Pratite nas

Komentar

Ministar branitelja ŽP Marijan Kopić: Tražimo od Vlade RH da pošalje jasnu poruku da Hrvatska stoji iza Hrvata u BiH

Objavljeno

na

Povodom uhićenja ratnih zapovjednika HVO-a, javnosti se obratio i Marijan Kopić, ministar branitelja Županije posavske. U priopćenju koje donosimo u cjelosti se kaže: Ministarstvo branitelja Županije posavske najoštrije osuđuje način privođenja ratnih zapovjednika HVO-a s područja općine Orašje.

Ministarstvo branitelja Posavske županije najoštrije osuđuje način na koji su pripadnici SIPE, uz Nalog državnog Tužiteljstva BiH, samo privođenje proveli na terenu, koji podsjeća na babarske činove privođenja Hrvata u prošlom sustavu i državi, a pogotovu jer se radi o činu privođenja ratnih zapovjednika s područja općine Orašje kojima je jedini interes i cilj bio očuvanje teritorija na kojem su živjeli oni, njihove obitelji i hrvatski narod Bosanske Posavine. Privođenje zapovjednika Zbornog područja Orašje generala Đure Matuzovića i ostalih zapovjednika najzaslužnijih za obranu Orašja pod smiješno fabriciranim optužbama još je jedan u nizu napada na Hrvate Bosanske Posavine s ciljem unošenja nemira u hrvatski narod ovog kraja, izazivanje opće nesigurnosti i njegovim konačnim raseljavanjem s vjekovnih ognjišta.

Nedopustivo je najčistiju obranu hrvatskih prostora u obrambenom ratu nazivati zločinom i omalovažavati čelne ljude obrane koji su u najtežim vremenima dali sve za obranu općine Orašje. Uhićeni zapovjednici niti jednog trenutka nisu izdali ni jednu zapovijed koja bi ugrožavala pripadnike drugih naroda, pa se bilo kakva zapovjedna odgovornost ne može primijeniti na njih. Dokaz tomu je i činjenica očuvanja korektnih odnosa i veza s Bošnjacima koji su živjeli na ovom području, s kojima je HVO pod vodstvom uhićenih zapovjednika branio područje općina Orašje i Domaljevac-Šamac, ne napadajući druga područja u Bosanskoj Posavini.

Ministarstvo branitelja Posavske županije poziva federalne i državne institucije Bosne i Hercegovine da optužnice koje dolaze iz Banjaluke proglasi ništavnim jer nemaju utemeljenja u stvarnim činjenicama, jer su proizvod političkih igara usmjerenih na niveliranju ratne krivice i odgovornosti za strahote rata koje su srpske postrojbe počinile na prostoru Bosne i Hercegovine, posebice Bosanske Posavine, gdje je u dijelovima koji ne pripadaju Županiji posavskoj raseljeno preko 90% mještana od prije rata.

Od Vlade Republike Hrvatske tražimo da ovaj puta umjesto verbalne potpore pruži svu moguću pomoć privedenim časnicima, od pravne, diplomatske do materijalne pomoći. Podsjećamo da se radi o ljudima koji su Hrvati i državljani i Republike Hrvatske. Tražimo da otkloni špekulacije koje se javljaju u javnom prostoru da je čin privođenja časnika „druga prodaja Posavine“, te da se pošalje jasna poruka da Hrvatska stoji iza Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo branitelja Posavske Županije stoji na raspolaganju svim privedenima, njihovim obiteljima ciljem pružanja pomoći u svakom obliku. Ministarstvo branitelja, Županije posavske, ministar Marijan Kopić.

Kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Luka Mišetić: Rat u Hrvatskoj prije 8.10.’91 može se okarakterizirati kao “unutarnji oružani sukob”

Objavljeno

na

Objavio

Ugledni američki odvjetnik, Luka Mišetić, na društvenim je mrežama pojasnio zbog čega se oružani sukob u Republici Hrvatskoj prije 8.10.91 može okarakterizirati kao “unutarnji oružani sukob” a ne građanski rat, kako je to ocijenio Aleksandar Stanković.

-Rat u Republici Hrvatskoj prije 8.10.91 može se okarakterizirati kao “unutarnji oružani sukob”, ali to ne znači da je riječ o Građanskom Ratu(“GR”). Znanstvenici nemaju zajedničku definiciju GR. Npr, po Lieberovoj definiciji rat u RH nije bio GR jer se RH nije borila da preuzme kontrolu nad SFRJ – napisao je odvjetnik Luka Mišetić u komentaru na društvenim mrežama.

 

Nakon presude Ratku Mladiću, Mišetić se narugao i srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću.

Objavivši status na Twitteru bez ikakvog komentara, uz fotografiju Aleksandra Vučića s natpisom ‘Sigurna kuća za Ratka Mladića’, Mišetić se referirao na ranije izjave današnjeg predsjednika Srbije, koji je javno zagovarao da Ratko Mladić treba dobiti bulevar u Beogradu.

Podsjetimo,  Aleksandar Vučić je kao glavni tajnik Srpske radikalne stranke (SRS) 26. svibnja 2007. godine zalijepio na zgradi televizije B92 na novobeogradskom Bulevaru AVNOJ-a plakat na kojem je pisalo “Bulevar Ratka Mladića”.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Plenković: Samo naivni mogu misliti da Hrvatska nije izložena hibridnom medijskom djelovanju

Objavljeno

na

Objavio

‘Samo naivni mogu misliti da Hrvatska nije izložena hibridnom medijskom djelovanju’, izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković uoči početka summita EU-a i šest zemalja Istočnog partnerstva.

“Pogledajte temu današnjeg sastanka, glavna tema sastanka Istočnog partnerstva je hibridno medijsko djelovanje. Pogledate reference na brojne izbore, referendume koji su održani u Europi. Samo naivni ljudi mogu misliti da Hrvatska nije dio toga procesa”, rekao je Plenković, odgovarajući na novinarsko pitanje vodi li se u Hrvatskoj medijski rat.

Plenković je rekao da nije detaljno upoznat s medijskim prepucavanjem u vezi s izvješćem Sigurnosno-obavještajne agencije o mogućoj ugroženosti nacionalne sigurnosti zbog stanja u Agrokoru, što je bio temelj za jučerašnju raspravu na saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

“SOA podnosi izvješća o svim pitanjima koja se releventna za Hrvatsku, bilo da je riječ o sigurnosnom aspektu u doslovnom smislu, bilo s aspekata gospodarske i financijskeu ugroze. Stanje u Agrokoru početkom godine bilo je takvo da je zahtijevalo posebni zakon i posebni angažman. Prema tome, sve što se radi u ovom trenutku jest dugoročno restrukturiranje i održivost radnih mjesta, funkcioniranje kompanija, generiranje novih prihoda i naravno nagodba s vjerovnicima, to je ono što je najbitnije”, rekao je Plenković.

Na konstataciju da i Europska komisija navodi stanje u Agrokoru kao jedan od rizika za ekonomske prognoze, Plenković je rekao da su to bitno različite stvari.

“Ovo je bio sastanak Odbora sazvan na inicijativu oporbenih zastlupnika, gdje su htjeli malo držati temu u fokusu, kao što to i inače rade u posljednje vrijeme. Vlada, za razliku od njih, ima vrlo kontinuiran, konzistentan stav. Imali smo problem, našli smo način kako da ga rješavamo, držimo se te linije, postoje rokovi u zakonu i do tih rokova, bilo da je to u travnju ili srpnju nastajat ćemo postići nagodbu, imati održivost kompanija u budućnosti, održati radna mjesta i stabilnost hrvatske ekonomije. To je jedino zbog čega smo mi angažirani”, kaže premijer Plenković. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari