Connect with us

Hrvatska

Ministar Beroš: Projekti će pokazati da nisam samo ‘covid ministar’

Objavljeno

on

Ministar zdravstva Vili Beroš u srijedu je na oporbene prozivke odgovorio najavom pokretanja proizvodnje cjepiva u Hrvatskoj i reforme zdravstva što će, kako je poručio, dokazati da on nije samo “covid ministar”.

Nakon neuspjelog izglasavanja njegova opoziva u Saboru i sjednice Vlade, Beroš je održao konferenciju za novinare na kojoj je predstavio plan revitalizacije proizvodnje Imunološkog zavoda (IMZ), ocijenivši to potezom od “iznimne strateške, gospodarske i javnozdravstvene važnosti”.

Nije želo prognozirati kada će početi proizvodnja cjepiva, istaknuvši da će to biti  “čim je prije moguće” te poručio kako je neupitno da matični sojevi virusa ostaju u vlasništvu RH.

“Imamo još nekoliko takvih projekata koji su sada u tijeku i nadam se da ću uspješno raditi na njima i u buduće”, dodao je.

“Ova globalna kriza i pandemija ukazali su na važnost institucije poput IMZ-a. I ranije je bilo predviđeno da se ona, osim virusnih cjepiva, prilagodi proizvodnji drugih vrsta cjepiva, poput mRNA.

Potražnja za ovakvim kapacitetima u svijetu raste i zato ćemo čim prije nastojati realizirati ovaj projekt”, istaknuo je ministar.

Dvije doze cjepiva štite i protiv indijske varijante

Upitan za detekciju nove tzv. indijske varijante koronavirusa u Hrvatskoj, Beroš je istaknuo da cijepljenje dvjema dozama pruža zaštitu i protiv te varijante potvrđene u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

“Taj se soj navodno nešto brže širi, no znanstvenici ukazuju da je cijepljenje s dvije doze dobar način zaštite”, izjavio je Beroš.

Potvrdio je i da pada interes za cijepljenje te ponovno apelirao na građane “da ne kalkuliraju”.

“Loše je kalkulirati s lijepim vremenom, cijepljenje je najbolje što možemo napraviti i što prije dostignemo određeni opseg cijepljenja, skinut ćemo maske i vratiti se starom načinu životu”, poručio je.

U zadnja četiri tjedna došlo je u Hrvatsku više od 920.00 cjepiva, a utrošeno je preko 895.000 cjepiva. Ovaj tjedan dolazi najviše cjepiva, 341.000 doza, a sutra, iako je neradni dan, cijepljenje će se odvijati na određenim punktovima.

Ministar je zamolio sve cjepitelje da upisuju podatke u informatički sustav, a građane pozvao da se, vezano uz bilo kakve nedoumice s tim u vezi, obrate Ministarstvu zdravstva gdje je osnovan poseban tim za primjedbe o evidenciji cijepljenja i potvrdama.

Beroš je odgovarao i na pitanja novinara vezana uz reformu zdravstva, zbog čijeg ga izostanka proziva oporba, te poručio da je reforma na međuresornom usuglašavanju i da će “uskoro krenuti”.

Cilj je racionalizacija troškova, osiguranje stabilnih izvora prihoda, optimizacija resursa i sve to – uz omogućavanje dostupne i kvalitetne zdravstvene zaštite.

Omogućit će se, kaže ministar, i dugotrajno upravljanje ljudskim resursima, povećati priljev kadrova i razgraničiti ulogu javnoga i privatnoga, te iznaći način mjerenja zadovoljstva i nagrađivanja zdravstvenih djelatnika.

Reforma bez dodatnih opterećenja građana

Beroš je odlučno opovrgnuo glasine da će se početi naplaćivati usluge hitne pomoći “koja nije nužna” i povećati cijena police  dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Riječ je o uštedama i reorganizacijama, ali ne i o povećanju opterećenja građana, poručio je.

S obzirom na to da ga je oporba u Saboru prozivala i za nepostojanje učinkovitog transparentnog sustava cijepljenja, Beroš je ponovno istaknuo da mu je zadaća bila omogućiti sve moguće načine prijave za cijepljenje, da je sve učinjeno u okviru zakona, pogotovo onoga o javnoj nabavi, te da su u izradi i formiranju cijene platforme cijepise.hr sudjelovale najveće informatičke kuće koje održavaju zdravstveni informatički sustav.

“Cijenu su definirale tri najveće hrvatske firme, a verificiralo ju je povjerenstvo u ministarstvu zdravstva koje se time bavi. Pa ne mislite valjda da sam ja kao ministar odlučivao o cijeni? Zadaća ministra nije upletati se u rad stručnih službi”, istaknuo je.

Vezano uz platformu, rekao je da nije bilo pogodovanja niti mimoilaženja procesa javne nabave te vjeruje da će institucije to dokazati.

Ustvrdio je i da se problemi u zdravstvu ne rješavaju smjenom ministra, te da se jučer u saborskoj raspravi “svjedočilo bacanju blata” na cjelokupni zdravstveni sustav koji je bio temelj obrane od pandemije zadnjih 15 mjeseci. (Hina)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari