Connect with us

Hrvatska

Ministar Banožić: Maslenica je bila je temelj za kasnije vojnoredarstvene operacije Bljesak i Oluja

Objavljeno

-

Foto: MORH / T. Brandt

Ministar obrane Mario Banožić ujedno izaslanik predsjednika Vlade RH sudjelovao je u petak, 22. siječnja 2021. godine u Zadru na obilježavanju 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije (VRO) Maslenica ’93.

Uz ministra Banožića te obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika u VRO “Maslenica”, obilježavanju je nazočio i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnik u Hrvatskom saboru Ante Deur, izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja i državni tajnik u MHB Darko Nekić, izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra unutarnjih poslova i zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša, župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić te predstavnici postrojbi iz Domovinskog rata i Udruga hrvatskih branitelja, priopćio je MORH

Povodom obilježavanja 28. obljetnice jedne od prvih velikih oslobodilačkih vojno-redarstvenih operacija u Domovinskom ratu, operacije Maslenica ’93, u kojoj je u samo 72 sata oslobođeno gotovo stotinu kvadratnih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija te u spomen na sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja Domovinskog rata na zadarskom području, a u zadarskoj uvali Jazine, kod spomenika hrvatskim braniteljima – Kocke održan je prigodan komemorativni program u sklopu kojeg su u znak sjećanja na sve poginule položene i ruže.

Vijenci i svijeće položeni su u Zadru, kod Središnjeg križa na Gradskom groblju i kod spomen obilježja 3. bojne Imotski sokolovi 4. gardijske brigade Pauci, u Kašiću na spomen obilježju 3. gardijske brigade Kune te kod Masleničkog mosta na spomen obilježju križa za sve poginule hrvatske branitelje u VRO Maslenica ’93.

Također, u mjestu Islam Latinski položen je vijenac i zapaljene su svijeće na spomen obilježju 4. gardijske brigade “Pauci”, a održano je i svečano otkrivanje spomen ploče poginulom hrvatskom branitelju Eriku Coliću. Spomen ploču otkrili su roditelji poginulog Erika, a njegovoj majci u znak zahvalnosti i sjećanja ministar Banožić predao je zastavu Republike Hrvatske.

Ministar obrane Mario Banožić osvrnuvši se na veličanstvenu operaciju “Maslenica” kojom je u Domovinskom ratu ponovo spojen sjever i jug Hrvatske i koja je nagovijestila potpunu slobodu hrvatskog naroda, rekao je da na današnji dan odajemo počast i zahvalnost svim hrvatskim braniteljima, kako pripadnicima Hrvatske vojske tako i pripadnicima MUP-a i svima onima koji su dali doprinos u provedbi ove složene operacije.

“Danas smo ovdje da prije svega iskažemo zahvalnost svim obiteljima poginulih branitelja, svima onima koji su stradali u operaciji Maslenica. S ponosom i tugom u srcu prisjećamo se svih poginulih i nestalih, a njima i njihovim obiteljima upućujem neizmjernu zahvalnost” rekao je ministar istaknuvši da je operacija Maslenica bila prekretnica za hrvatsku povijest.

“Operacija Maslenica dala je snagu tadašnjoj Hrvatskoj vojsci, koja je bila znatno slabije opremljena, manjih znanja, ali s velikom željom da obrani hrvatski teritorij i koja je na kraju pobijedila nadmoćnijega neprijatelja. Maslenica je dala snagu svim hrvatskim braniteljima i na ostalim ratištima i bila je temelj za kasnije vojnoredarstvene operacije Bljesak i Oluja koje su prepoznate kao nešto što je označilo hrvatsku kompletnu slobodu i dalo jedna krila u politici koja je dalje upravljala procesom mirne reintegracije hrvatskog podunavlja” rekao je ministar Banožić u Zadru.

Župan Zadarske županije Božidar Longin rekao je ovom prigodom kako se danas sa sjećanjem i uspomenama obilježava velika pobjeda u Domovinskom ratu, obljetnica operacije Maslenica. “To je bila prva velika pobjeda. S ponosom se sjećamo tih dana. Odali smo počast svim žrtvama, svim dragim prijateljima koji su dali svoje živote na oltar domovine” rekao je Longin.

U prigodi obilježavanja 28. obljetnice operacije Maslenica ’93 održana je i sveta misa za Domovinu u zadarskoj katedrali svete Stošije koju je predvodio don Josip Radojica Pinčić, a u programu obilježavanja sudjelovala je i Klapa HRM-a “Sveti Juraj”.

22. siječnja 1993. VRO ‘Maslenica’ – Težak vojni poraz srpske vojske

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari