Connect with us

Reagiranja

Milorad Pupovac se žali: Obratit ćemo se UN-u!

Objavljeno

-

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac u Vukovaru je ocijenio kako je već šest mjeseci na snazi pokušaj razbijanja SDSS-a kao i srpskih organizacija u Hrvatskoj, a da Zajedničko vijeće općina i SNV prvi put u proračunu nemaju posebne stavke, čime su ova Vlada i saborska većina poništili zaključak Sabora iz 2010. godine.

[ad id=”93788″]

Na konferenciji za novinare ‘Odnos Vlade prema manjinskim institucijama Srba’ predsjednik Zajedničkog vijeća općina (ZVO) Dragan Crnogorac rekao je da u državnom proračunu za 2016. prvi put nema posebne stavke za financiranje ZVO-a i SNV-a čime je dovedeno u pitanje djelovanje i rad tih organizacija.

Milorad Pupovac je pojasnio da su “ZVO i SNV temeljem Erdutskog sporazuma i Pisma namjere Vlade RH  kao i zaključka Hrvatskog sabora iz 2010. godine u državnom proračunu su imale stavku financijskih sredstva koja su im doznačivana, a prvi puta u novom proračunu te stavke nema”.

Kako je rekao, ova Vlada i saborska većina time su poništili zaključak Sabora iz 2010. godine.

“Pokušaj da se ta sredstva uvjetuju političkim odnosom je narušavanje autonomije i ZVO-a i SNV-a”, rekao je Pupovac.

Na pitanje novinara misli li da bi podrška SDSS-a Vladi mogla riješiti problem financijske ‘blokade’ ZVO i SNV, Pupovac je rekao kako podrška ili nepodrška SDSS-a Vladi ne bi smjela biti uvjet ispunjavanja obveza Vlade prema manjinskih institucijama Srba u Hrvatskoj.

“Da su s nama razgovarali umjesto što su kupovali zastupnike, odnosi bi možda bili drugačiji. Mi jesmo za suradnju s Vladom, ali kada su u pitanju međusobni politički odnosi oni moraju biti predmet ozbiljnih političkih razgovora”, rekao je.

Napomenuo je kako je SDSS spreman dati svoj doprinos unaprjeđenju političkih odnosa s Vladom što međutim ne znači da je i za sudjelovanje u Vladi.

Prema njegovim riječima, prvi put u Hrvatskoj je na vlasti Vlada u kojoj manjinska politika nije zastupljena kao važan segment politike Vlade kao i Vlada u kojoj prvi puta nema predstavnika Srba, niti drugih manjina dok istodobno netolerancija kako opća tako i prema manjinama ne prestaje rasti. Također je rekao kako će ZVO i SNV pokušati još jednom razgovarati s Vladom, a ako i tada ne bude pomaka obratit će se institucijama koje jamče provedbu međunarodnih ugovora kojima su zajamčena prava Srba u Hrvatskoj, a u slučaju Erdutskog sporazuma to je UN.

Najavio je i kako će se za nekoliko dana u Rijeci okupiti saborski zastupnici manjina u Hrvatskom saboru kako bi raspravili o “novim okolnostima”.

Predsjednik ZVO-a Dragan Crnogorac  je ocijenio kako uskraćivanje financijskih sredstava predstavlja udar na autonomiju ZVO-a i SNV-a.

“Također izražavam zabrinutost zbog ugrožavanja kulturne autonomije Srba. Pozivam Vladu da u skladu s međunarodnim ugovorima i preuzetim obvezama osigura sredstva za rad naših institucija”, poručio je Crnogorac.

Nakon konferencije za novinare održana je svečana skupština u povodu 19. obljetnice osnutka ZVO-a.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari