Connect with us

Politika

Milorad Pupovac: SDSS će biti suzdržan o Đurđević

Objavljeno

on

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac najavio je u petak da će njegov zastupnički klub glasati suzdržano o kandidatkinji predsjednika Republike Zlati Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda jer se, kaže, nije vodila rasprava o kandidatkinji nego o načinu na koji je rasprava tekla.

„Rasprava se odmaknula od toga kako doći do najboljeg kandidata i pretvorila se u niz uvreda, kleveta, optužbi bez ikakvih osnova. Kad danas budemo glasali, nećemo glasati o profesorici Đurđević nego o načinu na koji je procedura vođena i o načinu na koji je rasprava tekla”, kazao je Pupovac na konferenciji za novinare.

„Poprilično oslabljena profesionalnost i profesionalna etika sudačkog i pravosudnog poziva od početka 90-ih do danas predstavljaju ozbiljnu prepreku za reformu pravosuđa, a istodobno dovoljan razlog da se zapravo krene u reformu. Zadnji ozbiljan pokušaj da se to napravi bio je od 2000. do 2010. godine i tada je postojao nekakav konsenzus među političkim strankama da se to učini. Taj zakonodavni okvir postoji i danas, ali druge stvari nisu unapređivane i svi koji govore i misle da vrijeme da se ponovno posvetimo reformi pravosuđa u pravu su“, istaknuo je.

Što se tiče načina na koji je pokrenut način izbora za predsjednika Vrhovnog suda, dodao je, bio je drugačiji od dosadašnjih po modelu nejavnih dogovora, uz gotovo nikakvu javnu raspravu o kandidatima. Sada smo imali otvorenu, glasnu i dugotrajnu javnu raspravu, ali to ne znači da je bila bolja i da je njen ishod bio bolji, ustvrdio je Pupovac.

Rasprava počivala na voluntarizmu i destrukciji

„Ta je rasprava, na žalost, u dobroj mjeri počivala na voluntarizmu i destrukciji same javne rasprave, na omalovažavanju i klevetanju svih koji su drugačije mislili. Omalovažavanje ljudi i institucija je tu javnu raspravu zapravo degradiralo i šteta je da se to dogodilo“, ocijenio je Pupovac.

Šteta je što je cijeli postupak dolaženja do kandidata za čelnika Vrhovnog suda započeo svojevrsnom proceduralnom prečicom i što je nakon toga započelo nešto što je destruiralo javnu raspravu, napomenuo je. Da je bilo drugačije, sklon sa vjerovati da bi Đurđević bila ozbiljan kandidat za mjesto predsjednika Vrhovnog suda, no, ovako, to se pretvorilo u sve drugo osim u raspravu o tome što je potrebno napraviti.

„Đurđević sasvim sigurno nije zaslužila kritike, napade i objede s različitih strana i u relativnoj ranoj fazi smo pokušali govoriti o tome. Na žalost, objekti difamacije, klevete, objeda najrazličitije vrste, izvrtanja onoga što bismo govorili, pretvaranja u nešto što mi nismo rekli je bilo opće mjesto koje je pratilo njezinu kandidaturu. Ugledni članovi akademske zajednice, ugledni javni angažirani intelektualci, kao što je i sama Đurđević bili su napadani, klevetani, denuncirani i kvalificirani najgorim mogućim kvalifikacijama“, ocijenio je Pupovac. (Hina)

Zlata Đurđević napisala otvoreno pismo: ‘Potez je na drugima’

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari