Pratite nas

Reagiranja

Milorad Pupovac se žali: Obratit ćemo se UN-u!

Objavljeno

na

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac u Vukovaru je ocijenio kako je već šest mjeseci na snazi pokušaj razbijanja SDSS-a kao i srpskih organizacija u Hrvatskoj, a da Zajedničko vijeće općina i SNV prvi put u proračunu nemaju posebne stavke, čime su ova Vlada i saborska većina poništili zaključak Sabora iz 2010. godine.

[ad id=”93788″]

Na konferenciji za novinare ‘Odnos Vlade prema manjinskim institucijama Srba’ predsjednik Zajedničkog vijeća općina (ZVO) Dragan Crnogorac rekao je da u državnom proračunu za 2016. prvi put nema posebne stavke za financiranje ZVO-a i SNV-a čime je dovedeno u pitanje djelovanje i rad tih organizacija.

Milorad Pupovac je pojasnio da su “ZVO i SNV temeljem Erdutskog sporazuma i Pisma namjere Vlade RH  kao i zaključka Hrvatskog sabora iz 2010. godine u državnom proračunu su imale stavku financijskih sredstva koja su im doznačivana, a prvi puta u novom proračunu te stavke nema”.

Kako je rekao, ova Vlada i saborska većina time su poništili zaključak Sabora iz 2010. godine.

“Pokušaj da se ta sredstva uvjetuju političkim odnosom je narušavanje autonomije i ZVO-a i SNV-a”, rekao je Pupovac.

Na pitanje novinara misli li da bi podrška SDSS-a Vladi mogla riješiti problem financijske ‘blokade’ ZVO i SNV, Pupovac je rekao kako podrška ili nepodrška SDSS-a Vladi ne bi smjela biti uvjet ispunjavanja obveza Vlade prema manjinskih institucijama Srba u Hrvatskoj.

“Da su s nama razgovarali umjesto što su kupovali zastupnike, odnosi bi možda bili drugačiji. Mi jesmo za suradnju s Vladom, ali kada su u pitanju međusobni politički odnosi oni moraju biti predmet ozbiljnih političkih razgovora”, rekao je.

Napomenuo je kako je SDSS spreman dati svoj doprinos unaprjeđenju političkih odnosa s Vladom što međutim ne znači da je i za sudjelovanje u Vladi.

Prema njegovim riječima, prvi put u Hrvatskoj je na vlasti Vlada u kojoj manjinska politika nije zastupljena kao važan segment politike Vlade kao i Vlada u kojoj prvi puta nema predstavnika Srba, niti drugih manjina dok istodobno netolerancija kako opća tako i prema manjinama ne prestaje rasti. Također je rekao kako će ZVO i SNV pokušati još jednom razgovarati s Vladom, a ako i tada ne bude pomaka obratit će se institucijama koje jamče provedbu međunarodnih ugovora kojima su zajamčena prava Srba u Hrvatskoj, a u slučaju Erdutskog sporazuma to je UN.

Najavio je i kako će se za nekoliko dana u Rijeci okupiti saborski zastupnici manjina u Hrvatskom saboru kako bi raspravili o “novim okolnostima”.

Predsjednik ZVO-a Dragan Crnogorac  je ocijenio kako uskraćivanje financijskih sredstava predstavlja udar na autonomiju ZVO-a i SNV-a.

“Također izražavam zabrinutost zbog ugrožavanja kulturne autonomije Srba. Pozivam Vladu da u skladu s međunarodnim ugovorima i preuzetim obvezama osigura sredstva za rad naših institucija”, poručio je Crnogorac.

Nakon konferencije za novinare održana je svečana skupština u povodu 19. obljetnice osnutka ZVO-a.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

VIDEO – Poslušajte snimku i morbidni poziv sutkinje da otac poginulih ratnih heroja tuguje u tišini

Objavljeno

na

Objavio

Marijan Živković je otac poginulog ratnog heroja, vukovarskog branitelja, pilota Hrvatske vojske Marka Živkovića i otac poginulog ratnog heroja, vukovarskog branitelja Nikole Živkovića ubijenog na jučerašnji dan 1991. u Vukovaru.

Nakon što su hrvatske vlasti 2013. godine protivno članku 8 Ustavnog zakona o pravima etničkih manjina nasilno, pod okriljem noći postavile ćirilične ploče u Vukovaru, g. Marijan Živković je jedan od onih koji su reagirali na to kršenje Ustavnog zakona. Nedugo nakon toga optužen je zbog razbijanja protuustavno postavljene ćirilične ploče. 2016. godine prvostupanjskom presudom oslobođen je krivnje. Međutim, DORH se tada žalio, predmet je prebačen na sud u Puli koji je prihvatio žalbu DORHa i cijeli postupak vratio na početak. G. Živkoviću se ponovno sudi.

Što rade hrvatske vlasti? U Hrvatskoj mu se sudi sada već šestu godinu za redom. Njegov i novac nas ostalih hrvatskih poreznih obveznika troši se na dugogodišnje sudske progone čovjeka od 80 godina jer je razbio ploču nominalne vrijednosti par stotina kuna koja je protuzakonito i protuustavno postavljena.

Na jučerašnjem Okruglom stolu „Nakon ratne – protuustavna agresija na Vukovar” Građanske inicijative Ivo Pilar i Milan Šufflay, Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, Udruga Žene u Domovinskom ratu Zadar, HVIDRA Zagreb, i drugi, uputili su DORH-u zahtjev za povlačenjem nakaradne tužbe i zaustavljanjem suludog sudskog progona Marijana Živkovića jer je ploča koju je skinuo postavljena protuustavno, što implicira da ga sustav kazneno goni jer je štitio hrvatski ustavno-pravni poredak.

Na današnjem suđenju gospodin Marijan je rekao da nikakva olakšanja ne traži. Sutkinja ga je pozivala na red rekavši mu da ne bude patetičan i da za svojim sinovima žali u tišini. Poslušajte snimku i morbidni poziv sutkinje da otac poginulih ratnih heroja tuguje u tišini…

Svaka uređena država bi g. Marijana koji je 1991. u obrani Hrvatske od srpske, crnogorske i agresije JNA izgubio dva sina i koji se 2013. suprotstavio kršenju Ustavnog zakona – svaka uređena država bi ga proglasila Ocem Nacije.

Karolina Vidović Krišto

U znak potpore Živkoviću došli branitelji i gradonačelnik Vukovara

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

HDZ: Rekordne turističke brojke razotkrile sav jad & jal predsjednika SDP-a

Objavljeno

na

Objavio

Sve donedavno vrli je Bernardić tvrdio da je turizam ove godine „propao“, „podbacio“ „krahirao“… Njegovu malicioznost, zavist, nekompetentnost i sklonost lupetanju najbolje oslikavaju najnoviji podaci – RH u 8 mjeseci 2019. bilježi rast dolazaka od 5% (800.000 turista više) i rast noćenja od 2% (1.5 milijun više) nego u istom razdoblju prošle godine – koja je, ne zaboravimo, bila rekordna, povijesna.

Trendovi su pozitivni i kad se gledaju financijski rezultati: u djelatnosti pružanja usluga smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića ukupni promet iznosi 20.6 milijardi kuna, što je porast od 8% ili za čak 1.6 mlrd. kn.

Posebno raduje što je ovom rastu znatno pridonio i zamah kontinentalnog turizma.

No čemu se uopće čuditi jednom Bernardiću? Što očekivati od tipa koji za turističke rekorde tvrdi da su „propast“, a za 100.000 radnih mjesta više nego na kraju mandata SDP-ove vlade da su „ekonomski slom“?

I koji nema snage čak ni kurtoazno čestitati našoj Vladi i Dubravki Šuici na imenovanju za potpredsjednicu EK, velikom uspjehu za cijelu Hrvatsku, ali istodobno tvrdi da će Zoran Milanović, koji nas je zbog Lex Perković posvađao s pola svijeta, „vratiti ugled zemlji“. Loš, zao, Bernardić, komentirali su iz HDZ-a.

Hrvatska bilježi najbolju sezonu ikad; stiglo 800.000 gostiju više nego lani

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari