Pratite nas

Pregled

Ministar Bošnjaković: Zabrinjava me podatak koji je objavila SOA da je identificirala 20 sudaca koji su sigurnosni problem Hrvatske

Objavljeno

na

Zašto je uhićena sutkinja Trgovačkog suda? Tko nadzire stečajne upravitelje? Treba li mijenjati Stečajni zakon? Bila je to tema  emisije Otvoreno urednika Mislava Togonala u kojoj su gostovali: ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Državnog sudbenog vijeća Željko Šarić i novinarka Telegrama Ana Raić-Knežević.

Željku Šariću 
izvješće SOA-e da je identificirala 20 sudaca koji su sigurnosni problem Hrvatske, jako zvoni na uzbunu. Taj fantomski popis nije nigdje prezentiran, a davanjem brojke od 20 sudaca, sumnjiče se svi suci. Ministra Bošnjakovića zabrinjava što je SOA objavila, ali još više zašto je sve ostalo samo na tome i ništa nije dalje poduzeto.

Broj slučajeva u kojima je došlo do oduzimanja imuniteta sucima i njihove osude je mali, a tipično je za medije da te slučajeve prezentira na tendenciozan način i zaključuje da to obilježava sudstvo, rekao je Željko Šarić. Dodao je kako metodologija ocjenjivanja sudaca dodjeljivanjem bodova daje površnu i fragmentiranu sliku o kvaliteti sudačkog rada. Nije moguće postići nikakav aritmetizirani sustav kojim bi se to izračunalo, smatra Šarić. U Hrvatskoj ne postoje izvanserijski suci i dominira solidna osrednjost, kaže Šarić, a razlog zašto ih ima puno više nego – primjerice – u Danskoj ili Irskoj – je zato što su u tranziciji nastali brojni novi pravni odnosi koje treba regulirati.

Ministar Dražen Bošnjaković kaže da ga zabrinjava i takav jedan slučaj koji baca sjenu na hrvatsko sudstvo. Objasnio je da zakonski sudac ima slobodu izabrati stečajnog upravitelja, ako procijeni da onaj kojeg je nasumično izabralo računalo nije dovoljno iskusan za neki stečajni postupak. Bošnjaković misli da nitko ne može reći da je zadovoljan radom pravosuđa, ali kaže kako brojke govore da ono ipak u mnogim segmentima ide naprijed – pao je broj neriješenih predmeta, postupci su kraći, iako je još puno posla da bi se sudstvo poboljšalo. Spomenuo je set zakona koji priprema sadašnja Vlada i koji je usmjeren na reorganizaciju mreže sudova, a tu će biti uključeno i spajanje općinskih i prekršajnih sudova, kao i nova metodologija ocjenjivanja sudaca.

Ivan Vilibor Sinčić zabrinut je što se hvali pravosuđe kao što se hvalio i Agrokor. Problem hrvatskog sudstva nisu samo suci, već i njihova sprega s odvjetnicima, policijom, DORH-om, smatra Sinčić. Riječ je o cijelome nizu pogodovanja i sprega, a lista koja dokazuje da sustav ne funkcionira je beskrajna, smatra Sinčić. Ako u roku od pet godina sud ne donese pravednu presudu, onda se krše ljudska prava, kazao je. Sinčić je spomenuo primjer kaznenih prijava o izvlačenju 33 milijuna kuna iz Agrokora koje već gotovo 10 godina stoje u ladici. Općenito postoji nedostatak volje za reformom, zaključio je.

Ana Raić-Knežević kaže kako priča oko sutkinje Vesne Malenice traje već od 2008. godine. Otad protiv nje pljušte prijave i ništa se nije događalo, kao ni kad je u lipnju ove godine novinar Drago Hedl prenio rezultate znanstvenog istraživanja koje potvrđuje da je sutkinja izabrala osam puta istog stečajnog upravitelja – i to nikome nije zazvonilo. Komentirala je i metodologiju ocjenjivanja sudaca te istaknula posljednji natječaj na Županijskom sudu u Zagrebu gdje su sutkinje, koje su bile na 20. mjestu rang liste, napredovale.

Izvješće SOA-e: Nastavljena je pojava velikosrpskog ekstremizma

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Vukovar: Glogoški optužio SNV, SDSS i ZVO da nisu odustali od velikosrpskih ideja

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Udruge 100-posto hrvatskih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški ocijenio je u ponedjeljak u Vukovaru kako su oni koji su 1991. izveli agresiju na Hrvatsku danas prihvaćeni u hrvatskom društvu, a Hrvatskoj su se odužili tako što ju ne mogu prihvatiti jer su ostali na onim temeljima s kojima su počeli agresiju.

Na konferenciji za novinare pod nazivom “Mi vas ‘dobro’ razumijemo” Glogoški je naveo što je Hrvatska dala svima onima koji su na nju izveli agresiju 1991., pri čemu je spomenuo Zakon o općem oprostu, za koji je rekao kako je taj akt “obuhvatio i više nego što je trebao”, Zakon o konvalidaciji kojim je “omogućeno da mirovine dobiju i oni koji su sudjelovali u agresiji i nisu niti jedne lipe uplatili u mirovinski sustav, a stekli su pravo da im se prizna radni staž za vrijeme okupacije”.

Spomenuo je i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, koji je, ocijenio je, donesen pod ucjenama jedne političke opcije koja zastupa pripadnike srpske nacionalne manje, a koja se, kako je rekao, ucjenama i danas bavi u institucijama hrvatske države, među kojima i u Hrvatskome saboru.

Pokazao i hrvatske udžbenike povjesti za osme razrede osnovne škole po hrvatskome i srpskom programu, ističući kako u udžbeniku po hrvatskom programu piše da se 90-ih godila dogodio raspad SFRJ, a u udžbeniku na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu “to ne piše, nego piše da bio raspad komunizma”.

“Znači li to da za njih još uvijek nije bilo raspda SFRJ? Po programima koje uče, to je očito”, zaključio je Glogoški. Naveo je i primjer i identične fotografije iz tih dvaju udžbenika za koju u udžbeniku na hrvatskom jeziku piše da prikazuje odlazak srpskog pučanstva i paravojnih jedinica za vrijeme Oluje, a u udžbeniku na srpskom jeziku navodi se kako je riječ o odlasku srpskih civila nakon Oluje.

“Tražili smo da se taj udžbenik povuče iz upotrebe, ali još jedna generacija djece pripadnika srpske nacionalne manjine učit će da su Hrvati protjerali srpsko stanovništvo iz Knina nakon Oluje. Za nas je to neprihvatljivo”, poručio je Glogoški.

Također je ocijenio kako ćirilica nije samo pismo, nego i simbol velikosrpske agresije i težnji, te je Srpskome narodnom vijeću (SNV), SDSS-u i ZVO-u zamjerio što se nisu ogradili od otkrivanja spomen-ploče generalu bivše JNA Mladenu Bratiću u Novome Sadu, koji je kao zapovjednik Novosadskog korpusa poginuo 1991. godine tijekom napada na Vukovar.

“Pozvamo gospodina Pupovca da javno progovori je li upoznat s održavanjem sjednica skupštine Republike Srpske Krajine u Beogradu i zašto se ne ograđuje od tih stvari. Zašto se ne ograđuje od podizanja spomen-ploče ratnom zločincu u Novom Sadu i od transparenata u Hrvatskoj i Srbiji koje ispisuju pripadnici srpske nacionalne manjine? Je li to da se bolje razumijemo ili je to način da političkim putem postignu ono što nikada nisu postigli oružjem? Gospodo, dok je onih koji su branili hrvatsku domovinu, u tome nećete uspjeti”, poručio je Đuro Glogoški.

On je hrvatskim vlastima zamjerio mlaku reakciju u vezi s otkivanjem spomen-ploče generalu JNA Bratiću u Novome Sadu.

“Kada pogledamo koje nam poruke stižu iz Beograda, sa stadiona, onda nam je jasno odakle je izvor svega toga što preuzimaju pripadnici srpske manjine u Hrvatskoj”, rekao je Glogoški. Pokazao je fotografije s beogradskih stadiona i navijačkim transparentima kojima se veliča negdašnja “Krajina” i “velika Srbija”, ističući kako institucije u Srbiji ništa ne poduzimaju protiv takvih i sličnih transparenata. (Hina)

 

Ivan Penava: Institucije gotovo 30 godina nakon Ovčare okreću glavu

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Culej pozdravio zahtjeve HVIDR-e za smjenom glavnog državnog odvjetnika

Objavljeno

na

Objavio

HDZ-ov saborski zastupnik Stevo Culej pozdravio je u utorak zahtjeve HVIDR-e za smjenom glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića zbog odbacivanja kaznenih prijava protiv čelnika SDSS-a Milorada Pupovca, te najavio da će svoj stav pokazati u četvrtak prilikom glasovanja u Saboru.

Iznenađuje me brzina kojom je Državno odvjetništvo odbacilo optužbe protiv Pupovca, mislim da su zahtjevi HVIDR-e izuzetno opravdani, izjavio je novinarima Culej na okruglom stolu “Ovčara – zločin bez kazne” nakon odbacivanja 13 kaznenih prijava protiv čelnika SDSS-a Milorada Pupovca, kojega su braniteljske udruge prijavile za širenje govora mržnje i omalovažavanje Hrvatske.

Podržao je time zahtjeve predsjednika Glavnog odbora HVIDR-e Josipa Periše, koji je u utorak izjavio kako glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić treba odstupiti jer “DORH nije ništa učinio na procesuiranju srpskih ratnih zločinaca”.

Svoj stav Culej će, kaže, pokazati već u četvrtak u Saboru kada se bude glasovalo i o Vladinu prijedlogu zakona o blagdanima, kao i na svojoj izložbi o velikosrpskoj agresiji na Vukovar i Škabrnju čije je otvaranje također najavio za četvrtak.

Upitan ima li i dalje vladajuća većina njegovu ruku, poručio je da će se to vidjeti već u četvrtak.

Što se tiče eventualnih sankcija u HDZ-u, istaknuo je da ga u prvom redu zanima što o nekom pitanju misli njegova izborna baza te da će u skladu s tim i glasovati.

Culej: Nisam član nijedne grupe na društvenim mrežama

Culej je rekao i da nije član nijedne grupe na društvenim mrežama u kojima se širio govor mržnje i kritiziralo vodstvo HDZ-a.

“Općenito ne volim prijetnje preko društvenih mreža jer sam i sam doživio takve prijetnje. To obično rade kukavice na taj način”, rekao je Culej te dodao da je član drugih grupa – braniteljskih, Kamenjar i ostalih.

Odbacivanje kaznenih prijava protiv Pupovca nije začudilo Tomislava Josića, predsjednika braniteljskog Savjeta Grada Vukovara.

Josić: Ne vjerujem da će Pupovca ikad osuditi

“Protiv Pupovca postoji niz kaznenih prijava, no ne vjerujem da će ga ikada osuditi jer se kod nas selektivno provode zakoni”, izjavio je Josić koji smatra da je za to odgovorna politika.

“Politici to ne odgovara i ona želi da se to zaboravi, da se pogura pod tepih. Da je politika to htjela odraditi, mi danas ne bismo raspravljali o temama neprocesuiranih ratnih zločina, to bi bilo riješeno. Svatko tko je sudjelovao u nekim stvarima, morao bi odgovarati. No, nažalost kod nas, mali običan čovjek odgovara sutradan, u roku četiri dana ga osude i zatvore, a neki koji imaju privilegije, mogu napraviti što god žele i neće biti osuđeni nikada”, zaključio je Josić. (Hina)

 

Periša o odbacivanju prijava protiv Pupovca: DORH je jugoslavensko i boljševičko leglo

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari