Connect with us

Vijesti

Ministar Božinović otvorio vatrogasno natjecanje 2. Croatia Rescue Challenge

Objavljeno

-

Foto: Hina

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović otvorio je u subotu u Karlovcu međunarodno vatrogasno natjecanje u spašavanju pri prometnim nesrećama, 2. Croatia Rescue Challenge, na kojem sudjeluju 32 tima iz Hrvatske, Češke, Austrije i Bosne i Hercegovine.

Na temelju prošlogodišnjeg izdanja natjecanja Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) postala je članicom Svjetske spasiteljske organizacije (WRO), po čijim se pravilima i natjecanje i odvija. Organizatori ovogodišnjeg dvodnevnog natjecanja su Vatrogasna zajednica Karlovca i Javna vatrogasna postrojba Karlovac.

U svakom je timu šest članova, od kojih je jedan zdravstveni djelatnik, a po protokolu i posebnom scenariju trebaju izvesti simulaciju spašavanja iz olupina automobila. Ocjenjuje ih šest licenciranih sudaca iz Velike Britanije, Irske, Španjolske, Portugala i Rumunjske.

Ministar Božinović naglasio je da Vlada “stoji iza vatrogasaca”. “Tu smo da ih podržimo i da im osiguramo sve uvjete ne bismo li vatrogastvo i sve žurne službe podizali na višu razinu. Možemo biti bolji samo ako surađujemo i razmjenjujemo iskustva da spasimo što više života i smanjimo rizike za vatrogasce na najmanju mjeru”, rekao je.

Naglasio je i da “nema humanije djelatnosti od spašavanja ljudskih života”. “To nije vaš posao, nego poziv i životno opredjeljenje. Zbog toga imate moj duboki naklon”, poručio je vatrogascima.

Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin napomenula je da je Županija “u srcu Hrvatske” odnosno da “kroz nju prolaze mnogi putevi” te da su stoga česte i prometne nesreće, a gradonačelnik Karlovca Damir Mandić vatrogascima je zaželio uspješno natjecanje te općenito što manje posla.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je rekao da je HVZ za ovo natjecanje izdvojilo 12.000 eura, a za nastup hrvatskih vatrogasaca na svjetskom prvenstvu u Portugalu 14.000 eura. “Ovo nije samo natjecanje, nego i ispitivanje naših sposobnosti. Puno puta su drugi dolazili u Hrvatsku da nas obučavaju, a puno puta su se vraćali iz Hrvatske s novim saznanjima koja ste im pružili”, rekao je Tucaković.

Natjecanje prati i karlovački vatrogasac Denis Buturajac, ranjen gelerom tijekom intervencije u predgrađu Borlin krajem svibnja kada su uslijed požara na obiteljskoj kući eksplodirali u njoj pohranjeni municija i naoružanje.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas