Pratite nas

Hrvatska

Ministar Fred Matić mora dati ostavku!

Objavljeno

na

Predrag Fred Matić nedvojbeno je dokazao da mu je politički konformizam puno draži od zauzimanja za interese branitelja. Jesu li dopisi jedino što je ministar branitelja mogao napraviti?

Autor: Ante Gugo

Gostujući u Dnevniku HTV-a i suočavajući se s Đurom Glogoškim, predsjednikom Udruge stopostotnih invalida Domovinskog rata, ministar branitelja Predrag Fred Matić nedvojbeno je dokazao da mu je politički konformizam puno draži od zauzimanja za interese branitelja.

Glogoški ga je optužio da ga ratnici invalidi više od godinu dana bezuspješno mole za organizaciju sastanka s ministrom zdravlja. Ministar Matić odgovorio je da postoje čak četiri dopisa koji mogu posvjedočiti da je on molio bivšeg ministra zdravlja za taj sastanak. Tvrdi da nije naišao na razumjevanje. Jesu li dopisi jedino što je ministar branitelja mogao napraviti?

Nekako se podrazumijeva da ministar zdravstva ili zdravlja, kako se to naziva u mandatu ove Vlade, mora biti liječnik. Jednako se tako podrazumijeva i da ministar branitelja treba biti dragovoljac Domovinskog rata. Aktualnog ministra Predraga Freda Matića branitelji nisu prihvatili od prvog dana.

Zbog brojnih dezinformacija koje zagađuju medijski prostor, nikad nisam bio siguran je li Matić neprihvaćen zbog sumnjivog ratnog puta ili neshvaćen zato što je bio savjetnik predsjednika Josipovića. Dokazati da je nesumnjivo na njihovoj strani bilo je vrlo teško ministru u državi koja je već šestu godinu u recesiji. Uskraćivanje socijalnih prava zahvatilo je i braniteljsku populaciju.

Kako u svakoj državi postoje zaštićene kategorije pučanstva, tako i u braniteljskoj populaciji postoje oni u čija se prava ni pod kakvim uvjetima ne bi smjelo dirati. Riječ je o ratnicima koji ostatak života proživljavaju u invalidskim kolicima. Njih je Matić jednostavno morao uzeti pod svoju posebnu skrb, koliko god da su teški socijalni i gospodarski uvjeti u državi.

Ministar Matić odgovorio je da postoje čak četiri dopisa koji mogu posvjedočiti da je on molio bivšeg ministra zdravlja za taj sastanak. Tvrdi da nije naišao na razumjevanje. Jesu li dopisi jedino što je ministar branitelja mogao napraviti? 

Da nije htio napraviti baš to, prigovorio je ministru Matiću predsjednik udruge najtežih ratnih invalida Đuro Glogoški. Ne znam jesu li istinite glasine da je Matić u ratu bio kukavica, ali u suočavanju s Glogoškim ponio se baš kukavički.

Odgovornost za to što najtežim stradalnicima Domovinskog rata nije organizirao razgovor s ministrom zdravstva prebacio je na onoga koji se više ne može braniti. Ustvrdio je da bivši ministar, ne spominjući ime Rajka Osojića, nije uvažio njegove zahtjeve. I tu je za Matića problem prestao. Je li mogao napraviti nešto više?

Ako njegov kolega Rajko Ostojić nije želio uvažiti Matićeve zamolbe za sastanak s predstavnicima stopostotnih invalida, ministar branitelja mogao je, a usuđujem se reći i morao zatražiti posredovanje premijera Milanovića.

Poznato je da u hrvatskoj Vladi nema komunikacije među ministrima. Oni uglavnom razgovaraju samo pred TV kamerama. Nebrojeno puta svjedočili smo situacijama u kojima se ministri međusobno prepucavaju preko meidja, dajući izjave u kojima jedni druge omalovažavaju.

Ako je i u ovom slučaju to bio razlog zbog kojeg bivši ministar zdravstva nije previše doživljavao svog kolegu zaduženog za branitelje, odnosno ako u tom mogućem sporu premijer nije htio posredovati, Predrag Fred Matić jednostavno je morao podnijeti ostavku i javno obrazložiti zašto to radi.

Ako njegov kolega Rajko Ostojić nije želio uvažiti Matićeve zamolbe za sastanak s predstavnicima stopostotnih invalida, ministar branitelja mogao je, a usuđujem se reći i morao zatražiti posredovanje premijera Milanovića.

Ako je postojala, sad već sasvim vjerojatna situacija u kojoj je Milanoviću išlo na živce što bi morao posredovati između svojih ministara, Matić je morao izabrati stranu. Njegova su strana morali biti branitelji. Između ostanka u Vladi i zauzimanja za prava branitelja, njegov izbor nije smio biti politički komformizam i izbjegavanje sukoba u Vladi.

Na čelu ministarstva branitelja mora biti moralna osoba. Tvrdeći da ništa nije mogao napraviti vezano za traženje svojih ratnih kolega da razgovaraju s ministrom zdravstva, Fred Matić je lagao. Đuro Glogoški iznio je podatak da je zamolio Pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom da im ona ugovori sastanak. Još je rekao da je ministar Varga pristao u roku od 24 sata.

Zašto ministar branitelja priča samo o bivšem kolegi? Zašto sastanak nije pokušao dogovoriti s novim ministrom zdravstva Sinišom Vargom? Nadam se da u cijeloj ovoj priči ni na kakav način ulogu ne igra činjenica što je novi ministar Varga svojevremeno potpisao zahtjev za preimenovanje Trga maršala Tita.

 >> http://www.hrt.hr/enz/dnevnik/260058/

izvor: Politika Plus, autor Ante Gugo

facebook komentari

Hrvatska

Održano natjecanje Viribus Unitis u vojarni “Tuškanac” (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Natjecanje pripadnica i pripadnika Oružanih snaga RH (OS RH) i Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) u crossfitu pod nazivom “Izazov tjelesne spremnosti – “Viribus unitis”, održano je u petak, 15. prosinca 2017. godine, u sportskoj dvorani vojarne “Tuškanac” u Zagrebu, priopćio je MORH

Prestižno natjecanje Viribus unitis, na latinskom “zajedničkim snagama” održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice OS RH.

Na ovogodišnje treće natjecanje prijavilo se ukupno 76 pripadnica i pripadnika OS RH i MUP RH svih dobnih skupina.

Prvo mjesto u ženskoj kategoriji od 18 do 30 godina osvojila je kadetkinja Lucija Safundžić, pripadnica Kadetske bojne, u kategoriji od 30 do 40 godina poručnica Ana Marija Kovačić, pripadnica Počasno zaštitne bojne, a u kategoriji od 45 godina na više časnička namjesnica Darinka Kotarski, također pripadnica Počasno zaštitne bojne.

U muškoj kategoriji od 18 do 30 godina, prvo je mjesto pripalo vojniku Martinu Rončeviću, pripadniku Gardijske mehanizirane brigade, u kategoriji od 30 do 40 godina pobijedio je vojnik Hrvoje Kardum, pripadnik Gardijske mehanizirane brigade, a u kategoriji od 45 godina na više stožerni narednik Dalibor Delić, pripadnik Počasno zaštitne bojne.

U ekipnom natjecanju prvo je mjesto osvojila Počasno zaštitna bojna, drugo mjesto Gardijska mehanizirana brigada, a treće je pripalo Kadetskoj bojni.

Cilj natjecanja je promicanje zdravog načina života, podizanje borbene spremnosti, bavljenja sportskim aktivnostima, poticanje zdravog natjecateljskog duha i razvijanje osobina kao što su upornost, dosljednost, izdržljivost, motiviranost i posvećenost cilju.

Natjecanje je posvećeno sjećanju na časničkog namjesnika Antu Malića, poginulog pripadnika 1. hrvatskog gardijskog zdruga. Ante Malić bio je veliki poznavatelj i štovatelj borilačkih vještina, trenirao je boks, karate i jujutsu gdje je bio nositelj crnog pojasa. Vježbe snage, brzine, izdržljivosti i eksplozivnosti neumorno je trenirao, promovirao i uvodio u Oružane snage RH.

Ante Malić je izgubio život 26. lipnja 1995. u 22. godini života tijekom operacije “Skok-2”.

Foto: OSRH

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zalaže se za veću uključenost države u rješavanje gorućih problema

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je, rezimirajući u petak u Koprivnici ovotjedni posjet Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, pozdravila inicijativu pet župana središnje i sjeverozapadne Hrvatske da zajedničkim projektima bolje iskoriste europske fondove, a kao najveći problem i ovom je prilikom istaknula odljev stanovništva, založivši se za veću uključenost države u rješavanje gorućih problema.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i župani Damir Bajs i Darko Koren održali su u Koprivnici zajedničku konferenciju za novinare.

Župan Bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs izrazio je zadovoljstvo što je predsjednica gospodarstvenicima dviju županija omogućila predstavljanje svojih potencijala šefovima diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj.

Župan Koprivničko-križevački Darko Koren je, napomenuvši kako je svjestan ovlasti kojima predsjednica raspolaže, rekao da ne sumnja da će ona dati značajan doprinos uklanjanju svih problema koji tiše stanovnike dviju županija i šire.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je i ovom priliko negativne demografske trendove istaknula kao pitanje svih pitanja.

“Nažalost, obje županije bilježe odljev stanovništva. Ovdje moram pohvaliti gradove i općine koji rade sve što mogu kako bi se promijenilo to dramatično demografsko stanje. Međutim država mora sustavnije i odlučnije pristupiti ovome problemu. Zatvaranje pošta i raznih institucija u manjim sredinama rezultira odlaskom ljudi, a pritom se ostvaruju minimalne uštede,” rekla je.

Istaknula je kako je nužna cjelovita reforma školstva koja će zadržati mlade ljude u Hrvatskoj tako što će se nakon kvalitetnog školovanja lakše zapošljavati.

Založila se za cestovno i željezničko povezivanje manjih gradova i općina, a u tom kontekstu je pružila potporu nastavku gradnje brzih cesta do Bjelovara i Koprivnice, te modernizaciju pruge Zagreb – Koprivnica – Mađarska granica i izgradnju pruge koja će spajati Bjelovar sa Zagrebom s glavnom raskrsnicom u Svetom Ivanu Žabnom.

Podržala je inicijativu pet župana središnje i sjeverozapadne Hrvatske koja je temeljena na uzoru Projekt Slavnija, da bi se bolje iskoristili europski fondovi.

“Novi indeks razvijenosti omogućit će nekim gradovima i općinama lakše povlačenje sredstava Europske unije. Međutim, od ključne je važnosti i horizontalna suradnja u provedbi zajedničkih projekata,” rekla je predsjednica republike i poručila da će i dalje pomagati gospodarstvu da nalazi nova tržišta izvan državnih granica.

“U poticanju gospodarskih aktivnosti navodim primjer Bjelovara, koji će od iduće godine biti tax free, Grad koji će se odreći komunalnih i drugih naknada u korist poduzetnika,” kazala je Grabar-Kitarović.

Zauzela se za daljnja istraživanja i iskorištavanja geotermalnih izvora koji pokazuju potencijal gospodarske iskoristivosti u obje županije.

“Ovdašnji poduzetnici i obrtnici susreću se s prevelikom birokracijom, slabom suradnjom s državnim institucijama, a kao negativnost isticali su prevelika porezna opterećenja,” rekla je predsjednica te dodala da i prevelik broj inspekcija, koje počesto djeluju represivno umjesto korektivno, ne idu u prilog razvoju gospodarstva.

Grabar-Kitarović: Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi trebao bi uvesti red, a zamke su u iznimkama

Govoreći o poljoprivredi istaknula je nisku otkupnu cijenu mlijeka te je rekla da bi Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi trebao uvesti reda na tržište.

“Međutim u njemu postoje instituti iznimaka koje bi mogle postati pravilo. Primjerice mogle bi se koristiti u vidu primjene dampinških cijena prilikom uvoza jeftinih proizvoda koji su pred istekom roka valjanosti. To ne odgovara nama potrošačima koji na taj način, umjesto kvalitetnih i zdravih domaćih proizvoda, dobivamo proizvode sumnjive kvalitete,” napomenula je Grabar-Kitarović.

Predsjednica podupire razvoj drvne industrije. “Hrvatsko drvo treba ići u hrvatski proizvod. Dakle trebamo se više usredotočiti na izvoz drvnog proizvoda, a ne drvne građe,” rekla je Grabar-Kitarović.

Nakon obraćanja novinarima, predsjednica se uputila na sastanak gospodarstvenika dviju županija s diplomatskim zborom akreditiranim u Hrvatskoj. Na njemu su prezentirane izvozne mogućnosti poslovnih subjekata s ciljem pronalaženja novih tržišta.

To je posljednji formalni sastanak u sklopu njezina ovotjednog boravka u Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari