Pratite nas

Pregled

Ministar Aladrović: Dok ne završimo analizu, svima povećavamo osnovicu

Objavljeno

na

Jučer je 2000 članova sindikata obrazovanja na Markovu trgu Vladi poručilo: ne odustajemo od zahtjeva za povećanje koeficijenata. Vlada odgovara: trudimo se naći rješenje, štrajk nema više smisla. Nazire li se dogovor i povratak u učionice? Što u pregovorima o osnovici i materijalnim pravima traže ostale javne i državne službe?

O tome su u Otvorenom govorili Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava; Stipe Mamić, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja; Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja; Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika i Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske.

Šprem je rekla da Vlada treba uvidjeti da je već 19. dan štrajka i da neće odustati – vrijeme je da se Vlada zapita je li obrazovanje važno u RH, na ustupke ne pristaju, o uvažavanju zahtjeva ovisi do kada će štrajk trajati – dok Vlada ne uvaži naše zahtjeve, štrajkat ćemo.

Aladrović je rekao da komuniciraju o 6,12% povećanju u 2020. za sve javne i državne službenike. Dodao je da žele na stol staviti sve nelogičnosti. Dodao je da su krenuli od nule, nudili neka povećanja, štrajk će se potencijalno nastaviti, a Vlada nudi određena rješenja. Smatra da je svima mjesto za pregovaračkim stolom, dodao je da neplaćanje štrajka nije konstruktivno, te da jedna strana treba popustiti.

– S ovakvim pozicijama će jako teško do do dogovora, dodao je.

Kazao je da sve nelogičnosti žele jednako promatrati.

Mamić kaže da bi nastavak štrajka mogao ugroziti školsku godinu, smatra da je već naneseno mnogo štete učenicima. Dodao je da do kraja godine moraju ispregovarati osnovicu.

Šprem smatra da ako dođe do ugrožavanja školske godine, nije kriv sindikat već Vlada. Rekla je da Vlada svojim postupcima još više demotivira profesore i odgovorna je što nisu uvaženi zahtjevi zaposlenih u sustavu obrazovanja – dok Vlada ne ponudi odgovarajuće rješenje, štrajk će trajati. Slaže se s Aladrovićem da trebaju razgovarati, no Vlada ih je dugo ignorirala, vjeruje da bi ranije već došli do rješenja.

Jagić kaže da su policijski službenici najpotplaćeniji, ispod prosvjete. Smatra da svako zanimanje ima svoje specifičnosti, no sramotno je da policajac s 20 godina staža ima oko 5.800 kn plaće. Dodao je da su oni među prioritetnima u državi – s ovakvim plaćama ne mogu živjeti kao normalni ljudi.

Pleša smatra da su plaćama zadovoljni svi oni koji šute. Rekao je da trebamo govoriti i o onima o kojima se ne priča, a koji su državni službenici – i oni su potplaćeni i imaju niže plaće nego što bi htjeli i treba ih valorizirati kroz koeficijente. Dodao je da treba napraviti funkcionalnu analizu radnih mjesta, što upućuje na analizu koeficijenata – spremni su o tome razgovarati u svakom trenutku.

Jagić kaže da žele od Vlade da podrži da se napravi “ubrzano pregovaranje – bržom dinamikom će brže doći do rješenja.

O zahtjevu da se rad adekvatno valorizira, Aladrović kaže da je otvorena tema cjelovitog uređenja sustava plaća – trebaju se adekvatno i objektivno staviti svi argumenti na stol, da se vidi složenost pojedinih poslova, da vide tko koliko vrijedi. Svjesni su da su svi ti sektori izuzetno bitni za društvo, svima nude rast osnovice dok se ne napravi analiza, zato se Vlada odlučila na ovu taktiku.

– Dok ne završimo analizu, svima povećavamo osnovicu, Tada će se pokazati u kojim sektorima imamo suficit, a u kojima deficit radne snage, dodao je.

Mamić smatra da ovakav model najviše odgovara sindikatima. Rekao je da je ova Vlada u svom mandatu povećala sredstva za obrazovanje za više od 3 mlrd kn. Pojasnio je da se obnavljaju škole, nabavlja se nova oprema.

Šprem je Aladroviću postavila pitanje smatra li da će horizontalni pristup riješiti probleme plaća, on kaže da ako govorimo o redizajnu kompletnog sustava plaća, to će riješiti sve probleme.

Aladrović kaže da i učitelji i liječnici žive od apsolutnih, a ne od relativnih iznosa. Vjeruje da ako učiteljima neće biti problem ako im plaća bude veća za 400 kn. Šprem ne podržava horizontalni pristup, smatra da on nije rješenje, kao što nije rješenje ni čekati što će se dogoditi jednog dana.

– Vlada mora uvidjeti da se reforma školstva provodi upravo sada, rekla je.

Kazala je da puno stvari treba analizirati kako bi se došlo do nekih zaključaka – dok se to ne učini, pričat će se o potplaćenosti.

Aladrović smatra da su dodaci dodatni kamen spoticanja, puno novaca odlazi na te dodatke koji su različiti, ovise o kolektivnim ugovorima koji nesklad čine još većim i nelogičnijim. To su razlozi, naglasio je, da se sve stavi na stol kako bi sustav bio pravedniji.

– Nešto sustavno nije u redu. Sustav je parcijalnim rješenjima doveo do toga da nije održiv i ljudi su nezadovoljni, rekao je.

Na pitanje koliko dugo još možemo izdržati sa štrajkom u školama, Mamić kaže “ne dugo”.

– Ovo je kritična granica, dodao je.

Apelira na sve zaposlene u školstvu da imaju razumijevanja.

Na pitanje podržava li profesore, Pleše smatra da su ušli u klinč s poslodavcem. Oni nastavljaju pregovore u ponedjeljak, smatra da nemaju puno vremena jer je i proračun pred Saborom.

Aladrović je ponovi da Vlada stoji kod svog prijedloga, nastavljaju pregovore u ponedjeljak.

 

Ministar Marić: Vjerujem da sindikati shvaćaju da daljnji štrajk nema smisla jer se plaće povećavaju

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Otvoreno – Sukob Klisovića i ministra Pavića oko podjele novca EU

Objavljeno

na

Objavio

isječak/HRT

Hoće li pomoć EU-a biti dostatna za gospodarski oporavak Hrvatske, tema je o kojoj su večeras u Otvorenom raspravljali vanjskopolitički analitičar Kristijan Kotarski, SDP-ov saborski zastupnik Joško Klisović i HDZ-ov ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić. No rasprava se ubrzo pretvorila u žestoki verbalni sukob između ministra Pavića i saborskog zastupnika Klisovića.

Na početku je već u prvom izlaganju SDP-ov Joško Klisović krenuo napadati HDZ.

– Ovaj novac iz EU ne bismo smjeli dati u ruke HDZ-u, to je stranka kojoj se sudi za korupciju. To je stranka iz koje je 15 ministara otišlo zbog optužbi za korupciju. Hrvatska ne smije pretočiti ove novce u džepove političara, nego usmjeriti onima kojima treba – gospodarstvenicima i društvu u širem smislu. Ne mislim da je ovo velika pobjeda HDZ-a, nego je to prijedlog Europske komisije. A treba vidjeti i hoće li ovo proći, treba se izboriti da to prođe. Nije to uspjeh hrvatskog predsjedanja, to su pokrenuli Merkel i Macron – kazao je Klisović.

– Ovo je veliki uspjeh hrvatskog predsjedanja. Vaša vlada je izgubila milijardu eura u prethodnim pregovorima. Mogli ste dobiti milijardu ekstra. Europski novci nisu korupcija. Gospodine Klisoviću pet revizija je jasno reklo, vaša vlada 2013. gubi milijardu, a vlada Andreja Plenkovića u 2020. dobiva 20 milijardi – odgovorio mu je ministar Pavić.

Drugi žestoki sukob izbio je zbog Klisovićeve primjedbe da je Vlada pokazala svoju nesposobnost time što nije uspjela organizirati donatorsku večer za obnovu Zagreba.

– Albanija je u dva mjeseca dobila donatorsku večeru koju je organizirala Europska unija. Albanija koja nije uopće članica uspjela je to napraviti, a Hrvatska koja predsjeda Vijećem EU nije. Nemojte nam oči mazati, nemojte nas obmanjivati – vikao je Klisović.

– Gospodine Klisoviću, konsolidarnost 600 milijuna eura, plus donatorska večer. Ne brinite organizirat će premijer Plenković donatorsku večer – prekidao ga je Klisović.

Prepucavanja je okončala voditeljica riječima da je režija odlučila da je emisija gotova.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Usporedite govor Kolinde Grabar Kitarović iz 2019. i današnji Milanovićev govor

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uputila je u utorak čestitku pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske u povodu Dana oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 28. obljetnice povijesnog postrojavanja Zbora narodne garde u Kranjčevićevoj ulici.

Prije 28 godina postrojbe Hrvatske vojske po prvi puta su predale prijavak prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, koji je u njihove ruke položio ratne zastave. Od toga dana do danas hrvatska je država pred Oružane snage stavila bezbrojne, često puta i prezahtjevne zadaće. Niti jednom Hrvatska vojska nije iznevjerila ukazano povjerenje i svaku je zadaću izvršila, bez obzira na napore i žrtve koje je trebalo podnijeti, stoji u čestitki.

“Iako u samim počecima slabo opremljena i često puta naoružana tek domoljubljem i neslomivim hrvatskim pobjedničkim duhom, Hrvatska je vojska obranila i oslobodila Hrvatsku u Domovinskome ratu. Na današnji dan se s posebnim ponosom prisjećamo svih koji su položili svoje živote za našu slobodu. Naše su misli danas s njima i njihovim obiteljima, obiteljima nestalih i svim hrvatskim braniteljima”.

I po završetku Domovinskog rata Hrvatska je vojska nastavila svoju samoprijegornu službu domovini, ubrzanim razvojem i modernizacijom te je izrasla u suvremenu oružanu silu, koja i danas ponosno brani Hrvatsku i njezine nacionalne interese. Čini to u domovini i na brojnim globalnim kriznim žarištima, u misijama i operacijama potpore miru pod okriljem Europske unije, NATO-a i Ujedinjenih naroda, gdje besprijekornim obavljanjem zadaća pripadnici Hrvatske vojske služe na čast i ponos Hrvatskoj.

“Drage pripadnice i pripadnici pobjedničke Hrvatske vojske, brojni su još izazovi pred vama. Vaš poziv i vječna dužnost zaštite Republike Hrvatske ne poznaju predah ili odmor. Uvijek novi izazovi našoj sigurnosti zahtijevaju od vas trajno usavršavanje, usvajanje novih vještina i razvoj novih sposobnosti. Znam da ćete ponovno biti dorasli postavljenoj zadaći, kao što su bili vaši prethodnici i suborci u Domovinskome ratu. Uspomena na njih vas na to obvezuje”, navodi se u čestitki Grabar-Kitarović pripadnicima OS RH-a. (Hina)

Govor Kolinde Grabar Kitarović iz 2019.-te poslušajte u nastavku:

A ovo je govor aktualnog Predsjednika RH, Zorana Milanovića:

Milanović održao govor: Gospođe i gospođo čestitam… To je to (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari