Connect with us

BiH

Milorad Dodik: ‘RS’ će blokirati put BiH u NATO

Objavljeno

-

Predsjednik entiteta RS-a Milorad Dodik rekao je danas da ga ne zanimaju Oružane snage BiH, „jer su snage NATO saveza“ te da će se zalagati da „RS vodi politiku potpune neutralnosti kada je riječ o vojnim savezima“.

”Poštujem ljude iz Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga (OS) BiH, a što se tiče „brljotine“ koju je napravio NATO savez u vezi s prisustvom OS BiH u Banjoj Luci, odnosno uključujući se u unutrašnja pitanja, govori o tome da bi trebalo da odbijemo bilo kakav put ka tom vojnom savezu, jer nam je jasno na koji bi način upravljali kada bi BiH bila pod njihovom zapovjedi”, ustvrdio je Dodik danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

”Takvu aroganciju i miješanje u unutrašnje stvari od jedne vojne organizacije, koja ne bi trebala biti politična, je dosad neviđeno.

Zalagat ću se da RS vodi politiku potpune neustralnosti što se tiče vojnih saveza. Ako su željeli loše da nam učine, nakon bombardiranja, gdje su nam bacali osiromašeni utanijum, sada su se upetljali u unutrašnje stvari u BiH ”, naveo je.

Dodik je danas, povodom obilježavanja 9.sječnja, „Dana RS-a“, kojeg je neustavnim osporio Ustvani sud BiH, rekao da se „narod tog bh.entiteta na referendumu trajno opredijelio da obilježava taj datum“.

”Sve spekulacije i napadi koji dolaze zbog obilježavanja ovog praznika nisu neočekivani, ali u svakom slučaju naše opredeljenje je za obilježavanje „Dana RS-a“ i naša odgovornost prema onima koji su stradali za ‘Republiku Srpsku’, ali i prema budućnosti”, rekao je Dodik novinarima nakon polaganja vijenaca palim borcima ‘RS’-a u proteklom ratu.

Oni koji žele zabraniti „Dan RS-a , kako je ustvrdio, bi željeli da ukinu njenu budućnost i postojanje.

”RS, kao političko-teritorijalna organizacija pokazuje snagu u pogledu očuvanja najvažnijih elemenata među kojima je i Dan RS”, tvrdi Dodik.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari