Connect with us

Hrvatska

Ministar Beroš: Od početka koronakrize na testove potrošeno 198 milijuna kuna

Objavljeno

-

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u ponedjeljak da je na testove za potvrđivanje koronavirusa, od početka koronakrize do kraja kolovoza, potrošeno 198 milijuna kuna, poručivši i kako novac u ovom trenutku nije važan, već je važno pružiti građanima adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

“Ako tome pridodamo i troškove liječenja bolesnika, koji mi nisu poznati, brojka je veća. Novac nije važan u ovom trenutku važno je pružiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu potrebitima”,rekao je ministar zdravstva u Dnevniku Nove TV.

Upitan o neujednačenim cijenama testova po županijama među kojima prednjači Dubrovačko-neretvanska u kojoj PCR test stoji čak 1507 kuna, Beroš je odgovorio da županijske ustanove nabavljaju aparaturu i testove po svom promišljanju. “Riječ je o tome da niti je sva aparatura, odnosno sve reagencije jednako skupe, a negdje treba pridodati cijenu transporta. Sve to skupa utječe na cijenu. Za cijenu u županijskim centrima, bolnicama, zavodima za javno zdravstvo nadležno je upravno vijeće tih županijskih ustanova”, rekao je Beroš.

Komentirao je i smanjenje povjerenja javnosti u odluke Stožera, rekavši da je Stožer mijenjao svoje stavove sukladno stručnom promišljanju i evaluaciji stanja tako da “možda ta nekonzistentnost koja je posljedica znanstvene misli, razvoja, strategije možda minimalno utječe”.

Pritom je podsjetio i da je Svjetska zdravstvena organizacija u početku govorila kako maske nisu primjerene i učinkovite. “Pokušavamo komunicirati ‘up to date’ i sukladno svjetskim okolnostima”, dodao je.

Beroš je poručio da će “svi u zdravstvenom sustavu koji su radili veliki i važan posao biti adekvatno plaćeni”. Podsjetio je i da je svim ravnateljima zdravstvenih ustanova uputio dopis da je potrebno adekvatno obračunavati i prekovremene sate i sve druge radne aktivnosti tijekom Covid-a.

Vezano za Ustavni sud koji treba donijeti mišljenje oko odluka Nacionalnog stožera, rekao je kako je legitimno propitivati sve odluke, pa tako i one Stožera civilne zaštite, dponovovši kako je siguran da su one utemeljene u Ustavu i zakonu.

“Sve mjere Stožera bile su razmjerne, stručne, sukladne mjerama koje su se primjenjivale u čitavoj Europi i diljem svijeta”, poručio je ministar zdravstva. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari