Connect with us

Hrvatska

Ministar Božinović: Trg sv. Marka neće se zatvoriti za građane i turiste

Published

on

Davor Božinović, potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova u emisiji A sada Vlada izrazio je žaljenje zbog nemilog događaja ranjavanja policajca na Trgu sv. Marka i rekao, kako je sukladno Zakonu o policijskim postupcima i ovlastima, policija uvela privremene mjere ograničavanja dolaska na trg te kako će policija i sigurnosne službe reći svoje mišljenje u smislu trajnijeg rješenja sigurnosti u tom dijelu grada, ali ne tako da se ne obave razgovori s predstavnicima Vlade, Sabora i stanara.

Naglasio je kako će na ovom mjestu biti striktnija kontrola, ali trg se neće zatvoriti za građane i turiste.

– Imamo dva štićena objekta na mjestu koje je otvoreno, a to stavlja sigurnosne službe pred jedan izazov, ali sve ćemo riješiti, istaknuo je i dodao kako će se i dalje moći održavati prosvjedi na trgu, što je uostalom i Ustavni sud dopustio.

Što se tiče opremljenosti hrvatskih policajaca, ministar je rekao kako su oni dobro opremljeni.

– Po prvi puta policija ima 3 tisuće pancirnih prsluka, ali o njihovoj uporabi odlučuju zapovjednici policije. Nije bilo nikakvih naznaka da bi se mogao dogoditi ovakav incident koji se dogodio na Trgu sv. Marka. Do sada je bila procjena da se ne mora nositi pancirni prsluk, ali to će se vjerojatno promijeniti, rekao je.

Ministar je naglasio kako je svugdje u svijetu došlo do velikog problema radikalizacije mladih ljudi, ali se uz to uvijek spominju društvene mreže. Kako kaže, govor mržnje na društvenim mrežama se mora riješiti Zakonom o elektroničkim medijima.

– Moramo naći način na koji ćemo se oduprijeti govoru mržnje zato što on ne donosi ništa dobro, istaknuo je.

Što se tiče situacije s koronavirusom Božinović je rekao kako prema nekim podacima koje ima, današnji će dan biti vjerojatno s vrlo velikim brojem novo oboljelih.

– To je posljedica toga što se ljudi sve više zadržavaju u zatvorenim prostorima koji je idealan za širenje virusnih infekcija, govori.

Na pitanje možemo li očekivati daljnje postrožavanje mjera u borbi protiv koronavirusa, ministar je rekao kako će se učiniti sve da do toga ne dođe.

– Smatramo da su ove mjere maksimum koji se može propisati, a da bi sve gospodarske aktivnosti mogle funkcionirati. Lockdown ne pada nikome na pamet, naglasio je ministar Božinović.

Naglasio je kako su ove mjere imaju intenciju da svi osvijestimo činjenicu da je nužno da se poštuju epidemiološke mjere.

– Ove smo mjere donosili u razgovoru s različitim dionicima gospodarske i socijalne aktivnosti. U partnerskom odnosu, naš je dijalog otvoren i može rezultirati korekcijama, rekao je i dodao kako se ne može reći da će sve biti tako kao što je bilo prije epidemije, zato što to ne bi bilo odgovorno i realno.

Mate Laušić: Trg svetog Marka jednostavno se štiti jer je to ograničen prostor

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari