Connect with us

Pregled

Ministar Banožić: Milanović treba reći zašto je zagovarao skuplju ponudu za Bradleyje

Objavljeno

-

Ministar obrane Mario Banožić u četvrtak je, nakon sjednice Odbora za obranu posvećene nabavi borbenih vozila pješaštva Bradley, poručio da bi predsjednik Republike Zoran Milanović trebao reći zašto je zagovarao ponudu koja je bila skuplja za Hrvatsku, a s manjim brojem vozila.

“Zadovoljan sam što smo mogli otvoreno razgovarati na sjednici Odbora, čije je mišljenje potrebno za svaku nabavu veću od pet milijuna eura. Zahvaljujem članovima što su saslušali argumente Glavnog stožera kroz izrađenu tehničko-taktičku studiju o borbenom vozilu pješaštva, koji su bili totalno drugačiji od onog što se prezentiralo u javnosti posljednjih tjedana, a odnosili su se na pregovarački postupak koji smo imali s američkom stranom”, rekao je Banožić.

On je, kaže, proizašao iz dostavljenog pisma ponude i prihvaćanja (LOA) 27. studenog prošle godine.

“Praktički smo u ova dva mjeseca uistinu učinili veliki broj sastanaka unutar Glavnog stožera i Ministarstva obrane, ali i svih ostalih koji su relevantni za donošenje odluke, gdje su se gledali i financijski aspekt i svi argumenti koji su bili postavljeni kao mogući rizici za ovaj posao”, izvijestio je ministar nakon zatvorene sjednice.

U samom smo postupku, rekao je, učinili ono što je najbolje za RH.

Pojasnio je da je prema onome što je došlo 27. studenog, ova ponuda znatno bolja. Koštat će građane 100 tisuća dolara manje po vozilu tako da je američka strana povećala svoju donaciju za 6,1 milijun dolara te će ona sada iznositi 51,1 milijun dolara.

“Mi ćemo platiti 145 milijuna dolara kroz nekoliko godina, sukcesivno kako vozila budu dolazila. Imamo potvrdu, prema informacijama kolega Amerikanaca koja će biti donesena danas u Senatu, za dodatnih 11 milijuna dolara”, rekao je.

Najavio je da će sva vozila biti opremljena s najmodernijim topovima, komunikacijskim sustavima, dodatnim naoružanjem, dodatnim količinama streljiva i raketa.

“Na taj način je ponuda puno bolja u odnosu na onih 28 vozila, koja su trebala biti dogovorena. Sada je 61 vozilo kompletno opremljeno plus pet za vježbu”, kazao je.

Istaknuo je da su jedan od najvećih izazova i rizika koji su bili isticani od početka upravo bili pričuvni dijelovi i održavanje, gdje je povećana dodatna količina vozila s početnih 17 na 22.

Dodao je da su dobivena i pisma namjere da će Đuro Đaković postati centar za održavanje Bradleyja. Mislim da smo zadovoljili sve potrebe koje je HV iskazala s ciljem razvoja pješačke brigade do 2026. godine, smatra ministar.

Upitan za komentar na predsjednika Zorana Milanovića, koji kaže da je više brinuo o uređenju stana nego o opremanju vojske, Banožić poručuje kako bi Milanović najprije treba reći zašto je zagovarao skuplju ponudu, a s manjim brojem vozila, čime je bila i manje perspektivna za HV.

Poručuje kako ga i dalje poziva za stol, kaže, “može i danas poslije sjednice Vlade da ga upoznam s LOA-om, koji je dobio sa zahtjevom za mišljenje, pa da se upozna sa svim detaljima i da ne iznosi opet kasnije nekakve teme koje nisu istinite”.

Najavio je i da će Odbor dobiti na uvid i ugovor o kupnji borbenih aviona Rafalea koji će organizirati unutar Ministarstva obrane.

“Nijednog trenutka nije bilo tajnosti ni skrivanja podataka. Nemam potrebu skrivati što se događa po pitanju borbenih vozila pješaštva niti po pitanju borbenih aviona”, ustvrdio je.

Sama tema koja je komunicirana u javnosti, rekao je, nema veze s ugovorom, nego svim obavezama koje proizlaze iz nabave aviona, a one su potrebne nama, o infrastrukturi, plaćenom PDV-u na rabljene avione i troškove koji će naši vojni tehničari i inženjeri imati kod odlaska na samu obuku.

“To su troškovi koji su potrebni RH, a ne Francuskoj i nisu nikada bili dio ugovora”, pojasnio je.

Na pitanje kako surađuje s načelnikom Glavnog stožera Robertom Hranjem, koji je također bio na sjednici Odbora, kazao je da su imali intenzivne sastanke, prvenstveno zato jer nisu od početka imali jedinstvene stavove po raznim rizicima koji proizlaze iz projekta Bradley.

Upravo zahvaljujući dobroj suradnji i komunikaciji došli smo do jedinstvenih rješenja, naglasio je.

Upitan znači li to da više ne traži admiralovu ostavku, ministar je kazao da traži da se poštuju zakoni. “To tražim od samog sebe, a onda i od svih ostalih, a je li poštovan zakon, to će još vidjeti iz mišljenja inspektora”, napomenuo je.

Osvrnuo se i na izjave predsjednika da naši vojnici neće sudjelovati u eventualnim misijama na istoku Europe, pojasnivši da je Sabor tijelo koje donosi odluku gdje će se Hrvatska vojska kretati temeljem prijedloga Vlade i davanja suglasnosti predsjednika Republike.

“Za slanje vojske traži se na Vladin prijedlog suglasnost predsjednika, a onda Sabor većinom donosi odluku o tome. Ako izostane suglasnost predsjednika, onda Sabor donosi odluku dvotrećinskom većinom. Procedure su vrlo jasne, kao i naše članstvo u NATO-u, sav ugled koji uživamo, prema tome, imamo i nekakve obaveze”, istaknuo je Banožić.

Upitan što ako nas NATO pozove, a predsjednik ne da suglasnost, a zna se da je većina zastupnika na strani predsjednika pa za slanje vojnika ne dobiju pristanak Sabora, ministar kaže da je to sad teorija bacanja graha.

Predsjednik Odbora Franko Vidović iz Kluba socijaldemokrata smatra da pozitivna odluka oko nabave Bradleya pokazuje da na kraju ipak unutar sustava postoji dovoljno snage i da “možemo odluke donositi konsenzusom, bez obzira na sve prijepore koji postoje između nas kao političara”.

Zadovoljan sam ovom nabavom, ovo povećava sposobnost HV-a, ispunjava cilj NATO-a, a utjecat će i na hrvatsko gospodarstvo jer će omogućiti Đuri Đakoviću dosta širi opseg poslova. Vjerujem i da će ovo dati pozitivan vjetar razvoju naših odnosa sa SAD-om, istaknuo je Vidović. (Hina)

Oklopna vozila Bradley bit će novi čuvari hrvatskog kopna

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari