Connect with us

Hrvatska

Ministar Banožić o helikopterima Black Hawk: Prelazimo na zapadnu tehnologiju

Objavljeno

-

Video: Goran Resovac

Dva helikoptera UH-60M Black Hawk stigla su u Hrvatsku. U zagrebačku zračnu luku “Franjo Tuđman” helikoptere je dopremio američki vojni avion za strateški transport.

Radi se o donaciji Sjedinjenih Američkih Država, a još dva takva helikoptera Hrvatska će kupiti i za njih izdvojiti do 100 milijuna dolara. Helikoptere su dočekali ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj i otpravnik poslova Sjedinjenih Američkih Država Mark Fleming.

– Upravo ova dva helikoptera imali smo priliku vidjeti u SAD-u. Moramo izraziti zahvalnost Amerikancima kao našim najvažnijim partnerima i saveznicima koji daju podršku ovome projektu. Iznos koji su dali je 58 mil. USD u donaciji. Mi smo još namirili 83 mil. USD. To je prva stepenica zamjene naših helikoptera koji su istočne proizvodnje i da u budućnosti pređemo na zapadnu tehnologiju. U jednom trenutku imat ćemo i Black Hawkove i naše ruske helikoptere, a koji će jednom dinamikom odlaziti u povijest. Moram izraziti zadovoljstvo i na suradnji s Glavnim stožerom i oko ovoga projekta, ali i ostalih projekata koje radimo u suradnji s Amerikancima, kazao je među ostalim ministar obrane Mario Banožić.

Helikopteri su isporučeni u standardnoj konfiguraciji Kopnene vojske SAD s hrvatskim oznakama. Ovime će se unaprijediti helikopterske sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari