Pratite nas

Iz Svijeta

MILOŠ ZEMAN: Iza migracijskog vala stoje Muslimanska braća!

Objavljeno

na

Češki predsjednik Miloš Zeman, poznat po svojim izjavama protiv migranata, ocijenio je u ponedjeljak da egipatska organizacija Muslimanska braća stoji iza migracijskog vala u Europi.

[ad id=”68099″]

“Vjerujem da su tu invaziju organizirala Muslimanska braća, koristeći financijska sredstva koja dobivaju iz određenih država”, rekao je Zeman (71) na državnom radiju.

Ustvrdio je da je iz dva izvora dobio informacije o uključenosti tog pokreta, koji je u Egiptu zabranjen i smatra se terorističkom organizacijom, a u oba slučaja riječ je “o muslimanima i visokopozicioniranim arapskim političarima”. Zeman objašnjava da je sadašnja migracijska kriza nastala s jedne strane zbog preblagog europskog odnosa prema migrantima i, s druge, zbog “nastojanja bratstva da ostvare svoje ciljeve”.

“Muslimanska braća ne mogu pokrenuti rat protiv Europe, za to nemaju sredstava, ali mogu pripremiti rastući val migranata, čime će postupno preuzeti kontrolu nad Europom”, rekao jeZeman, poznat po konzervativnim izjavama, koji je češki predsjednik od siječnja 2013.

U nedavnoj božićnoj poruci, Zeman je migracijski val nazvao “organiziranom invazijom” i pozvao mlade sirijske i iračke migrante da radije uzmu oružje i bore se protiv skupine Islamska država.

Više od milijun migranata je stiglo 2015. u Europu, uglavnom bježeći od ratova i nasilja u Afganistanu, Iraku i Siriji, prema podacima UNHCR-a, UN-ove agencije za izbjeglice.

Vrlo malo tražitelja azila se do danas odlučilo ostati u Češkoj, koja je tek tranzitna zemlja za migrante koji putuju prema bogatijim zemaljama EU.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Izraelske snage počele rušiti ilegalne palestinske zgrade u istočnom Jeruzalemu

Objavljeno

na

Objavio

Izraelske snage u ponedjeljak su počele uništavati zgrade u blizini barijere na periferiji Jeruzalema, suočene s prosvjedima Palestinaca i međunarodnim kritikama.

Buldožeri i stotine izraelskih vojnika i policajaca su u Sur Baheru, palestinskom selu u istočnom Jeruzalemu, području koji je Izrael okupirao u ratu na Bliskom istoku 1967.

Palestinci strahuju da će uništavanje domova i zgrada u blizini sigurnosne ograde postati presedan i za druga mjesta duž zida koji se proteže stotinama kilometara oko Zapadne obale pod izraelskom okupacijom.

Rušenje je posljednji potez u dugotrajnom sporu o budućnosti Jeruzalema, svetog mjesta triju velikih religija i doma za više od 500.000 Izraelaca i 300.000 Palestinaca.

Izraelske snage prerezale su žičani dio ograde u Sur Baheru u ponedjeljak po noći i krenule uklanjati stanovnike s tog područja.

Reflektori su osvijetlili to područje dok su deseci vozila s pripadnicima sigurnosnih snaga pristizali u selo.

Rušenje su snimili i fotografirali palestinski, izraelski i međunarodni aktivisti koji su se okupili u pokušaju zaustavljanja rušenja zgrada.

Izraelski Vrhovni sud presudio je u lipnju da je narušena zabrana gradnje. Rok stanovnicima za uklanjanje bespravnih zgrada ili njihovih dijelova istekao je u petak.

Izrael tvrdi da su zgrade ilegalno izgrađene preblizu granice na Zapadnoj obali, a stanovnici kažu da nemaju gdje graditi i da je nemoguće dobiti dozvolu za gradnju.

U rušenjima je već uništeno više od 20 stanova.

Palestinci žele da Istočni Jeruzalem bude glavi grad buduće palestinske države, javlja Hina.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Turska zaprijetila: Ako pustimo migrante, nijedna vlada u Europi ih neće zadržati

Objavljeno

na

Objavio

Ministar unutarnjih poslova Turske Suleyman Soylu izjavio je da je Europa napustila Tursku da se sama nosi s problemom ilegalnih migranacija.

“Kad bi Turska otvorila svoja vrata, nema te vlade u Europi koja bi mogla izdržati migrantski val duže od šest mjeseci”, rekao je Soylu, javlja Anadolija.

Dodao je da će oni koji žele pretvoriti Tursku u središte ilelaglnih migranata, na kraju platiti cijenu za ravnodušnost.

“Nije dovoljno tapšati Tursku po leđima. Oni će kritizirati Tursku iz svojih fotelja u Europskom parlamentu i ponašati se kao ljevičari prije 300 godina”, rekao je turski ministar.

Turska se nalazi na glavnoj ruti kojom migranti pokušavaju ilegalno ući u Europu, a posebno od 2011. godine i početka rata u Siriji.

Službena Ankara je optužila EU da nije ispunila svoje obveze iz sporazuma postignutog 2016. godine između Turske i Unije.

EU i Turska su postigli sporazum o zaustavljanju ilegalne migracije preko Egejskog mora i poboljšanju uvjeta za više od tri milijuna sirijskih izbjeglica u Turskoj.

EU je obećala šest milijardi eura za izbjeglice i da će do kraja 2018. godine pustiti drugu tranšu od tri milijarde eura.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari