Pratite nas

Politika

Ministar Božinović: Ako netko misli da može ucjenjivati HDZ, grdno se vara

Objavljeno

na

Davor Božinović, potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i međunarodni tajnik HDZ-a, komentirao je u Intervjuu tjedna za Hrvatski radio slučaj zamjenika ravnatelja policije Josipa Čelića koji je vozio 166 km/h kroz naseljeno mjesto na kojem je ograničenje od 50 km/h.

Na pitanje treba li Čelić dati ostavku ili biti smijenjen zbog težine prekršaja, Božinović odgovara:

– Kao što znate, glavni ravnatelj policije je odmah nakon što je saznao za taj događaj, doduše iz medija, uputio svoj stručni tim koji je otišao u Zadar i koji će, ja se nadam vrlo skoro, izaći s kompletnom slikom svega što se događalo. Naime, ta informacija je u javni prostor otišla s porukom da je bilo potencijalnog utjecaja, odnosno zloporabe položaja, i to je vrlo važno da se otkrije – rekao je.

Slaže se da to ne mijenja činjenicu da je visoki dužnosnik vozio brzinom koja bi svakog drugog vozača puno stajala.

– Slažem se da je to situacija koju treba razriješiti. Međutim za sustav je također bitno, pogotovo jer se radi o visokopozicioniranom policijskom službeniku, zapravo drugom ili trećem čovjeku hrvatske policije, da se otkrije ovaj dio koji, kad je policija u pitanju, nije nebitan. Važno je utvrditi je li bilo, kao što je to sugerirano putem medija, zloporabe položaja. Tu stvar moramo raščistiti kako bismo poslali kompletnu sliku i poruku o tom događaju, rekao je Božinović.

Premijer Andrej Plenković jučer je u sklopu održavanja Dana pravosuđa rekao: “Tko god od nas u bilo kojem segmentu nešto učini krivo nekako dolazimo do gotovo objektivne odgovornosti svih koji smo za to zaduženi”. Božinović kaže – toj izjavi premijera nema što dodati ni oduzeti. S obzirom na to da se slučaj s Čelićem dogodio u ožujku, dakle prošlo je sedam mjeseci, postavlja se pitanje – je li ovo otezanje da se pokuša zaštititi Čelića?

– Ne. To se dogodilo očito negdje u ožujku, međutim svi koji danas o tome komuniciraju znaju za tu informaciju od prije dva dana, odgovorio je ministar.

Na pitanje treba li Čelić dati ostavku, kaže da je ostavka uvijek individualna stvar.

– On je nešto spominjao ostavku, doduše stavio ju je u nekom drugom kontekstu, ali to u ovom trenutku nije relevantno. Relevantno je da preksutra počinje radni tjedan i da ćemo o tome vrlo brzo izvijestiti javnost, rekao je.

Osvrnuo se i na sinoć održan koalicijski sastanak, nakon kojega je HNS poručio da neće podržati proračun i da traže veće plaće za učitelje i profesore, ili prijete izborima.

– HNS je u cijelu ovu priču krenuo s pitanjem radnog, odnosno materijalnog statusa prosvjetara, učitelja i profesora u osnovnom i srednjem obrazovanju. Od početka govorimo da ne treba izdvajati pojedine segmente zaposlenih u javnom i državnom sektoru, jer s tom porukom ispada zapravo da se svaki ministar treba boriti isključivo za svoje, ne vodeći računa o širini slike.

Ovo je vlada koja je nakon dugog niza godina, a u svakom slučaju neusporedivo značajnije u odnosu na vlade koje su joj neposredno prethodile, podizala plaće u javnom i državnom sektoru. Podigla je minimalne plaće, podigla je mirovine… Kada smo samo na pitanju plaća, došli smo do 18 posto povećanja plaća, ukoliko oduzmete podizanje osnovice oporezivanja. Ispada da je svaki zaposleni u javnom sektoru u mandatu ove vlade dobio plaću koja je 21, 22, 23 posto veća nego što je bila, kaže ministar Božinović.

Vezano za HNS-ov stav nakon jučerašnjeg koalicijskog sastanka, kaže kako su i tu jasni od početka.

– Mi želimo podići materijalni status zaposlenih u Hrvatskoj. Radimo sve što je moguće u okviru onoga što je realno, ali za sve. Međutim ako netko misli da se može HDZ ucjenjivati, tu se grdno vara, rekao je ponovivši da je HDZ u svakom trenutku spreman na izbore.

Prosvjetari traže koeficijente, “s kojima se praktički nitko nikad nije uhvatio u koštac”, dodaje.

– Predsjednik Vlade je tijekom podnošenja izvješća o radu Vlade Hrvatskom saboru najavio da smo spremni i da krećemo u analizu koeficijenata. Jer tu očito vlada jedan nered i nesklad koji treba regulirati. Ponavljam, ne samo za jedan segment. Kad govorim o svom ministarstvu, mi jesmo radili razne preinake, podizali osnovice i određenim kategorijama policijskih službenika čak smo i podizali koeficijente, ali sve u okviru proračuna koji smo imali, rekao je.

Štrajk prosvjetnih radnika ide dalje, pridružio se i dio zaposlenih u visokom obrazovanju. Radnici Đure Đakovića se spremaju u štrajk zbog kašnjenja plaće. I predsjednik sindikata u MUP-u je rekao da će policija inzistirati na povećanju koeficijenata, mimo ovog povećanja od 6,1 posto za sve zaposlene. Očekuje li štrajk policajaca?

– Činjenica je da od samog početka sa sindikatom policije i reprezentativnim sindikatima imamo dijalog. Ono što smo uspjeli u okviru proračuna napraviti u zadnje dvije godine, bilo je u dogovoru s njima. Sindikati su nama u tome partner. Kada navodite sve ovo vezano za Vladu, u svim segmentima je Vlada napravila iskorak.

Danas imate situaciju da oni koji nisu štrajkali u vrijeme SDP-ove vlade, kada su im smanjivali plaće, sada, nakon što imate seriju podizanja osnovica u vrijeme ove vlade, sada je valjda razlog za štrajkati. To je jedna neočekivana situacija u smislu da, kad su ti oduzimali – to je valjda bilo u redu, a sada kad ti vlada sukladno mogućnostima podiže osnovicu plaće, onda je to valjda razlog za nezadovoljstvo, komentirao je, zaključivši kako Vlada pomaže sve što je održivo kako bi se zadržala proizvodnja.

– A uz sve to moramo plaćati dugove koji su zaostali od nekakvih jamstava koja se nisu koristila očito na pravi način, dodaje.

Mandat je započeo obećanjem da će poboljšati uvjete života i rada policijskih službenika i državnih službenika u MUP-u. Nakon tri četvrtine mandata predsjednik sindikata Jagić kaže – plaće su mizerne, za 20 godina staža plaća iznosi 5.800 kuna, policajci odlaze raditi u Irsku i Njemačku – i sve to u trenutku kada se očekuju pojačani napori osiguravanja granice i unutarnjih kontrola zbog Schengena. Očekuje li i ovdje prosvjede i štrajk?

– Rekao je predsjednik sindikata i više od toga što ste naveli. On itekako cijeni sve ono što smo napravili u ove dvije godine. Kada sam krenuo u mandat, glavna tema je bila da oko 5000 policajaca nemaju osnovnu ni elementarnu opremu. U tom sustavu koji se dugo godina zapostavljao mi smo napravili velike iskorake, pogotovo kroz korištenje europskih sredstava.

Danas je hrvatska policija opremljena kako nikad nije bila, i bit će još bolje opremljena. Što se tiče materijalnog statusa, u okviru proračuna smo sami iznalazili, i uvijek se može naći neki prostor da se barem onima koji su najslabije plaćeni u sustavu, pomogne. To je bila moja ideja vodilja, zajedno smo radili na tome sa sindikatom i uvijek smo uspijevali naći mogućnost kako bismo ili policajcima sa srednjom spremom, ili detektivima, ili onima kojima su oduzimali koeficijente, višoj i visokoj spremi, vratiti barem onaj dio koji im je bio oduzet. Imamo situaciju da postoji Vlada koja je po svemu ekonomski stabilizirala zemlju.

Naravno nije to nešto da možemo napraviti ogromna povećanja, od 50 ili 100 posto. Ali idemo dobrim smjerom, trend je dobar i sve ono s čime se mi danas nosimo, je da vraćamo dostojanstvo profesijama u Hrvatskoj. Onim profesijama koje su u vrijeme mandata prijašnjih vlada bile podcijenjene tako da, ne samo da im plaće nisu išle gore, nego su im oduzimane, rekao je dodavši da ne očekuje štrajk policajaca.

 

HNS neće podržati proračun?

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Miroslav Tuđman: Na Washingtonski i Daytonski sporazum treba gledati kao na kompromis između SAD-a i europskih saveznika

Objavljeno

na

Objavio

Govoreći o značaju 18. studenog 1991. godine, odnosno o srpskoj okupaciji Vukovara i formiranje HZ HB, zastupnik u Hrvatskom saboru i prvi ravnatelj Hrvatske izvještajne agencije (HIS), Miroslav Tuđman, ocijenio je kako današnja unitaristička i hegemonistička bošnjačka politika, nasuprot srpske separatističke, vodi rastakanju i kraju BiH.

-Formiranje Herceg-Bosne i HVO-a imalo je učinak u zaustavljanju agresije jugo-komunističke vojske na BiH i hrvatski narod u BiH, ali je isto tako zaustavljeno komadanje Hrvatske i potencijalni proboj JNA u Dubrovnik, Zadar i Split“, rekao je Tuđman u izjavi prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Ssmatra da je formiranje Herceg-Bosne poslalo političku poruku da Hrvati u BiH neće odustati od svoje slobode i da će odlučivati o svojoj sudbini.

-Sloboda i samostalnost samo 50 posto ovise od volje i želje naroda, a 50 posto od međunarodnih okolnosti, rekao je Tuđman.

Napominje da se te međunarodne okolnosti vrlo rijetko mijenjaju, a to se prema prof. Tuđmanu u 20 stoljeću zbilo tri puta; nakon okončanja I. i II. svjetskog rata te nakon pada željezne zavjese.

-Moramo biti svjesni da zakonitosti u međunarodnom poretku odgovaraju zakonitostima u prirodi. To je nešto što određuje sudbinu i budućnost mnogih naroda. Trebamo biti svjesni da nisu svi željeli te promjene jer je to nužno značilo i promjenu ravnoteže u međunarodnim odnosima i zbog toga su oni bili protiv raspada Jugoslavije, istaknuo je Tuđman.

Podsjetio je da je hrvatsko i slovensko vodstvo predlagalo Aliji Izetbegoviću, odnosno njegovim predstavnicima Adilu Zulfikarpašiću i Muhamedu Filipoviću odlaganje objavljivanja proglasa o samostalnosti, ako bi zajedno sa Hrvatskom i Slovenijom to isto učinila BiH.

-Predsjednik Tuđman je tada rekao da će Hrvatska biti spremna odložiti proglašenje svoje odluke o suverenosti samostalnosti, od 25 lipnja, ako bi se i BiH pridružila da zajedno sa Hrvatskom i Slovenijom istog dana proglasi suverenost. Izetbegović je to odbio i on je nakon toga, u osmom mjesecu 1991. sklopio historijski sporazum sa Srbima. Znači, kalkulirao je s opcijama, rekao je.

Osvrnuo se i na mišljenje Badinterove komisije za BiH koja je kazala da pravo naroda na samoodređenje ne može dovesti do promjene granice kakve postoje u trenutku neovisnosti, osim ako bi postojao suprotan sporazum zainteresiranih strana.

-Na djelu su bile tri oprečne koncepcije BiH; unitarna, koji su zagovarali Muslimani. Srbi su zagovarali ostanak u Jugoslaviji ili državnu zajednicu sa Srbijom. Hrvatska politika i HZ HB zagovarala je federaciju tri entiteta tako da je to bilo jedino racionalno rješenje krize, ali nažalost do toga nije došlo, rekao je Miroslav Tuđman dodajući da je “prvi hrvatski predsjednik još 1992. zagovarao da NATO izvrši udar na agresora na BiH što bi prisililo zaraćene strane na donošenje rješenja mirnim putem“.

Dodaje da treba otvoreno kazati kako je Bil Clinton, bivši predsjednik SAD-a, tri tjedna nakon inauguracije primio Aliju Izetbegovića te mu je tom prilikom kazao kako je protiv Vance-Owenovog plana te kako će podržati muslimansku unitarističku politiku u BiH.

-Clinton je kazao da je to učinio kako se više ne bi govorilo da Amerika u cijelom svijetu ratuje protiv musliman“, napomenuo je Tuđman.

Naglašava da na Washingtonski i Daytonski sporazum treba gledati kao na kompromis između SAD-a i europskih saveznika. Ističe da je konstanta međunarodne politike da ne podržava pokrete koji zahtijevaju autonomiju i neovisnost jer takve težnje narušavaju trenutne odnose u međunarodnom poretku. (primjer Katalonije, Škotske, i kurdskog pokreta za neovisnost).

Tuđman drži da je presuda hercegbosanskoj šestorci u Haagu u mnogome bila određena međunarodnim odrednicama jer se kroz odnos unutar suda može vidjeti kolebanje oko prihvaćanja ili neprihvaćanja tzv UZP-a. Ističe da se iz presude vidi da oni dokumenti koji su prihvaćeni, a u suprotnosti su s optužnicom, uopće nisu razmatrani u konačnoj presudi.

-To su oni odnosi koji se reflektiraju na budućnost tronacionalne BiH, ali i zahtjeve za nezavisnost drugih autonomnih pokreta u Europi, rekao je Tuđman.

Naglasio je da unitaristička i hegemonistička bošnjačka politika, nasuprot srpske separatističke, vodi rastakanju i kraju BiH.

-BiH ima budućnost kao zajednica tri ravnopravna konstitutivna naroda s takvim ustrojem koji garantira opstojnost hrvatskog naroda. Paradoks je da su jedino Hrvati, kao najmalobrojniji narod, garancija opstojnosti BiH pod uvjetom da se Hrvatima i ustavno i stvarno zajamče opstojnost i ravnopravnost. To je bila i ostala zadaća HZ HB, i to je jedina politika koja se treba voditi kako bi Hrvatski narod mogao opstati u Herceg Bosni i BiH, zaključio je Tuđman.

 

Franjo Tuđman: Kažu mi da su iz Gruda, Širokog, Posušja, Duvna… a ja u čudu

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

HSP pozvao predstavnike vlasti da zabrane simbole totalitarnih režima

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska stranka prava (HSP) u utorak je pozvala predstavnike vlasti da žurno donesu Zakon o zabrani i isticanju simbola totalitarnih režima – i nacističkih i komunističkih – u hrvatskom javnom prostoru, a u svjetlu rezolucije Europskog parlamenta o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe.

Ocijenivši kako vladajući prešućuju donošenje rezolucije, kao i državni mediji, iz HSP-a su najavili kako će svim relevantnim državnim institucijama dostaviti pismeni prijedlog u kojem traže zabranu isticanja totalitarnih simbola. U suprotnom, najavili su, obratit će se EP-u, tijelu koje je i donijelo rezoluciju.

Europski parlament je 19. rujna usvojio rezoluciju osudivši i izjednačivši nacističke i komunističke zločine, kao i zločine ostalih režima. Rezolucija je u Hrvatskoj dočekana s oprečnim reakcijama, podržavanjem ili osporavanjem zbog, kako se navodi, izjednačavanja nacizma i komunizma.

Predsjednik HSP-a Karlo Starčević je napomenuo da su neke europske zemlje zabranile isticanje nacističkih i komunističkih simbola pa je pozvao i hrvatske vlasti da učine isto jer su “među ostalim, nacistički i komunistički režimi provodili masovna ubojstva, genocid, deportacije i doveli do nezapamćenih gubitaka života i slobode u 20. stoljeću”.

Starčević smatra da simboli kojim se veliča “totalitarni jugoslavenski komunistički režim prikriveno i propagiraju taj zločinački sustav”. (Hina)

 

Prešućena rujanska Rezolucija Europskog parlamenta o važnosti europskog sjećanja

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari