Connect with us

Politika

Ministar Banožić: Fiskalna i personalna politika isključivo u nadležnosti MORH-a

Objavljeno

-

Ministar obrane Mario Banožić u četvrtak je Zoranu Milanoviću, predsjedniku RH i vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga, poručio kako su fiskalna i personalna politika isključivo u nadležnosti Ministarstva i ministra obrane, ističući da je brigadira Elvisa Burčula umirovio sukladno zakonu.

Banožić je u Vinkovcima, gdje je sudjelovao na obilježavanju Dana Vukovarsko-srijemske županije, istaknuo kako postupa u skladu sa Zakonom o obrani koji je jasan, dok je Milanović, ustvrdio je, bez zakonske suglasnosti pokušao imenovati brigadira Burčula.

“Meni je jedina opcija ostala umiroviti čovjeka. I to je isključivo njegova (Milanovićeva) krivnja”, kazao je i naglasio kako u svom postupanju uživa povjerenje premijera Andreja Plenkovića.

Milanoviću je poručio i kako u demokratskoj državi nikome ne može zabraniti da govori, pa tako ni načelniku Glavnog stožera OSRH Robertu Hranju na Vijeću za obranu, ali niti njemu kako je to, kazao je, učinio u Požegi na polaganju prisege novih ročnika.

Milanović mi ne može zabraniti da govorim

“Imali smo tu jednu nezgodnu situaciju i na Vijeću za obranu gdje je upravo to i učinjeno i zapovjedniku vojske. Ja sam ministar obrane, dolazim iz demokratske vlasti i meni to zabraniti ne može. Može raditi scene kao što je to bilo u Požegi i nekim drugim lokacijama”, rekao je Banožić.

Na optužbe predsjednika da koristi vojna sredstva u privatne svrhe, ministar ga je pozvao da iznese dokaze koje ima za tu tezu.

“Potpore koje se daju ispred Ministarstva obrane su bile uvijek. Čak bih rekao da sam ja te potpore u bitnom postupku smanjio, upravo s ciljem uštede unutar resora obrane”, naveo je i istaknuo da se materijalna sredstva u pravilu nikada ne daju prije suglasnosti načelnika Glavnog stožera je li nešto u mogućnosti izvršiti ili ne.

Banožić je ustvrdio kako su fiskalna i personalna politika sukladno Zakonu u obrani isključivo u domeni Ministarstva i ministra obrane.

Po njegovim riječima, jedna od takvih potpora koja se pojavila u medijima bila je vezana uz vojnog biskupa. “Pa koga ćemo podržavati ako nećemo našeg vojnog biskupa koji je dio sustava”, rekao je.

Na pitanje novinara kako tumači angažman novinarke Dijane Čuljak na njegovu PR-u, Banožić je kazao kako je ona angažirana po pitanju novog modela komunikacije koji MORH želi razviti.

“Htio sam napraviti novu komunikaciju s novinarima da se pokaže značaj i vrijednost hrvatskog vojnika i Hrvatske vojske i približimo ih građanima”, naveo je Banožić i dodao kako ne može govoriti o tome koliko je za tu uslugu plaćeno.

“Ne znam smijem li uopće izlaziti u javnost s tim podatkom, ali vas uvjeravam da iznos nije značajan”, napomenuo je.

Kao dužnosnik imam pravo na stan, uloženo manje nego u medijima

Dotaknuvši se stana u Zagrebu rekao je da kao državni dužnosnik ima pravo na njega, te da u njegovo uređenje nije uloženo ni približno koliko je navedeno u pojedinim medijima.

Na pitanje novinara podmeće li mu netko u vezi medijskih natpisa o zagrebačkom stanu, Banožić je odgovorio da se odgovor na to pitanje može iščitati iz “potpore drugova i drugarica iz Sabora”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari