Connect with us

Vijesti

Ministar Anušić u Lourdesu na 30. vojnom hodočašću HV-a, policije i branitelja

Objavljeno

-

Foto: MORH/ F. Klen

Ministar obrane Anušić sudjeluje u četvrtak s HV-om, policijom i braniteljima na 30. vojnom hodočašću u Lourdesu, gdje je istaknuo da je hodočašće vidljiv dokaz požrtvovnosti Hrvata i hrvatskih branitelja koji su se s krunicom oko vrata izborio za samostalnost i slobodu Hrvatske.

Na vojnom hodočašću u Lurdesu sudjeluje više od 14 tisuća hodočasnika iz više od 40 država svijeta.

Misno slavlje pred Spiljom ukazanja, pobožnost Križnog puta, paljenje zavjetne svijeće te pokorničko bogoslužje obilježili su prvi dan 30. hodočašća Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lourdes, a kojem se kao hodočasnik pridružio potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Na hodočašću sudjeluje oko tisuću pripadnika Oružanih snaga RH, hrvatske policije, vojnih invalida i hrvatskih branitelja, vatrogasaca te predstavnika ministarstava obrane, unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja. Hodočašću su se tradicionalno pridružili pripadnici hrvatske komponente OS Bosne i Hercegovine.

„Vojno hodočašće u Lourdesu vidljiv je i opipljiv dokaz požrtvovnosti hrvatskog čovjeka i svakog hrvatskog branitelja koji je s krunicom oko vrata izborio hrvatsku samostalnost i slobodu“, poručio je Anušić.

Govoreći o neraskidivosti Katoličke crkve i vjere s hrvatskim narodom i Hrvatskom vojskom, ministar obrane prisjetio se Domovinskog rata.

“Ovo je prilika da cijeli svijet vidi kako se Hrvatska vojska razvijala. Nastala u Domovinskom ratu, postala je pobjednička Hrvatska vojska koja je ranih 90-tih branila, a 1995. i obranila i oslobodila Hrvatsku. Malo vojski u svijetu ima povijest i priču poput naše”, istaknuo je Anušić, koji je i sam sudjelovao u Domovinskom ratu.

Dodao je kako je “Katolička crkva oduvijek bila uz hrvatski narod i zahvaljujući Katoličkoj crkvi i kršćanskoj vjeri preživjeli smo sve do danas“.

Vojni biskup Bogdan: Ovo je sveto mjesto posebne utjehe

Ispred Spilje ukazanja u Lourdesu vojni biskup Jure Bogdan rekao je kako je ljudski život izložen mnogim izazovima i poteškoćama  te da život nije idila, već podsjeća na arenu.„No, u toj borbi nismo sami. Nikad nismo napušteni,  Gospodin je s nama! Štoviše, ne samo da je On s nama, nego je On u nama”, istaknuo je biskup Bogdan.

Nakon svete mise pred Spiljom ukazanja uslijedila je pobožnost Križnog puta, koju su uz policijske i vojne kapelane, kadete, policijske polaznike te dužnosnike ministarstava obrane Republike Hrvatske i BiH, MUP-a RH te Ministarstva hrvatskih branitelja predvodili vojni biskup u RH Jure Bogdan i nadbiskup Vrhbosanski te apostolski administrator Vojnog ordinarijata u BiH msgr. Tomo Vukšić.

Nadbiskup Vukšić  na kraju Križnoga puta upozorio je da ova pobožnost ne postane samo sjećanje. “Bez obzira što je čitava naša vjera sjećanje, trebamo je aktualizirati, na temeljima sjećanja tražiti odgovore za naš život. Svrha njegovog svjedočenja nije patnja, već vjernost, pa taman usprkos svemu!“, rekao je.

Zavjetnu svijeću 30. hodočašća Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lourdes zapalio je zapovjednik 30. hrvatskog vojnog hodočašća, brigadni general Željko Ljubas.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas