Pratite nas

Politika

Ministar Božinović: Ako netko misli da može ucjenjivati HDZ, grdno se vara

Objavljeno

na

Davor Božinović, potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i međunarodni tajnik HDZ-a, komentirao je u Intervjuu tjedna za Hrvatski radio slučaj zamjenika ravnatelja policije Josipa Čelića koji je vozio 166 km/h kroz naseljeno mjesto na kojem je ograničenje od 50 km/h.

Na pitanje treba li Čelić dati ostavku ili biti smijenjen zbog težine prekršaja, Božinović odgovara:

– Kao što znate, glavni ravnatelj policije je odmah nakon što je saznao za taj događaj, doduše iz medija, uputio svoj stručni tim koji je otišao u Zadar i koji će, ja se nadam vrlo skoro, izaći s kompletnom slikom svega što se događalo. Naime, ta informacija je u javni prostor otišla s porukom da je bilo potencijalnog utjecaja, odnosno zloporabe položaja, i to je vrlo važno da se otkrije – rekao je.

Slaže se da to ne mijenja činjenicu da je visoki dužnosnik vozio brzinom koja bi svakog drugog vozača puno stajala.

– Slažem se da je to situacija koju treba razriješiti. Međutim za sustav je također bitno, pogotovo jer se radi o visokopozicioniranom policijskom službeniku, zapravo drugom ili trećem čovjeku hrvatske policije, da se otkrije ovaj dio koji, kad je policija u pitanju, nije nebitan. Važno je utvrditi je li bilo, kao što je to sugerirano putem medija, zloporabe položaja. Tu stvar moramo raščistiti kako bismo poslali kompletnu sliku i poruku o tom događaju, rekao je Božinović.

Premijer Andrej Plenković jučer je u sklopu održavanja Dana pravosuđa rekao: “Tko god od nas u bilo kojem segmentu nešto učini krivo nekako dolazimo do gotovo objektivne odgovornosti svih koji smo za to zaduženi”. Božinović kaže – toj izjavi premijera nema što dodati ni oduzeti. S obzirom na to da se slučaj s Čelićem dogodio u ožujku, dakle prošlo je sedam mjeseci, postavlja se pitanje – je li ovo otezanje da se pokuša zaštititi Čelića?

– Ne. To se dogodilo očito negdje u ožujku, međutim svi koji danas o tome komuniciraju znaju za tu informaciju od prije dva dana, odgovorio je ministar.

Na pitanje treba li Čelić dati ostavku, kaže da je ostavka uvijek individualna stvar.

– On je nešto spominjao ostavku, doduše stavio ju je u nekom drugom kontekstu, ali to u ovom trenutku nije relevantno. Relevantno je da preksutra počinje radni tjedan i da ćemo o tome vrlo brzo izvijestiti javnost, rekao je.

Osvrnuo se i na sinoć održan koalicijski sastanak, nakon kojega je HNS poručio da neće podržati proračun i da traže veće plaće za učitelje i profesore, ili prijete izborima.

– HNS je u cijelu ovu priču krenuo s pitanjem radnog, odnosno materijalnog statusa prosvjetara, učitelja i profesora u osnovnom i srednjem obrazovanju. Od početka govorimo da ne treba izdvajati pojedine segmente zaposlenih u javnom i državnom sektoru, jer s tom porukom ispada zapravo da se svaki ministar treba boriti isključivo za svoje, ne vodeći računa o širini slike.

Ovo je vlada koja je nakon dugog niza godina, a u svakom slučaju neusporedivo značajnije u odnosu na vlade koje su joj neposredno prethodile, podizala plaće u javnom i državnom sektoru. Podigla je minimalne plaće, podigla je mirovine… Kada smo samo na pitanju plaća, došli smo do 18 posto povećanja plaća, ukoliko oduzmete podizanje osnovice oporezivanja. Ispada da je svaki zaposleni u javnom sektoru u mandatu ove vlade dobio plaću koja je 21, 22, 23 posto veća nego što je bila, kaže ministar Božinović.

Vezano za HNS-ov stav nakon jučerašnjeg koalicijskog sastanka, kaže kako su i tu jasni od početka.

– Mi želimo podići materijalni status zaposlenih u Hrvatskoj. Radimo sve što je moguće u okviru onoga što je realno, ali za sve. Međutim ako netko misli da se može HDZ ucjenjivati, tu se grdno vara, rekao je ponovivši da je HDZ u svakom trenutku spreman na izbore.

Prosvjetari traže koeficijente, “s kojima se praktički nitko nikad nije uhvatio u koštac”, dodaje.

– Predsjednik Vlade je tijekom podnošenja izvješća o radu Vlade Hrvatskom saboru najavio da smo spremni i da krećemo u analizu koeficijenata. Jer tu očito vlada jedan nered i nesklad koji treba regulirati. Ponavljam, ne samo za jedan segment. Kad govorim o svom ministarstvu, mi jesmo radili razne preinake, podizali osnovice i određenim kategorijama policijskih službenika čak smo i podizali koeficijente, ali sve u okviru proračuna koji smo imali, rekao je.

Štrajk prosvjetnih radnika ide dalje, pridružio se i dio zaposlenih u visokom obrazovanju. Radnici Đure Đakovića se spremaju u štrajk zbog kašnjenja plaće. I predsjednik sindikata u MUP-u je rekao da će policija inzistirati na povećanju koeficijenata, mimo ovog povećanja od 6,1 posto za sve zaposlene. Očekuje li štrajk policajaca?

– Činjenica je da od samog početka sa sindikatom policije i reprezentativnim sindikatima imamo dijalog. Ono što smo uspjeli u okviru proračuna napraviti u zadnje dvije godine, bilo je u dogovoru s njima. Sindikati su nama u tome partner. Kada navodite sve ovo vezano za Vladu, u svim segmentima je Vlada napravila iskorak.

Danas imate situaciju da oni koji nisu štrajkali u vrijeme SDP-ove vlade, kada su im smanjivali plaće, sada, nakon što imate seriju podizanja osnovica u vrijeme ove vlade, sada je valjda razlog za štrajkati. To je jedna neočekivana situacija u smislu da, kad su ti oduzimali – to je valjda bilo u redu, a sada kad ti vlada sukladno mogućnostima podiže osnovicu plaće, onda je to valjda razlog za nezadovoljstvo, komentirao je, zaključivši kako Vlada pomaže sve što je održivo kako bi se zadržala proizvodnja.

– A uz sve to moramo plaćati dugove koji su zaostali od nekakvih jamstava koja se nisu koristila očito na pravi način, dodaje.

Mandat je započeo obećanjem da će poboljšati uvjete života i rada policijskih službenika i državnih službenika u MUP-u. Nakon tri četvrtine mandata predsjednik sindikata Jagić kaže – plaće su mizerne, za 20 godina staža plaća iznosi 5.800 kuna, policajci odlaze raditi u Irsku i Njemačku – i sve to u trenutku kada se očekuju pojačani napori osiguravanja granice i unutarnjih kontrola zbog Schengena. Očekuje li i ovdje prosvjede i štrajk?

– Rekao je predsjednik sindikata i više od toga što ste naveli. On itekako cijeni sve ono što smo napravili u ove dvije godine. Kada sam krenuo u mandat, glavna tema je bila da oko 5000 policajaca nemaju osnovnu ni elementarnu opremu. U tom sustavu koji se dugo godina zapostavljao mi smo napravili velike iskorake, pogotovo kroz korištenje europskih sredstava.

Danas je hrvatska policija opremljena kako nikad nije bila, i bit će još bolje opremljena. Što se tiče materijalnog statusa, u okviru proračuna smo sami iznalazili, i uvijek se može naći neki prostor da se barem onima koji su najslabije plaćeni u sustavu, pomogne. To je bila moja ideja vodilja, zajedno smo radili na tome sa sindikatom i uvijek smo uspijevali naći mogućnost kako bismo ili policajcima sa srednjom spremom, ili detektivima, ili onima kojima su oduzimali koeficijente, višoj i visokoj spremi, vratiti barem onaj dio koji im je bio oduzet. Imamo situaciju da postoji Vlada koja je po svemu ekonomski stabilizirala zemlju.

Naravno nije to nešto da možemo napraviti ogromna povećanja, od 50 ili 100 posto. Ali idemo dobrim smjerom, trend je dobar i sve ono s čime se mi danas nosimo, je da vraćamo dostojanstvo profesijama u Hrvatskoj. Onim profesijama koje su u vrijeme mandata prijašnjih vlada bile podcijenjene tako da, ne samo da im plaće nisu išle gore, nego su im oduzimane, rekao je dodavši da ne očekuje štrajk policajaca.

 

HNS neće podržati proračun?

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

SDP krenuo u reviziju sporazuma s Beljakom: Umjesto šest mandata nude mu tri

Objavljeno

na

Objavio

Sramotnu izjavu da UDBA očito nije ubila dovoljno emigranata, a zbog koje sada trpi i napade iz vlastite stranke, šef HSS-a Krešo Beljak na svom je Twitteru “objavio u najgore moguće vrijeme”.

Naime, ovih dana, kako doznaje Večernji list od izvora iz vrha SDP-a, vode se pregovori oko “revizije” sporazuma koji je šef SDP-a Davor Bernardić još sredinom 2017. godine potpisao s Krešom Beljakom o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore.

Prema tom sporazumu, koji je imao ulogu spriječiti da HSS ode u krilo HDZ-a, SDP je Beljakovoj stranci davao čak 15 mjesta na zajedničkim listama, od čega se šest u isto toliko izbornih jedinica smatra ulaznicama za Sabor.

Što znači da je Bernardić bio još darežljiviji od bivšeg šefa SDP-a Zorana Milanovića koji je Beljaku svojedobno za sudjelovanje u koaliciji ”Hrvatska raste” dao pet saborskih mandata.

Međutim, od 2017. do danas mnogo se toga promijenilo, a nove okolnosti, kažu na Iblerovu trgu, traže i novi sporazum. Pri tome sporni tvit koji je Beljaku donio i probleme u njegovoj vlastitoj stranci sigurno neće ići u prilog.

– A što da kažem. Ispričao se, moramo to nekako pokušati popeglati sada jer bi raskidanje strateškog partnerstva s HSS-om u ovom trenutku značilo da ćemo tu stranku opet vratiti u krilo HDZ-a. To tek nije pametno. Da, izjava mu je katastrofalna, da nanijela nam je svima štete, ali ne ostaje nam ništa drugo nego da je nekako pokušamo popeglati – kaže jedan izvor iz vrha SDP-a.

I iako razgovori još uvijek traju, informacije s kojima raspolaže Večernji list kažu kako će Beljaku biti ponuđen novi sporazum prema kojemu će HSS za zajednički izlazak sa SDP-om moći računati na tri sigurna saborska mjesta. što je upola manje od sporazuma iz 2017. godine.

Istodobno s HSS-om traju, Večernji list doznaje, i razgovori s HSU-om, još jednom strankom koju SDP vidi kao strateškog partnera. A izvori s Iblerova trga kažu kako bi mogli računati i na dva saborska mandata.

HITREC: Punišin đak, popularni Krešo

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Verbalni delikt u HSS-u

Objavljeno

na

Objavio

Vrh HSS-a zatražio je od svojih članova da uklone kritike na račun predsjednika stranke Kreše Beljaka zbog njegova istupa o Udbinim likvidacijama, a u suprotnom čekaju ih sankcije, piše u utorak Jutarnji list.

Nemiri u Hrvatskoj seljačkoj stranci ne stišavaju se. Nakon što je prošli tjedan nekoliko predsjednika lokalnih organizacija HSS-a pozvalo Krešu Beljaka da odstupi s mjesta čelnika stranke zbog objave tweeta u kojemu odobrava udbaška ubojstva, sada je došao odgovor vodstva, navodi dnevnik.

Naime, Predsjedništvo HSS-a sastalo se u nedjelju i donijelo zaključak u kojemu upozoravaju da se javnim kritikama šefa stranke krši Statut HSS-a te predsjednike županijskih organizacija obavezuje da “neposlušne” upozore na to i izreknu im opomenu. Ako se ogluše, slijede sankcije za ljude koji su napisali objave, kao i za županijske čelnike koji su ih odbili opomenuti. Ovaj dopis potpisao je glavni tajnik HSS-a Željko Lenart koji je Jutarnjem listu potvrdio njegovu autentičnost.

“Cilj je ove odluke upoznati predsjednike županijskih organizacija i članstvo na Statut. U središnjicu stranke nije došao niti jedan službeni dopis u kojemu bi se išta problematiziralo. Ovo nije nikakva naredba, ali treba poštovati odredbe Statuta i samo smo s time upoznali ljude. U HDZ-u su se morali obavezati da će samo unutar stranke raspravljati o stranačkim problemima”, rekao je Lenart.

Među prozvanima u dopisu našli su se gradonačelnik Čazme Dinko Pirak i predsjednica bjelovarskog ogranka Valna Bastijančić Erjavec, koji su među prvima javno istupili protiv Beljaka. Oboje i dalje smatraju da čelni čovjek HSS-a šteti ugledu stranke i da mora odstupiti, a kažu kako nisu usamljeni u tom mišljenju, donosi Jutarnji list. (Hina)

 

Petir: ‘Metode koje se provode u HSS-u čini mi se da niti Staljin niti Tito ne bi mogli osmisliti’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari