Connect with us

Hrvatska

Ministar Butković: Cilj nam je puštanje Pelješkog mosta početkom srpnja

Objavljeno

-

Foto: Hina

Cilj nam je puštanje Pelješkog mosta u promet početkom srpnja, rekao je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” te da je još teško precizirati točan datum zbog tehničkih pregleda koji slijede idućih nekoliko mjeseci. Istaknuo je da su trenutačna ulaganja u prometnu infrastrukturu oko 25 mlrd. kuna i da će najveće ulaganje u idućih 10 godina biti u željeznicu.

– Točan datum je teško reći jer slijedi procedura tehničkog pregleda, dijela pristupnih cesta i samoga mosta. To će trajati nekoliko mjeseci. Za ovu turističku sezonu je plan da se most otvori, pa svi koji će dolaziti u Dubrovačko-neretvansku županiju, da ujedno i prometuju Pelješkim mostom, izjavio je ministar Butković.

Pojasnio je da to uključuje most i dio pristupnih cesta do čvora Prapratno, a onda će se ostatak pristupnih cesta, pa i most Ston, dva tunela i vijadukt otvoriti najesen ove godine.

– Mi smo generacija koja ima privilegiju da ostvaruje taj projekt. Mnogi prije nas su to obećavali i projektirali i htjeli ga napraviti. Članstvo u EU-u je pomoglo Hrvatskoj da uz pomoć europskih fondova isfinanciramo taj projekt. To nije samo most, nego i 30 km pristupnih cesta. Most ima nemjerljivi značaj za gospodarstvo, turizam i sve ljude koji ondje žive, dodao je.

“Velika transformacija na području Rijeke”

Govorio je i o projektima na području Rijeke i rekao da se ondje dogodila velika transformacija u posljednjih nekoliko godina.

– Izgradili smo Zagrebačku obalu i krenuli u izgradnju ceste koja je ključna, D403, a koja spaja Zagrebačku obalu s mrežom autocesta, odnosno riječkom obilaznicom, kazao je među ostalim te spomenuo projekte koji će promijeniti i vizuru i način života u Rijeci.

Ove godine, kaže, slijedi potpisivanje ugovora za prugu Škrljevo-Rijeka-Jurdani, koja će vezati prigradski promet. Slijedi i nizinska pruga koja je projekt svih projekata, nakon Pelješkog mosta, jer se nalazi na mediteranskom koridoru.

“Željeznice – najveće ulaganje u idućih 10 godina”

Ministar Butković naglasio je da će u idućih 10 godina najveće ulaganje biti u željeznicu jer je, kako kaže, zapuštena i nije na razini na kojoj bi trebala biti. Projekti će se financirati uz pomoć europskih fondova.

– U tom smislu velike investicije su već krenule, i u Mediteranskom koridoru i u prigradskom dijelu grada Zagreba. Ove godine otvorit ćemo prugu Zaprešić-Zabok, Savski Marof-Zagreb, a mnogo projekata se već gradi. Prema Mađarskoj na Mediteranskom koridoru kompletna dionica se već gradi, do same granice.

Do kraja siječnja HŽ Infrastruktura donijet će odluku o odabiru izvoditelja za početak prve faze gradnje pruge prema Rijeci. Ove godine nas očekuje izgradnja te dionice, a s druge strane ugovorili smo za milijardu kuna, uz pomoć europskih sredstava, nabavu novih vlakova.

Isporuka će biti potkraj godine. Trenutačno su ulaganja oko milijardu do milijardu i pol eura, a do 2030. bismo trebali imati ulaganja oko 3,5 milijarde eura. To je veliki izazov, rekao je ministar Butković.

Potvrdio je da bi putnici prve promjene mogli vidjeti već ove godine, posebno oni koji gravitiraju Zagrebu, i sa zapada i s istoka.

Restrukturiranje Hrvatskih željeznica neminovan je proces jer se moramo prilagoditi novim standardima i novom vremenu, rekao je ministar i dodao da će to biti paralelni proces.

Novi sustav naplate cestarina

Govorio je i o ostalim projektima koji će u idućem razdoblju biti završeni i otvoreni te o žalbenim postupcima u projektima. HAC bi trebao u drugom dijelu ove godine raspisati natječaj za novi sustav naplate cestarina. Potom krećemo s novim sustavom, a prema sadašnjim procjenama očekujemo da bi to moglo biti kroz 2023., odnosno početak 2024. godine. Bit će to beskontaktni sustav naplate, a klasična vinjeta sigurno ne, izjavio je ministar.

Na pitanje o HNB-u i trgovanju vrijednosnim papirima banaka, kazao je da mu je o tome teško govoriti jer nema dovoljno informacija. Dodao je da je to “stvar nekakvih drugih institucija koje će to provjeriti”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari