica da bi u njoj neko vršio vlast ili bio opozicija. Ona je naše životno opredjeljenje”, rekao je Dodik nakon inauguracije i svečanog polaganja prisege u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je pozvao sve zastupnike i građane Srpske da svatko u okviru svojih mogućnosti učini sve na očuvanju Republike Srpske i afirmaciji njenih vrijednosti.

“Ili ćemo pustiti budućnosti da se stvori sama ili ćemo stvarati budućnost. Pozivam vas sve da stvaramo budućnost za sebe, našu djecu i djecu njihove djece. Vjerujem u Republiku Srpsku, naš narod, vjerujem i u sebe i svoju posvećenost da nastavim voditi Republiku Srpsku na doborobit svih njenih građana”, poručio je predsjednik Republike Srpske.
“Što se tiče BiH, i danas s ovog mjesta želim jasno reći, da je to državna zajednica u koju je Republika Srpska unijela svoj suverenitet. BiH kakva je sastavljena u Daytonu prije gotovo 20 godina nije smetnja Republici Srpskoj.

Međutim, BiH kakvu nam pokušavajum nametnu pojedini stranci ili pojedini bošnjački političari, pod plaštom raznih reformi, a u stvari s ciljem njene unitarizacije, za nas je apsolutno neprihvatljiva”, istakao je Dodik, dodavši da se Republika Srpska zalagala i zalagat će se za dosljedno poštivanje slova Daytonskog mirovnog sporazuma.

Partneri, a ne podanici

Dodik je rekao kako je put BiH put ka EU, ali da to ne može biti izgovor za umanjenje ili gašenje autonomije Republike Srpske.

Dodik je u inauguralnom govoru u Narodnoj skupštini rekao da Republika Srpska ni proteklih godina nije kočila europski put BiH, već su to najčešće činili oni kojima su “usta bila puna i Europe i BiH”.

“Mi ostajemo privrženi europskoj ideji, ali na putu ka EU nismo spremni odreći se svoje autonomije… Identitet i integritet, koji je naš narod stjecao stoljećima, obvezuje nas da i naše putovanje ka EU ne bude putovanje poniženih. Mi želimo bitii partneri, a ne podanici”, poručio je Dodik.

Opredjeljenje za evropske integracije, rekao je predsjednik Srpske, ne znači da je to jedini put kojim Republika Srpska želi ići na putu svog razvoja.

“Suradnja s Ruskom Federacijom, i politička i ekonomska, od vitalnog je interesa za Republiku Srpsku. Ruska Federacija je jedan od najvažnijih investitora u Republici Srpskoj, a na političkom planu jedan od najprincipijelnijih partnera u očuvanju Daytonskog mirovnog sporazuma na kojem počiva BiH, ali i naša prava u okviru nje”, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, suradnja Srpske s Ruskom Federacijom je uvijek bila otvorena, principijelna i bez uvjetovanja s bilo koje strane. On je naveo da je Republika Srpska bila i uvijek će biti ozbiljan partner SAD, te da tu nema nikakvih problema na globalnom planu.

“Problemi koji su se povremeno pojavljivali najčešće su se odnosili na neprimjereno ponašanje pojedinih službenika američkog veleposlanstva, koji su se otvoreno miješali u unutarnje stvari naše zemlje i suprotno dobroj diplomatskoj praksi i ponašanju u javnost nerijetko izlazili s ozbiljnim neistinama.

Ali, naš odnos prema SAD neće i ne može biti promijenjen zbog diplomatskih incidenata pojedinih službenika”, dodao je Dodik i izrazio veliku zahvalnost SAD što je BiH osiguran mir i omogućeno da se razvija u demokratskom ambijentu.

On je naglasio da su za narod u Republici Srpskoj posebno važni odnosi s Republikom Srbijom, koji su danas na zavidnoj razini.

“Sporazum o specijalnim paralelnim vezama aktivno se provodi. Redovni sastanci s predstavnicima Republike Srbije kroz razne resore u našim vladama, ekonomska, kulturna i svaka druga suradnja, pokazuje da je granica između istog naroda tek crta na zemljopisnoj karti.

Ugasiti instituciju visokog predstavnika

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će o eventualnom ulasku BiH u NATO svoje mišljenje dati narod Republike Srpske na referendumu.

“I mi, kao legalno izabrani političari, morat ćemo poštovati mišljenje naroda koji predstavljamo”, rekao je Dodik u inauguracijskom govoru u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je naglasio da je pitanje imovine koje se problematizovalo posljednjih godina, a u vezi je s NATO integracijama i gašenjem OHR, umjeto proizveden problem upravo od OHR-a, jer je pitanje imovine već riješeno Daytonskim mirovnim sporazumom.

“S obzirom da je pitanje problematizirano na način da se imovina tretira kao vojna i državna, mi ćemo ostati pri stavu da se problem imovine mora riješiti u paketu i zajedno”, poručio je Dodik.

On je naglasio da u BiH nema međunacionalnih tenzija, godinama se provode fer i demokratski izbori, ali da međunarodna zajednica, bez razumnog obrazloženja, i dalje zadržava instituciju visokog predstavnika u BiH.

Dodik je naveo da je BiH danas, kao i prethodnih godina, zarobljena bespravnim djelovanjem visokih predstavnika i nasiljem nad Ustavom koje su provodili, te da su gotovo svi problemi koji se danas ispostavljaju legalno izabranim političarima proizvedeni u OHR.

“Zato i ovom prilikom pozivam međunarodnu zajednicu, prvenstveno EU, da konačno ugasi instituciju visokog predstavnika. Želim vjerovati da je i kod ključnih država međunarodne zajednice, konačno, sazrela svijest o tome da je za bilo kakav napredak u BiH najprije potrebno ugasiti OHR”, naglasio je Dodik.

On je predložio da Narodna skupština zatraži izvještaj od visokog predstavnika za sve godine njegovog rada, jer je po Aneksu 10 Daytonskog mirovnog sporazuma bio obvezan to činiti parlamentu Srpske.

Borba protiv terorizma

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je reforma pravosuđa, koju su u BiH proveli stranci, doživjela neuspjeh, te da će on u narednom razdoblju insistirati na reformi pravosudnog sustava.

On je naglasio da je borba protiv kriminala i korupcije s ovakvim pravosudnim sustavom samo politička fraza, omiljena i stranim i domaćim političarima.

On je ocijenio da strukturalni dijalog ne daje odgovore na potrebe reforme pravosuđa, te naglasio da BiH ne može zadržati nadležnosti iz pravosuđa koje joj nisu dodijeljene Daytonskim mirovnim sporazumom.

“Sud BiH može ostati samo ako je nadležan za procesuiranje predmeta isključivo iz ustavnih nadležnosti BiH, koje nisu nametnute od visokih predstavnika. Sud BiH ne može biti nadležan za zakonodavstvo entiteta. Nikakav apelacijski ili vrhovni sud BiH ne dolazi u obzir. Može biti samo drugostepanjska razina Suda BiH, isključivo nadležan za odluke prvostupanjskih organa”, dodao je Dodik.

Visokp sudsko i tužiteljsko vijeće, istaknuo je, mora se rekonstruirati, tako da se njegova uloga promijeni, na način da on i dalje bude nadležan za provođenje procedura, ali ne i imenovanja.

On je ukazao i na potrebu da se posebna pažnja posveti još jednom ozbiljnom problemu – problemu terorizma.

“Iz ranijih izvještaja s najviših instanci obavještajne agencije BiH dobili smo informaciju da značajan broj osoba u BiH predstavlja potencijalnu prijetnju u tom pogledu, a nakon toga bili smo svjedoci da se određen broj osoba s putovnicom BiH pojavljivao i pojavljuje na brojnim ratištima u redovima islamističkih militantnih pokreta”, naveo je Dodik.

On je rekao da s toga, od svih sigurnosnih struktura u zemlji očekuje da ne potcjenjuju ovaj problem i da se još aktivnije uključe u borbu protiv terorizma.

“Nužna je suradnja sa svim agenicijama u svijetu koje se bore protiv terorizma, kao opremanje i dodatno obučavanje pripadnika MUP Republike Srpske za ove vidove borbe”, rekao je Dodik.

Domaće investicije za ekonomsku samoodrživost

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da samo povećanjem konkurentnosti domaće proizvodnje i proizvoda Srpska može izgraditi ekonomsku samoodrživost, upravljati vlastitim razvojem, gospodariti vlastitim resursima, povećati zaposlenost i standard stanovništva.

Dodik je u inauguracijskom govoru u Narodnoj skupštini Republike Srpske rekao da su strani investitori dobrodošli, ali da su potrebne i domaće investicije i domaći investitori, te da je potrebno promijeniti odnos prema poslovnoj zajednici, poslovnim ljudima koji stvaraju poslove i zapošljavaju ljude-
“Od nove vlade Republike Srpske očekujem da učini sve da Srpska zadrži makroekonomsku i financijsku stabilnost, koju je uspjela zadržati svih ovih godina velike globalne ekonomske krize”, rekao je Dodik.

On je dodao da će u narednom razdoblju biti potrebno da se donese i novi Zakon o radu koji radnike neće pretvoriti u potlačeni sloj društva i koji im neće uskratiti prava i istjerati ih na ulicu.

Srna/Fena

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari