Connect with us

Hrvatska

Ministar Beroš: Ne treba pooštravati mjere, a o popuštanju dobro promisliti

Objavljeno

on

Znanstveni savjet Vlade u 14 sati je održao sastanak, a nešto poslije 16 sati, nakon završetka sjednice, novinarima se u Banskim dvorima obratio ministar zdravstva Vili Beroš.

– Završili smo s raspravom o cjepivu. Važno je cijepiti se. Stav znanstvenika je unison i svi naglašavaju da se treba cijepiti onim cjepivom koje je prisutno, s time da su tri cjepiva koja su u RH sigurna i sprečavaju teže oblike bolesti, hospitalizacije, smrti… Kako bude rastao postotak procijepljenosti smanjit će širenje epidemije, rekao je Beroš.

Novinari su ministra pitali što će biti s mjerama nakon 15. veljače i hoće li možda doći do pooštravanja s obzirom na to da je u RH otkriven i britanski soj virusa.

– Jednoznačnog odgovora nema. Analizirali smo nasumične uzorke pacijenata koji su ranije bili pozitivni i bolesni, od 20. siječnja, a nema značajnijeg širenja epidemije trenutno, to bi mogla biti dobra vijest. U svakom slučaju, odluke ćemo temeljiti na epidemiološkim podacima, struci, donosit ćemo ih, kako je to i premijer istaknuo u razgovoru sa znanstvenicima, oprezno i zdravorazumski. Mislim da smo svi suglasni da ne treba dodatno pooštravati mjere, ali o relaksaciji treba pomno promišljati. Donijet ćemo odluke koje će se temeljiti na situaciji sljedećih dana.

EU je ostala bez dijela doza cjepiva, Ursula von der Leyen se zbog toga i ispričala. Novinari su Beroša upitali kakva je bila komunikacija.

– Pročitao sam njezinu izjavu i ispriku. Rekla je i što EK kani napraviti. Naša nastojanja temeljila su se na Europskoj komisiji u nabavi cjepiva. Još u rujnu smo razgovarali o ugovorima. Tada se činilo da će oxfordsko cjepivo prvo dočekati svjetlo dana, ali oni su imali probleme koje nitko nije mogao predvidjeti. EK i mi smo se nastojali prilagoditi i dogovoriti doze. Da su proizvođači poštovali uvjete dogovora, bilo bi bolje, ali i oni su mogli imati probleme u proizvodnji. Sada je to iza nas i trebalo bi biti bolje u budućnosti, rekao je Beroš.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari