Connect with us

Politika

Ministar Banožić: Milanović je bio upoznat s detaljima nabave Rafalea

Objavljeno

-

Foto: Hina

Ministar obrane Mario Banožić u utorak je ponovno odbacio optužbe predsjednika Republike Zorana Milanovića da je pri nabavi višenamjenskih borbenih zrakoplova Rafale ‘maznuto’ 200 milijuna eura, ustvrdivši da je predsjednik bio upoznat sa svim detaljima natječaja.

“Sav novac je jasno iskazan i u ugovoru, u odluci Vlade i u proračunu. Očito da je netko nesretan što je ovaj proces dovršen”, komentirao je Banožić Milanovićeve optužbe za netransparentnost pri nabavi francuskih borbenih zrakoplova.

Banožić je danas u Ministarstvu obrane uručio 20 vojnih priznanja povodom Dana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i 30. obljetnice osnutka HRZ-a, a u izjavi novinarima ponovio je da je predsjednik Republike sa svim detaljima u nabavi tih zrakoplova bio upoznat od prvoga dana kada je krenuo postupak natječaja.

“Bio je pozvan da pošalje svog predstavnika u radnu skupinu, nije to učinio i nije dao svoje mišljenje. Onoga trena kada je donesena odluka, bili su mu prezentirani svi rezultati na Pantovčaku. U radnoj skupini od 27 ljudi, 13 su bili predstavnici Oružanih snaga i imali su intenzivnu komunikaciju s načelnikom glavnoga stožera. Zato ne može reći da nije znao sve detalje”, istaknuo je Banožić.

Ministar je dodao i da su im na postupku nabave višenamjenskih borbenih aviona čestitali svi koji su sudjelovali u natječaju, jer ni jedan detalj u 15 mjeseci otkako je natječaj bio otvoren do trenutka donošenja konačne odluke, nije izašao van.

Ugovor se neće javno objaviti jer će, kaže ministar, “te iste zemlje koje su se kod nas kandidirale kao ponuditelji aviona, javiti i u drugim zemljama”.

Što se tiče “mažnjavanja” 200 milijuna eura, ponovio je da je u to uključen pdv koji se plaća na nove proizvode i usluge i da taj novac ne ide iz Hrvatske, tu je i indeksacija cijena što je klauzula svakog međunarodnog govora, izgradnja infrastrukture, ali i dnevnice, troškovi putovanja, smještaj za više od 80 ljudi… Također, tu se nalaze i operativni troškovi samih aviona kada dođu u Hrvatsku.

Na svečanosti nije bio predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović koji je u petak sudjelovao na obilježavanju obljetnice HRZ-a na Plesu.

Upitan za odvojeno obilježavanje, Banožić je rekao kako već duže vremena nema komunikaciju s predsjednikom nego se ona događa putem medija.

Banožić kaže da sva pitanja rješava s kabinetom načelnika glavnoga stožera na redovnim kolegijima na kojima vode brigu o izvršenju proračunu i planiranju projekata u 2022.
(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari