Pratite nas

Hrvatska

Ministar Božinović: Hrvatska policija je dobro obaviještena o prosvjedu migranata

Objavljeno

na

U emisiji A sada Vlada, gostovao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Komentirao je prosvjed migranata na hrvatsko-srbijanskoj granici.

Radi se o jednoj skupini migranata, njih oko 150, koji su se organizirali na srpskoj strani granice. Prema informacijama s kojima smo raspolagali to je trebalo prerasti u malo veći skup jer se putem društvenih mreža pozivalo migrante da dođu na granicu s Hrvatskom, da ih se okupi 2.000 i da bi u tom trenutku mogli prijeći hrvatsku granici. Granična policija bila je dobro organizirana i upoznata s tim planovima. U suradnji sa srbijanskom policijom i intenzivnim kontaktima s Europskom komisijom, sve je riješeno. Srpski policajci sinoć su šatorsko naselje demontirali, a migranti će biti raspoređeni po centrima diljem Srbije, rekao je ministar Božinović.

Sljedeća godina ključna je za završetak tehničkih priprema za ulazak u Schengenski prostor, jedan od glavnih ciljeva Vlade, za što imamo potporu EU parlamenta.

U ovom trenutku naša granična policija vrlo dobro je opremljena. Ali pitanje nelegalnih migracija je nešto čime će se sve zemlje EU-a baviti u godinama koje dolaze. Unutar EU-a postoje razni fondovi, koje možemo koristiti, i Hrvatska planski tome pristupa. U planu je da u hotelu Spačvi napravimo centar granične policije. Cijeli niz aktivnosti se provodi da ojačamo kontrolu državne granice.

Ministar se osvrnuo i na akciju Mir i dobro, koju policija tradicionalno provodi uoči blagdana, koji su mnogima nezamislivi bez pirotehničkih sredstava. Od 15. prosinca do 8. siječnja posebnu će pozornost posvetiti sprječavanju nedopuštene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava. Policija i ministarstvo ulažu ozbiljne napore što se tiče pirotehničkih sredstava. U ovom razdoblju prošle godine bilo je osam ozljeda, jedna teža, i četiri imovinske štete. A ove godine imamo dvije lakše ozljede u Dubrovniku i jednu imovinsku štetu.

Ministar Božinović ocijenio je kako je opće stanje sigurnosti u Hrvatskoj povoljno. Manje je kaznenih djela za tri posto. Nositelji kriminala sve su sofisticiraniji, prate trendove i da bi bili u stanju na sve to odgovoriti morate ulagati u vlastite kapacitete. Moja ambicija je modernizirati policiju. Moramo koristi suvremene metode i alate, baviti se analizom velikih podataka kako bi sami proaktivno otkrivali sva mjesta na kojima se može pojaviti kazneno djelo. To je zadaća moderne policije uz temeljni dio reaktivnog djelovanja.

Ministar je istaknuo i kako je zadovoljan sa svojih šest mjeseci otkako je preuzeo ministarstvo unutarnjih poslova. S obziorom što sam najavio na prvim konferencijama rekao bi da smo ostvarili sve, ali to ne znači da nije veliki posao pred nama.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Hodnja za poginule u akciji Maslenica

Objavljeno

na

Objavio

Udruge proizašle iz Domovinskog rata molitvenom hodnjom “Koracima nade u istinu” već 11. godinu obilježavaju obljetnicu oslobodilačke akcije Maslenica.

Hoda se na relaciji Zeleni hrast – Kašić – Paljuv – Pridraga, a u Paljuvu će biti služena sveta misa.

Posjetit će sva spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilima, zapaliti svijeće te molitvom odati počast sudionicima akcije kojom je oslobođeno trinaest sela u zadarskom zaleđu, tjesnac Novsko ždrilo, baza Zemunik, zračna luka Zadar te brana Peruća. (HRT)

 

Miroslav Tuđman: VRO Maslenica ’93 bila je poruka da Hrvatska ne može trpjeti neizvršavanje zadaća UNPROFOR-a

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Milan Bandić dao potporu projektu ‘Kuća sjećanja’ u Vukovaru

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u subotu je u Gradskoj upravi razgovarao s Vukovarkom Željkom Mitrović Jurić, hrvatskoj javnosti poznatoj kao “djevojčica u plavome kaputiću” iz vremena ratnog razaranja Vukovara 1991., a tom prigodom gradonačelnik je dao potporu projektu “Kuća sjećanja” u Vukovaru.

Fotografija tada 6-godišnje djevojčice Željke Mitrović Jurić, koja držeći majku za ruku s užasnutim i uplakanim izrazom lica prestrašena korača u vukovarskoj koloni razorenim Vukovarom, bila je metafora brutalno napadnute Hrvatske, a mala Vukovarka postala je simbol Vukovara i Hrvatske tih ratnih godina velikosrpske agresije.

“Vaša slika koja je obišla svijet ostat će u trajnoj uspomeni svakoga, ne samo hrvatskog čovjeka”, rekao je gradonačelnik Bandić, a gospođa Mitrović Jurić se prisjetila svoga djetinjstva u razrušenome Vukovaru i stradanja nevinih ljudi, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika.

Informirala je gradonačelnika o radu udruge “Plavi kaputić” koju je osnovala da bi se kroz različite projekte podupirao rad državnih institucija u ostvarivanju prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, provodila istraživanja o nestalima te pomoglo njihovim obiteljima, vodeći računa o zaštiti nacionalnih interesa i očuvanja digniteta Domovinskog rata.

Željka Mitrović Jurić istaknula je da je u javnom djelovanju, osim prikupljanja građe o Domovinskome ratu, snimanja dokumentarnih filmova i drugim aktivnostima udruge, osmišljen projekt “Kuća sjećanja” u Vukovaru, radi čuvanja uspomene na žrtve Domovinskog rata.

Gradonačelnik Bandić prihvatio je poziv udruge da Grad Zagreb sudjeluje u projektu kroz pokroviteljstvo i zajedničku suradnju u realizaciji projekta “Kuća sjećanja – Vukovar, pijetet, prijateljstvo i život”.

Grad Zagreb se obvezao osigurati sredstva za kupnju te odabrane kuće, jer, rekao je Bandić, Zagreb je uvijek bio i uvijek će biti uz Vukovar i Vukovarce.

“Ovaj današnji susret, prihvaćeno pokroviteljstvo i suradnja još je jedno hvala za sve ono što su Grad heroj i njegovi građani pretrpjeli za sve nas. Gradu Zagrebu je čast biti dio tog projekta kako se ne bi zaboravio Vukovar. Ne smijemo mrziti, trebamo oprostiti, ali ne i zaboraviti”, rekao je zagrebački gradonačelnik.

(Hina)

 

Željka Jurić Mitrović: Moja kćer Maja je dokaz da je žrtva vrijedila

 

 

 

Željka Mitrović Jurić: Moje je djetinjstvo zaključano u 1991.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari