Connect with us

Politika

Ministar Ćorić: Situacija u Zagrebu je nedopustiva, Tomašević i njegov tim su odgovorni

Objavljeno

-

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić izjavio je u četvrtak kako su za znatno veće račune za plin u Zagrebu odgovorni gradonačelnik Tomašević i njegova “ekipa” jer su propustili nabaviti plin po povoljnijim cijenama, demantirajući tako Tomaševićeve optužbe da je kriv HDZ-ov kadar.

Tomašević odgovornost za nestašicu plina prebacuje na HDZ-ov kadar, odnosno bivšeg direktora Gradske plinare – Opskrba Igora Piriju koji je tu podružnicu vodio do listopada ove godine te tvrdi da je on taj koji nije na vrijeme kupio plin po jeftinijim cijenama i da su zbog njega zagrebački poduzetnici u problemima. Ćorić mu je s konferencije za medije nakon sjednice Vlade pak poručio da treba raditi svoj posao te da Pirija nije član HDZ-a.

“Najlakše je vezati se i leći negdje na cestu i protestirati. Ta faza je prošla, sad treba voditi najveći grad Hrvatske. U jednom trenutku Holding i Plinaru je preuzela nova gradska vlast. Šef Holdinga, na nekoliko mjeseci, postaje Vuković, on je mogao nabaviti plin kad god je htio, ta nabavka koštala bi tri i pol, do četiri puta jeftinije nego što košta danas”, rekao je ministar.

Podsjetio je da je Vukovića i njegove nasljednike imenovao upravo Tomašević.

“Ti ljudi obavljaju svoj posao. Kako? Eto tako da sada dolaze računi koji su tri ili četiri puta skuplji nego što su ugovoreni. To se ne smije događati”, istaknuo je Ćorić.

Poručio je kako gradonačelnik i njegov tim trebaju preuzeti odgovornost za to, pronaći novac, kupiti dovoljnu količinu plina, koliko god to koštalo, i ispoštovati ugovore prema poduzetnicima.

“Sad se radi posao, nekad prije smo radili cirkus kako bi dobili izbore. Dobijete izbore, vodite sustav nad kojem imate ingerenciju, nek’ radi posao”, kazao je ministar.

Tomaševiću, Holdingu i “ekipi” koja trenutno vodi Gradsku plinaru poručio je i da su preuzeli odgovornost za Plinaru onog trenutka kada su preuzeli odgovornost za Zagreb, neovisno o tome tko je bio direktor do prije mjesec, dva ili pet.

“U lipnju je imenovan predsjednik Uprave Holdinga, tog trenutka su se vjerojatno počeli voditi razgovori i s društvima u vlasništvu Holdinga, tog trenutka je netko trebao reći da nedostaje 600 gigavat sati plina Gradskoj plinari da zatvori potrebe prema poduzetnicima do kraja travnja”, istaknuo je.

Podsjetio je da je tada cijena plina bila nekoliko puta niža nego danas te da su gradonačelnik i tim tada trebali reagirati.

Poduzetnici to ne zaslužuju

“Je li mene itko pitao što se događalo s INA-om 2003. ili 2009.? Svi me pitaju što se događa danas, molim da se na isti način onda ponašaju svi ostali dionici u sustavu”, poručio je Ćorić.

Ocijenio je kako poduzetnici i svi koji su dobili više račune to ne zaslužuju te da je to pravno upitno i nedopustivo. Naveo je i kako već dugo nije viđeno da poduzetnicima dolaze računi koji su skuplji od ugovorenog te poručio kako je na njihovoj strani.

“Rizik preuzima vlasnik tvrtke, a to je Holding, Grad Zagreb. To su problemi s kojima se suočavate kad obnašate vlast, ti problemi su svakodnevni i nema tu upiranja prsta u nekog tko je bio negdje tamo”, istaknuo je ministar, dodavši kako ne dopušta da se tako svaljuje odgovornost na nekog drugog.

U konkretnom slučaju, nedopustivim smatra da vrtić, pučka kuhinja ili bilo tko, dobije račun koji je tri ili četiri puta veći.

“Nema tu varijante trebalo je prošle godine u drugom i trećem mjesecu kupiti plin, trebalo je, da, ali trebalo je i u šestom, sedmom i osmom mjesecu kupiti plin i sve bi to bilo puno jeftinije”, ponovio je Ćorić.

“Što nisu kupili taj plin? Je li im ministar možda trebao kupiti plin? Jesam li to ja trebao učiniti, HDZ? Ne. To je trebao učiniti Holding koji brine o uslugama u Zagrebu”, poručio je.

Naveo je kako je riječ o čitavom nizu izazova koji su egzogeno zadani, vanjskim čimbenicima te da Vlada preuzima svoj dio odgovornosti za rješavanje problema.

“S paketom tih mjera ćemo izaći, međutim ova situacija je propust onoga tko se bavi opskrbom. Svega nekoliko firmi, od ukupno svih opskrbljivača, se nalazi u toj situaciji. Zašto se ostali ne nalaze”, upitao je Ćorić.  (Hina)

Herman (HDZ): Tomašević imao dovoljno vremena da plin kupi po nižim cijenama

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas