Connect with us

BiH

Ministar Banožić u Sarajevu: Odlična obrambena suradnja s BiH

Objavljeno

-

Foto: Hina/arhiva

Hrvatski ministar obrane Mario Banožić izrazio je u četvrtak punu potporu očuvanju teritorijalnog integriteta BiH i njezinu putu ka članstvu u EU i NATO-u te ponudio nastavak suradnje s Ministarstvom obrane te zemlje i njenim oružanim snagama.

Banožić je u Sarajevu predvodio izaslanstvo koje je bilo u službenom posjetu Ministarstvu obrane BiH, što je dio redovite suradnje dvije države.

Nakon sastanka s ministrom obrane BiH Zukanom Helezom Banožić je izjavio kako je zajednički cilj jačati postojeću suradnju koju obje strane ocjenjuju odličnom.

“Postoji dobra volja i želja za nastavkom suradnje naših država, posebice na planu obrane”, kazao je Banožić.

Istaknuo je kako Hrvatska snažno podupire cjelovitost BiH te provedbu svih reformi bitnih za euroatlantske integracije i prepoznaje važnost NATO-a i EU kao instrumenata kojima se mogu jačati kapaciteti oružanih snaga BiH.

Kazao je i kako u postojećim okolnostima zajednički treba podići otpornost u suočavanju s hibridnim izazovima, ali i odgovoriti na sigurnosne probleme u samoj BiH.

Ministri obrane dvije zemlje u četvrtak su potpisali tehnički sporazum o suradnji na planu izobrazbe u čemu će Hrvatska pružiti pomoć BiH. Njeni polaznici i sada na hrvatskim vojnim učilištima čine pojedinačno najveću grupaciju, a među njima je i veliki broj Hrvata iz BiH.

Bosanskohercegovački ministar Helez kazao je kako je zadovoljan suradnjom s Hrvatskom na obrambenom planu. kao i činjenicom da Hrvatska snažno podupire cjelovitost BiH i odbacuje sve secesionističke projekte.

“Hrvatska je naš ključni vanjskopolitički saveznik i susjed”, kazao je Helez ističući kako je “izuzetni odnos” Hrvatske i BiH od ključnog značaja za sigurnost na zapadnom Balkanu.

Iskazao je zahvalnost na potpori Hrvatske cjelovitosti BiH dodajući kako je Hrvatska predvodnik u regiji na planu euroatlantskih integracije te podržava i BiH na tom putu.

Nastavak školovanja kadeta iz BiH i djelatnih vojnih osoba u Hrvatskoj označio je vrlo važnim, dodajući kako će to uskoro pomoći da BiH preuzme i vojni nadzor nad svojim zračnim prostorom.

BiH trenutačno ima odobren Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP), no zbog unutarnjih prijepora neizvjesno je njezino pridruživanje Alijansi, iako je ono kao cilj zacrtano važećim Zakonom o obrani.

Dužnosnici iz reda bosanskih Srba u tijelima državne vlasti već godinama blokiraju sve odluke koje bi značile približavanje punopravnom članstvu, uključujući tu povećanje izdvajanja za troškove obrane koji od osnutka jedinstvenih oružanih snaga BiH 2006. ne prelaze 200 milijuna eura na godišnjoj razini. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas