Pratite nas

BiH

Milović: Političke ridikule možemo ismijavati sve dok ne dođu na poziciju moći

Objavljeno

na

Nakon što je sredinom svibnja objavio jezgrovitu analizu o “opasnim namjerama” Željka Komšića, drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, urednik dokumentarno-suvremenog programa BHRT-a Tvrtko Milović  danas je na svojoj Facebook stranici objavio novu analizu koja je svojevrsni nastavak gore spomenute. Objavu na Facebooku Tvrtka Milovića prenosimo u cijelosti: 

Željko Komšić 08.10.2018. – “Tužit ćemo Hrvatsku zbog Pelješkog mosta”
Željko Komšić 25.07.2019. – “Hrvatska ima pravo graditi Pelješki most”.

Njegova blebetanja mogu biti smiješna, ali se ne mogu i ne smiju sasvim zanemarivati. Političke ridikule možemo ismijavati sve dok ne dođu na poziciju moći. Onda postaju opasni.

Potencijalno opasnu izjavu Komšić je dao isti dan kad je rezignirano ustvrdio da Hrvatska smije graditi što želi. Naime, on je komentirao uhićenje milijardera Mittala:

“Ako su ga uhapsili vjerovatno ima nešto. Ne bi se valjda igrali, ali dajte da se to desi i sa našim milijarderima. Ako smiju nek ih hapse, ako ne smiju neka se miču”.

Što ovime govori predsjedavajući Predsjedništva BiH!?

Kao prvo, u BiH ne postoje (poznati) milijarderi, pa je jasno da Komšić govori općenito o bogatašima. On narodskim jezikom potencira vrlo opasnu pretpostavku – da su svi bogataši kriminalci!
Komšić, iako ateist, jaše na valu tumačenja tri dominantne BH religije, da je siromaštvo vrlina a bogatstvo, samo po sebi – grijeh.
Željko Komšić (nesvjesno naravno) nastavlja i komunističku ideologiju – sugerira kako su bogati ljudi lopovi te ih stoga treba “uhapsiti” a njihovo bogatstvo – podijeliti narodu.

Politički oportuno Komšić sebe predstavlja kao siromašnog političara. On to izvjesno i jeste. Činjenica da ima najveću državnu plaću u BiH i da je i dalje siromašan neoboriv je dokaz da su svi bogatiji od njega jednostavno kriminalci. Jer ako on nije bogat – kako su oni!?

U religioznoj postsocijalističkoj javnosti njegovo nominalno siromaštvo i jeste najveći politički adut. Pričanje besmislica samo je bonus kojim ga nepismena masa “doživljava jednim od svojih”.

Ali, opasnost izjave o “hapšenju milijardera” nije samo u općenitosti tvrdnje da su svi bogataši lopovi. Opasnost leži u tome što se u zemlji bez investicija faktički poručuje svim “milijarderima” da nisu dobrodošli. Ni oni ni njihov kapital.
U vrijeme kada se strane i domaće investicije približavaju nuli, objava ovakve prijetnje sa najviše državne funkcije jednostavno je zastrašujuća.

Sreća u nesreći je što Komšića malo tko doživljava ozbiljno, ali nesreća u nesreći je što se na ovaj način pojačava diskurs o bogaćenju kao nečemu lošem i grešnom.
Komšiću će ovo sigurno donijeti glasove jednako onako kako je sotonizacija bogatstva vjerskim zajednicama donosila – bogatstvo, komentirao je Milović.

Koliko je Komšić zaista ‘opasan’!?

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Bakir Izetbegović: Politički savez Čovića i Dodika opasan za Bošnjake

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Stranke demokratske akcije BiH (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je u ponedjeljak kako smatra iritirajućim i opasnim po Bošnjake politički savez kojega su sklopili HDZ BiH i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, objavio je sarajevski portal Faktor.

U intervjuu kojega je dao ovom portalu Izetbegović je konstatirao kako “politička sprega” lidera HDZ-a Dragana Čovića i Dodika, koji time pokušavaju izboriti izmjene izbornih pravila, priječi postizanje kompromisa i dogovora oko važnih pitanja uključujući tu izmjene izbornog zakona, ali i uspostave nove vlade Federacije BiH.

“Procijenio sam da do 31. ožujka imamo sasvim dovoljno vremena završiti sve što je potrebno za formiranje nove strukture vlasti na federalnoj razini, uključujući u to i pokušaj da odredimo model i temeljna načela za izmjene izbornog zakona. Sve što bi išlo preko tog datuma bi sigurno bilo tumačeno kao neprihvatljivo razvlačenje, nepoštivanje volje birača i diktat manjine nad većinom”, kazao je Izetbegović spominjući termin do kojega bi, prema izbornom zakonu, trebalo postići dogovor o izmjenama.

Sugerirao je kako mu se to čini nemogućim u sadašnjem političkom ozračju.

Čelnici HDZ-a Čović i SNSD-a Dodik godinama blisko surađuju, a najavili su da će s time i nastaviti u ovom mandatu i da će Dodik nastaviti podupirati stajališta HDZ-a.

Izetbegović je time očevidno aludirao na raniju izjavu Milorada Dodika da u cijelosti podupire zahtjeve HDZ BiH za izmjenama izbornog zakona.

“Nitko od konstitutivnih naroda u BiH ne može preglasavati, kao što je bilo takvih slučajeva s Hrvatima”, kazao je Dodik prošloga tjedna.

HDZ BiH posebice inzistira na izmjenama pravila koja se odnose na način biranja članova Predsjedništva BiH, ali i na novom načinu biranja hrvatskih zastupnika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH, kako bi se osiguralo da oni dolaze iz županija u kojima Hrvati imaju razmjernu ili apsolutnu većinu pa tako i izborni legitimitet.

“Upravo takvim diktatom iritiraju, umjesto da umire i odobrovolje bošnjačku, odnosno bosansku stranu i glasačko tijelo”, poručio je sada Izetbegović čelniku HDZ-a Čoviću.

Dodao je ipak kako razumije “frustracije” hrvatske strane, no kako i Bošnjaci imaju svoje zahtjeve ukoliko će se izborni zakon mijenjati, jer se time zadire i u bit Daytonskog sporazuma.

“Bošnjačko-bosanska strana, koja u BiH čini 60 posto, a u Federaciji BiH 80 posto stanovništva i glasačkog tijela, osjeća se zbijena u bošnjačku kvotu koja se najčešće svodi na 33 posto pozicija i utjecaja u vlasti.

Postoji čitav, da tako kažem ‘politički narod’ koji ne glasa za nacionalne stranke i koji je uskraćen za utjecaj koji po Daytonu imaju konstitutivni narodi. Sve navedeno mora biti uzeto u obzir, nitko ne može biti ignoriran, svi moraju biti jednaki pred zakonom, pa i onim izbornim”, kazao je Izetbegović. (Hina)

 

Marijan Knezović: Cilj je pretvaranje BiH u unitarnu državu u kojoj bi vladali samo Bošnjaci

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Vandali oskvrnuli katoličko groblje u Tuzli, otvorene i grobnice

Objavljeno

na

Objavio

Izvor: Fena/Maja Nikolić

Katoličko groblje u naselju Tetima u okolici Tuzle u Bosni i Hercegovini ovog je tjedna bilo na meti vandala, a nepoznati počinitelji su pritom i otvorili i oskvrnuli neke od grobnica, objavili su u petak lokalni mediji.

Agencija Fena prenijela je izjavu mještanina Nedjeljka Jurkića koji je kazao kako su vandali uz otvaranje grobnica polomili i oštetili nadgrobne spomenike, kipove i pobacali svijeće.

“Ovo nije prvi put. Uznemireni smo”, kazao je Jurkić.

Oskvrnuće groblja osudio je i gvardijan obližnjeg franjevačkog samostana fra Željko Nikolić.

I on je upozorio kako se ovakvi vandalski izgredi ponavljaju, a ovoga puta na meti je bilo groblje koje se nalazi uz važnu filijalnu crkvu.

“Nije prvi put da se ovo događa, ali otvaranje grobnica pokojnika zasigurno govori o mentalnom stanju društva u kojem živimo i ovakav čin nije dobra poruka”, kazao je gvardijan. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari