Connect with us

Iz Svijeta

Ministar Gallant: Spremni smo na svako djelovanje u Libanonu

Objavljeno

-

EPA/HINA

Izrael je spreman za „bilo kakvu akciju koja bi mogla biti potrebna u Gazi, Libanonu i na dodatnim područjima”, rekao je izraelski ministar obrane Yoav Gallant u nedjelju uoči posjeta Sjedinjenim Državama.

SAD je naš najvažniji i središnji saveznik. Naše su veze ključne i sada možda važnije nego ikad, rekao je Gallant u jeku napetosti u odnosima s vladom američkog predsjednika Joea Bidena.

Gallant u SAD putuje na poziv američkog kolege Lloyda Austina. U Washingtonu će o situaciji u Gazi i napetostima na izraelskoj sjevernoj granici s Libanonom razgovarati i s američkim šefom diplomacije Antonyjem Blinkenom.

CNN je ranije prenio kako su članovi donjeg doma američkog Kongresa poručili izraelskom izaslanstvu da će SAD u potpunosti podržati Izrael u slučaju otvorenog rata s Hezbolahom.

Osmomjesečni sukobi na libanonskoj granici nedavno su se intenzivirali, što je potaknulo strahove od širenja rata i uvlačenja Irana i SAD-a u sukob.

Hezbolah je ovaj tjedan objavio devet minuta dugu snimku svog drona koji leti iznad izraelske luke Haife, što je naišlo na žestoke reakcije izraelskog vodstva.

Ministar vanjskih poslova Israel Katz na platformi X je napisao kako je Izrael vrlo blizu trenutku odluke o promjeni pravila protiv Hezbolaha i Libanona.

Država Izrael će platiti cijenu na fronti i kod kuće, no sa snažnom i ujedinjenom nacijom i punom snagom izraelske vojske povratit ćemo sigurnost stanovnicima sjevera, dodao je.

Šef Hezbollaha Hasan Nasrala je nakon objave snimke dronom zaprijetio južnom susjedu borbom bez ograničenja i bez pravila ako Izrael nastavi širiti aktualni sukob. Nasrala je zaprijetio i Cipru u slučaju da otočna država i članica EU-a prepusti svoj vojne lokacije Izraelu za napade.

Gallantov posjet SAD-u u sjeni je sve većih tenzija između izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i američke vlade, nakon što je Netanyahu kritizirao SAD zbog zadržavanja isporuke oružja.

Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby opisao je Netanyahuov video u najmanju ruku zbunjujućim, svakako razočaravajućim za njih.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas