Connect with us

Politika

Ministar Butković: Oporba je pala na testu, to je njihova loša procjena

Objavljeno

on

Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, gostovao je u Dnevniku N1 televizije i komentirao izlazak oporbe iz sabornice u petak, obnovu Zagreba i Banovine kao i lokalne izbore.

Ministar Oleg Butković ne smatra da su vladajući pali na testu u petak.

“Ne bih rekao da je to test na kojem su pali vladajući, to je bio test gdje je pala oporba, današnja politička scena u Saboru. U politici treba prevladavati zdrav razum. Već godinu dana živimo u posebnim okolnostima pandemije i potresa. To su specifične situacije i sve odluke koje se donose, od Sabora do lokalne razine, trebaju biti usmjerene prema tome da se što prije normalizira život i krene u obnovu i Zagreba i Banovine.

Zato je bilo glasanje, najvažnije izmjene Zakona o obnovi. Ne može se dogoditi da ujedinjena oporba napušta sabornicu. To se dogodilo 25. lipnja 1991. kad se glasovalo o osamostaljenju Hrvatske, SDP je i tad napustio sabornicu. Bez obzira na političke bodove to ne možete raditi. Već se nekoliko dana zna u kakvoj je situaciji Miroslav Tuđman, to nije dobro iskoristiti. Ovo je bio test oporbe, to je nažalost njihova loša procjena”, rekao je Butković.

Na pitanje kad bi mogla biti gotova autocesta prema Sisku, objasnio je:

“Imali smo koordinaciju s predsjednikom Vlade i ministarstvom financija. Prva faza je već stavljena u plan za ovu godinu, ali sad idemo na cijelu dionicu od 12 km. Sutra ćemo imati još jedan sastanak s ministrom financija, raspisat ćemo natječaj za drugu fazu i u mandatu ove Vlade spojiti autoput do Siska.”

“Novca će biti”, dodaje: “Uspješno smo završili financijsko restrukturiranje, uštedjeli smo na kamatama, imamo još jedno refinanciranje i stvorit ćemo prostor za autocestu do Siska. To nisu obećanja nego realnost.”

Lokalni izbori

Govoreći o lokalnim izborima, nije htio otkriti kandidate:

“Za Rijeku i Primorsko-goransku županiju spominje se više imena, kroz nekoliko dana ćemo izaći s kandidatima. Sve što radimo je naš adut, očekujemo dobar rezultat.”

Na pitanje hoće li u Zagrebu to biti Damir Vanđelić, rekao je: “Čut ćete odluku gradske organizacije, konzultacije se rade. Većina kandidata je definirana, u narednim danima ćete čuti sve odluke.”

Prosvjed ugostitelja

Komentirao je i najavljeni prosvjed udruge Glas poduzetnika za srijedu zbog nepopuštanja mjera ugostiteljima i poduzetnicima.

“Trebamo uključiti zdrav razum”, rekao je Butković i dodao: “Nikome u vladajućoj koaliciji nije drago da su na snazi mjere što se tiče korone, ali sjetite se što smo imali u prosincu. Uveli smo mjere i danas su brojke bolje. Je li onda pametnije suzdržati se još 15, 20, mjesec dana da pred Uskrs u sezonu ući s dobrim brojevima, procijepljenim stanovništvom? Ili da sad popustimo mjere pa se dogodi rast brojeva kao u drugim zemljama?

Kod nas mjere i nisu toliko restriktivne kao u drugim europskim zemljama. Nikome nije lako, i ja dolazim iz ugostiteljske obitelji i znam što to znači, moramo se svi strpjeti još, apeliram da budemo još jedinstveni u ovoj situaciji.”

Dumbović: Potez oporbe je sramotan, ljudi traže rješenja, a ne podjele

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari