Pratite nas

Hrvatska

Ministar Božinović: Hrvatska neće dopustiti ilegalne migracije

Objavljeno

na

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u središnjem Dnevniku HTV-a da Hrvatska neće dopustiti ilegalne migracije.

Istaknuo je da migrantski val nikada nije ni prestao.

– Manjeg je intenziteta nego 2015. i 2016. godine. Naime, 2015. godine migranti su pozivani u zapadnu Europu, a danas je potpuno druga situacija. Npr. Slovenija i Mađarska su postavile žice na granici što je jasna poruka da se više ne želi primati ilegane migrante u EU. Hrvatska ima najdulju granicu vanjsku granicu EU-a. Nalazi se pod pritiskom, ali tome i odolijevamo, kazao je Božinović.

Odgovarajući na pitanje je li najveći pritisak dolazi iz BiH Božinović je rekao kako je RH svjesna da situacija u BiH nije baš jednostavna s obzirom na interne odnose i podjele nadležnosti.

– Međutim činjenica je da nam najveći pritisak dolazi iz BiH, da vlasti BiH smještaju migrante uz neposrednu blizinu s hrvatskom granicom s porukom – idite tamo u Hrvatsku. No naša je poruka – kada dođete tamo, onda je ondje hrvatska policija i nećete proći. Hrvatska neće dopustiti ilegalne migracije, kazao je.

Istaknuo je “da granica BiH s Hrvatskom nije problem već činjenica, po njihovim priznanjima, da oni ništa ne rade na istočnoj granici BiH i da migranti tamo ulaze”.

– Mi se nosimo s ovakvom situacijom. Broj ilegalaca pojačan je u odnosu na prošlu godinu. Prošlog tjedna smo jednog pripadnika nevladine udruge, koji bi vjerojatno trebao voditi računa o migrantima, također našli u ilegalnom prelasku. On je tu došao vidjeti kako s migrantima postupa hrvatska policija, rekao je Božinović. Ponovio je da hrvatska policija postupa po zakonu i ne dopušta ulazak ilegalcima u RH.

– Taj gospodin je dobio zabranu ulaska u Hrvatsku od tri godine. Tako ćemo postupati sa svakim, kaže.

Odgovarajući na pitanje o suočavanju s problemom krijumčarenja ljudi, ministar je kazao da Hrvatska ima resursa za to.

 

Zoran Ničeno: Ne protjerujemo migrante u BiH, odvraćamo ih na granici

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari