Connect with us

Iz Svijeta

Ministar Gantz napustio izraelsku vladu

Objavljeno

-

Hina/Epa

Izraelski ministar Benny Gantz objavio je u nedjelju da podnosi ostavku i napušta ratnu vladu premijera Benjamina Netanyahua, čime je iz krajnje desne koalicije nestao jedini centristički faktor nakon višemjesečnog rata u Gazi.

Netanyahu je objavio kratko priopćenje kojim poziva Gantza da “ne napušta front”, ali njegov odlazak neće ugroziti parlamentarnu većinu.

“Netanyahu nas sprječava da napredujemo prema istinskoj pobjedi. Zato danas napuštamo ratnu vladu, teška srca, ali samouvjereni”, rekao je Gantz na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija.

Gantzova ostavka bila je očekivana nakon što je konzervativnom premijeru dao rok do 8. lipnja da iznese jasnu strategiju za Gazu nakon rata protiv palestinske militantne skupine Hamasa.

Njegovim odlaskom Netanyahu će izgubiti podršku centrističkog bloka koji mu je pomogao proširiti podršku vladi u Izraelu i inozemstvu, u jeku sve većeg diplomatskog i unutarnjeg pritiska nakon osmomjesečnog rata u Gazi.

Prvotno se očekivalo da će Gantz objaviti ostavku u subotu, ali je to odgodio nakon što su izraelske snage spasile četiri taoca.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas