Connect with us

Pregled

Ministar Banožić posjetio vojarnu Admiral flote Sveto Letica i razgovarao o aktivnostima HRM-a

Objavljeno

on

Ministar obrane Mario Banožić u pratnji načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH admirala Roberta Hranja posjetio je u utorak u Splitu vojarnu Admiral flote Sveto Letica-Barba te razgovarao o aktivnostima Hrvatske ratne mornarice.

Sa zapovjednikom Hrvatske ratne mornarice kontraadmiralom Ivom Raffanellijem obišao je obalni ophodni brod Obalne straže RH Omiš i sportske terene u vojarni, a razgovarao je i o aktivnostima Hrvatske ratne mornarice s naglaskom na projekte modernizacije i razvoja novih sposobnosti.

Trenutno jedan od najznačajnijih projekata je onaj izgradnje dodatna četiri obalna ophodna broda.

U tom je smislu, tijekom obilaska obalnog ophodnog broda Omiš, prvog od ukupno pet koji se grade u Brodosplitu, istaknuta važnost tog višegodišnjeg projekta, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane.

Banožić je istaknuo da je riječ o projektu iz 2014. godine koji je do sada rezultirao izgradnjom obalnog ophodnog broda Omiš te je riječ o prototipu koji je tijekom izgradnje prolazio određene preinake i koji sada predstavlja podlogu za izgradnju dodatna četiri broda za potrebe Obalne straže RH.

Ministar je rekao i da smo dobili brod s kojim smo zadovoljni.

“Zadovoljni smo načinom na koji je izveden i očekujemo da i ostala četiri broda budu jednako kvalitetna. Dinamika isporuke brodova definirana je ugovorom tako da se sljedeći brod očekuje u rujnu ove godine, a nakon toga svakih šest mjeseci po još jedan brod, čime bi kompletan proces završio u rujnu 2023. godine. Brodovi će biti na ponos Hrvatskoj ratnoj mornarici ali i cijelom gospodarstvu. Biti će i izvrsna referenca za Hrvatsku ratnu mornaricu i za Brodosplit na svjetskom tržištu”, istaknuo je Banožić.

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, kontraadmiral Ivo Raffanelli, rekao je kako je riječ o izvanrednom brodu za Hrvatsku ratnu mornaricu čiji su pripadnici od samog početka uključeni u taj projekt, a zapovjednik broda 31 Omiš poručnik bojnog broda Ivan Carević rekao je kako je posada nakon primopredaje dodatno testirala brod u svim uvjetima.

“Kroz redovite i izvanredne zadaće utvrđeno je i dokazano da smo u potpunosti zadovoljni s brodom kojeg koristimo. Stalno smo aktivirani u zadaćama traganja i spašavanja, prvenstveno u nadzoru i zaštiti granice Republike Hrvatske” istaknuo je Carević.

Tijekom obilaska sportskih terena u vojarni kontraadmiral Raffanelli je istaknuo kako je postignut značajan napredak u obnovi terena koje koristi veliki broj pripadnika Hrvatske vojske. Izrazio je nadu da će se u budućnosti postići sporazum sa Sveučilištem u Splitu kako bi se tereni još kvalitetnije mogli koristiti, a sve s ciljem ulaganja u obrazovanje. (Hina)

Foto: MORH/ F. Klen

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR