Connect with us

Hrvatska

‘Mimohod branitelja’ u Pakracu; branitelji su 1991. pokazali domoljublje i hrabrost

Objavljeno

on

Foto: Dorian Pok/Slavonski.hr

U Pakracu je u ponedjeljak “Mimohodom pobjednika” obilježeno 29 godina od prvog napada pobunjenih Srba na Republiku Hrvatsku, napadom na policijsku postaju, a u obrani Domovine hrvatski branitelji pokazali su domoljublje, hrabrost i odlučnost, rekao je na svečanosti ministar branitelja Tomo Medved.

Pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske od 26. veljače do danas nizom kulturno umjetničkih sadržaja obilježena je 29. obljetnica događaja od 1. do 2. ožujka, 1991. kada su pričuvni policajci srpske nacionalnosti na prijevaru razoružali šesnaest hrvatskih policajaca, zauzevši policijsku postaju Pakrac.

S policijske zgrade i općinske zgrade pobunjeni Srbi su skinuli zastavu Republike Hrvatske i postavili zastavu Srbije. Slijedio je hrvatski odgovor, specijalne policijske postrojbe Republike Hrvatske su 2. ožujka, u ranim jutarnjim satima, odlučnom akcijom ušle u policijsku postaju, i vratile je u ustavno pravni poredak Republike Hrvatske.

U spomen na ta događanja danas je u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije održana sveta misa za sve poginule hrvatske branitelje, a potom su ulicama Pakraca prošli sudionici ” Mimohoda pobjednika” položivši vijence na Spomen obilježje poginulim braniteljima.

Nakon postrojavanja pred pakračkom Policijskom postajom sudionicima mimohoda i stanovnicima Pakraca obratili su se izaslanik predsjednika hrvatske Vlade, ministar branitelja Tomo Medved, general Mladen Markač, izaslanik ministra unutrašnjih poslova Damira Božinovića te Željko Glavić, izaslanik Gordana Jandrokovića, predsjednika Hrvatskog sabora.

Ministar Medved i sam sudionik akcije u Pakracu od prije 29 godina rekao je da su hrvatski branitelji u obrani Domovine pokazali domoljublje, hrabrost i odlučnost.

“Upravo to su temelji ove Vlade koju vodi premijer Andrej Plenković, na kojima Vlada gradi sve svoje programe i projekte, aktivno ih provodeći u uskoj suradnji s udrugama iz Domovinskog rata. Na to sam neizmjerno ponosan i pozivam vas na daljnju suradnju”, rekao je ministar Medved.

Na današnji dan 1991. Bitka za Pakrac – pobjeda specijalaca RH

Izaslanik predsjednika Hrvatske, Zorana Milanovića, general pukovnik Marijan Mareković, također sudionik akcije hrvatske policije od prije 29 godina, podsjetio je da je 1. i 2. ožujka 1991. napadom pobunjenih Srba na policijsku postaju Pakrac, počela agresija na Hrvatsku i obrambeni Domovinski rat.

Time je, istaknuo je general Mareković, ispisana nova stranica u povijesti Hrvatske. Iako je od završetka rata proteklo dosta vremena branitelji nemaju pravo na mir, rekao je, dodavši: “Pravi patriotizam znači vjernost i privrženost. Znači stalnu skrb i brigu za dobrobit hrvatskog narod i svih naših građana”.

Upozoravajući da san o ‘velikoj Srbiji’ nije završen, Mareković je svoj govor završio riječima: “Domovinski rat treba biti dodana vrijednost našeg nacionalnog i našeg državnog identiteta i naše budućnosti. Upravo u slozi i zajedništvu trebamo se okrenuti budućnosti naše Domovine, jer nas na to trajno obvezuju obvezuje žrtva hrvatskih branitelja”. (Hina)

1. ožujka 1991. – Napadom na policijsku postaju u Pakracu počeo je Domovinski rat

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari