Connect with us

Pregled

Ministar Božinović: Migrante čeka dobro opremljena, uvježbana i sposobna granična policija

Objavljeno

on

Službenici granične policije Beli Manastir jutros su kod Batine iz hladnog Dunava izvukli četvoricu migranata i tako im spasili živote. Muškarci u tridesetim godinama pronađeni su kako se na gumenim zračnicama automobila bore sa strujama Dunava, pokušavajući doći do hrvatske obale. Obaviještena je i granična policija Republike Srbije kako bi bolje prevenirala ovakve pokušaje.

O migrantskoj krizi, ali i ostalim aktualnim pitanjima u emisiji HRT-a Tema dana govorio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

To je jedan od samoubilačkih manevara, ali tu je hrvatska policija koja je i ovom prigodom pokazala svoju humanu crtu, ono što se nekada prigovara hrvatskim policajcima, ovo je najbolji primjer koliko su požrtvovni i ne pitaju za rizik dok spašavaju migrante. Migranata ne bi bilo da ih nisu spasili, to je jasno, Dunav je hladan u ovo doba, naglasio je Božinović.

Na pitanje o jučerašnjem sastanku s novim bošnjačkim ministrom sigurnosti Fahrudinom Radončićem na kojem su dogovoreni određeni mehanizmi suradnje s BiH koji će uslijediti Božinović je rekao kako se takav sastanak priželjkivao duže vrijeme. Dodao je kako je s njegovim prethodnikom imao radni sastanak prije tri godine.

Nakon sastanka (s predhodnim ministrom), iako sam pokušao objasniti, što se može očekivati na ruti kroz BiH i kako će se postaviti hrvatska policija, zapravo stvari su išle suprotno od tih sugestija i kulminirale su postavljanjem kampa Vučjak na samoj granici s Hrvatskom što sigurno nije bio znak ni razumijevanja problema niti znak dobre volje prema Hrvatskoj, objasnio je ministar Božinović.

Nakon jučerašnjeg sastanka, nadam se i uvjeren sam, jer je Radončić iskusan političar, između dviju država dolazi do razumijevanja o tome što je stvarna suština problema ilegalnih migracija i da smo tu na istoj zadaći.

U konačnici i ministar Radončić je kazao da je zaštita hrvatske granice i bosanskohercegovački interes. To je nešto što sam više puta ponavljao hrvatskoj i BiH javnosti, ali nekako se to nije čulo svugdje gdje se trebalo i moralo čuti, rekao je Božinović.

Na pitanje kako postići da ta ruta Grčka – BIH – Hrvatska, ne bude više toliko atraktivna migrantima, a da pritom ne otvorimo neke druge rute, Božinović je rekao da ta ruta već nije toliko atraktivna koliko bi neki željeli da bude.

Kada migrant zna da ga negdje na ruti, u ovom slučaju na granici Hrvatske čeka dobro opremljena i uvježbana i sposobna granična policija onda unaprijed pokušava tražiti neke alternativne pravce. Do jučer se nekontrolirano ulazilo u BiH i ti ljudi su bili poticani da preko hrvatske granice odlaze iz BiH. To je slalo poruku onima koji su iza njih, u Grčkoj ili Turskoj, da se ovdje može relativno lako proći.

Primjećujemo posljednjih mjeseci da broj migranata pada, ne u onoj mjeri u kojoj možemo reći da je problem nestao, i da se traže neki alternativni smjerovi. Ako sad još dobijemo BiH koja će zajedno učiniti s hrvatskom policijom da naša granica postane manje atraktivna onda smo na dobrom putu, rekao je Božinović.

Mi smo cijelo vrijeme, iako nismo bili pitani od strane BiH, shvaćali s kakvim se problemima suočava BiH po pitanju migranata i kod naših europskih partnera smo nekoliko puta postavili temu te rute i lobirali da im se daju određena sredstva. To ćemo sad činiti još učinkovitije s obzirom na to da sada imamo partnere s druge strane, uvjeren je ministar.

ŠOLA: Zašto invaziju iz islamskog svijeta nazivamo migracijom?

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari