Connect with us

Hrvatska

Ministar Banožić zatražio izvješće o neispravnim helikopterima, idu na remont

Objavljeno

-

Foto: Arhiva

Ministar obrane Mario Banožić najavio je u srijedu kao jesenske prioritete svojega ministarstva smanjenje broja zaposlenih i pripremu plana dugoročnog razvoja oružanih snaga RH, a za neispravne helikoptere rekao je kako je zatražio izvješće i remont.

Uoči sastanka užeg kabineta vlade, Banožić je odgovarao na pitanja novinara o kvarovima na helikopterima zbog kojih predsjednik Republike nije mogao poletjeti i rekao da je zatražio izvješće te dodao kako su bila dva kvara za koje je u jamstvenom roku zatraženo da se uklone, i to o trošku onih koji su radili remont.

Istaknuo je kako je riječ o helikopterima koji imaju preko tisuću sati leta godišnje, ocijenivši tendencioznim pitanja novinara kojima se insinuira da je predsjedniku namjerno podmetnut helikopter s “nekakvim teškim problemom”.

“To nije istina. Riječ je o opremi koja je nabavljena prije dugi niz godina. Isto tako, dugi niz godina nije bilo ulaganja. Remont je bio prošle godine, imamo jamstveni rok i tražit ćemo da se otkloni”, kazao je Banožić.

Što se tiče prioriteta ministarstva obrane ove jeseni, rekao je da će se prvo krenuti s pripremama vezano uz novu uredbu smanjenja broja zaposlenih.

“Razgovarat ćemo o jednom dijelu ljudi koji može što prije otići u mirovinu. Također, imamo dio pripremanja za proračun. Isto tako, imamo pripremanje dugoročnog plana razvoja oružanih snaga RH”, kazao je, napomenuvši kako će ulaganja ovisiti o proračunu, ali da to ne mora značiti da u ovome trenutku nije realna nabavka borbenih aviona, koje je ranije izdvojio kao strateški cilj Hrvatske.

“Ne mora značiti. Treba vidjeti jednostavno kako će ponude izgledati kad one dođu u kompletu”, kazao je ministar Banožić.

Izrazio je žaljenje što se zbog izdvojenih slučajeva, poput ranije ponude višenamjenskih borbenih aviona, kompletna spremnost i sigurnost koju pruža hrvatska vojska dovodi u pitanje.

Zbog svega toga bih volio da se to privede ove godine kraju i da odaberemo ponuđača, odnosno, da vidimo na koji će se način to zatvoriti kroz određeno vrijeme, poručio je Banožić. (Hina)

Ministar Banožić: Nabava borbenih aviona je od strateškog značaja za Hrvatsku

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas