Connect with us

Politika

Ministar Grlić Radman: Dodik je činjenica i s njim treba razgovarati

Objavljeno

-

Foto: EPA

Srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik je činjenica i s njim, kao i sa svima koji donose odluke, treba razgovarati, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Na pitanje je li Dodik hrvatski prijatelj ili problem, Grlić je rekao da je to pojednostavljeno gledanje.

“To je crno-bijelo gledanje na stvar. Dodik je činjenica i s njim treba razgovarat, osobito Hrvatska koja ima najdulju granicu s Bosnom i Hercegovinom. Mi smo upućeni jedni na druge i moramo ulagati sve snage, diplomatske i političke kapacitete kako bismo pridonijeli stabilnoj, prosperitetnoj i funkcionalnoj BiH”, rekao je Grlić Radman.

Na primjedbu da se s Dodikom družio na rođendanskoj proslavi predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, Grlić Radman je rekao da je bio pozvan na tu proslavu na koju se pristojno odazvao i da ni od koga nije tražio da mu pošalje popis uzvanika.

Grlić Radman je rekao da je sastanku ministara vanjskih poslova, na kojem je jedna od tema bila zapadni Balkan i posebno situacija u BiH, ukazao na rast unitarizma i separatizma u susjednoj državi.

“Ključno je promijeniti izborni zakon koji će jamčiti ono što je dogovoreno Daytonskim mirovnim sporazumom, jednakopravnost i legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u kolektivnim institucijama BiH”, rekao je Grlić Radman.

Kritizirao je sve one koji u BiH odugovlače s dogovorom o promjeni izbornog zakonodavstva jer vrijeme istječe s obzirom da je sljedeća godina izborna.

“Svi koji odugovlače preuzimaju odgovornost i rizik za budućnost Bosne i Hercegovine”, rekao je hrvatski ministar.

Dodao je da je nekoliko ministara država članica podržalo njegovo izlaganje.

I visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell izrazio je zabrinutost što čelnici u BiH ne koriste neizbornu godinu za dogovor o promjeni izbornog zakona. Također je izrazio zabrinutost što neki političari u BiH koriste retoriku podjela.

“Moram ponoviti da mi podržavamo jedinstvenu i suverenu BiH i pozivamo sve političke čelnike da sjednu za pregovarački stol”, rekao je Borrell. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari