Connect with us

Politika

Milorad Pupovac jedva čeka vrijeme kad će to biti jedina briga, hoće li biti Banija ili Banovina

Published

on

Predsjednik SDSS-a i Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac ustvrdio je u utorak da jezična rasprava o tome kaže li se Banija ili Banovina pokazuje snažnu politiziranost jezika, a da su oba oblika – Banija ili Banovina – lingvistički pravilna.

“Jedan od naših kolega i ugledan član Instituta za jezik izvrsno je objasnio o čemu se radi. Radi se o mogućnosti da koristimo različite tvorbene morfeme uz različita imena i da to nije nešto što bismo smjeli ograničavati kada je posrijedi izbor ljudi”, kazao je Pupovac za N1 osvrnuvši se na jezičnu raspravu oko toga je li ispravno reći Banovina ili Banija.

Pupovac, koji je izvanredni profesor na Katedri za primijenjenu lingvistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, ustvrdio je da je jednako pravilno koristiti riječi Banija i Banovina, a da jezična polemika oko toga pokazuje izrazitu politiziranost jezika.

“To je zato što je kod nas jezik izrazito politizirano pitanje i zato što je pitanje pojedinih naziva, pojedinih tvorbenih morfema snažno politizirano s namjerom da se o toga gradi nacionalni hrvatski identitet”, kazao je dodavši da to često uzrokuje nesporazume, neslobodu kod govornika te izaziva strahove i nesigurnost kako koristiti vlastiti jezik.

Pojasnio je da različiti oblici tvorbenih morfema nisu politički ili etnički obilježeni, pa da se u tom smislu ne može reći da je Vojvodina hrvatska riječ jer ima nastavak kao Banovina, a niti da je Banija srpska riječ jer ima tu vrstu nastavka.

“Po tome se jezici ne razlikuju, to je rezultat politizacije”, zaključuje.

Pupovac se osvrnuo i na pitanje poslijeratne obnove kuća na području Sisačko-moslavačke županije nakon što su neke od tih kuća potpuno uništene u potresu, što je u javnosti pokrenulo pitanje kvalitete obnove i odgovornosti.

Kazao je da je u poslijeratnoj obnovi “doista bilo svega”, među ostalim i različitog tretmana po etničkoj osnovi što se može vidjeti na prostorima Banije.

“Ima niz faktora koje je potrebno utvrditi, koji su razmjeri odgovornosti i tko je sve u toj priči odgovoran”, ustvrdio je dodavši da osim tih, postoje i problemi ugovaranja podizvođača koji izvode radove ali i nedovoljna osviještenost o seizmološkom stanju na području Sisačko-moslavačke županije.

Na jezičnu raspravu o nazivima Banije ili Banovina, osvrnuo se za n1 i potpredsjednik Vlade za ljudska prava Boris Milošević, član Stožera za obnovu posljedica potresa u Sisačko-moslovačkoj županiji.

Ustvrdio je da on kaže Banija, a da, s obzirom na posao koji se treba napraviti kako bi se sanirale posljedice razornog potresa i riješili životni problemi tamošnjeg stanovništva, “jedva čeka vrijeme kad će to biti jedina briga, hoće li biti Banija ili Banovina”. (Hina)

Pupovac: Dajmo priliku novoj snazi koja potiče solidarnost umjesto podjele

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari