Pratite nas

Politika

Ministar Grlić Radman: Izjava povjerenice VE o misi u Sarajevu za Hrvatsku neprihvatljiva

Objavljeno

na

Foto: Hina

Zagreb smatra neprihvatljivom izjavu povjerenice Vijeća Europe za ljudska prava da bi se misa u Sarajevu mogla pretvoriti u veličanje ustaštva i uručit će joj stoga prosvjednu notu uz izraze “negodovanja i nezadovoljstva”, najavio je u subotu hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman.

U sarajevskoj se katedrali u subotu održava misa za stradale na Bleiburgu krajem Drugog svjetskog rata, s obzirom da se središnja komemoracija ove godine nije mogla održati u tom austrijskom mjestu zbog pandemije koronavirusa.

Povjerenica Dunja Mijatović je u petak ocijenila da bi se sarajevska misa mogla pretvoriti u veličanje ustaškog režima odgovornog za smrt stotina tisuća ljudi.

“Mi smo očekivali upravo suprotno jer je ona povjerenica za ljudska prava a ovdje se radi o obilježavanju progona, ubojstava, zločina, o odavanju počasti i poštovanja misom u Sarajevu svim žrtvama za vrijeme komunističkog režima a odmah nakon formalnog završetka Drugog svjetskog rata, kada su se dogodila masovna pogubljenja i zločini bez dokaza o krivnji”, rekao je Grlić Radman u izjavi novinarima na zagrebačkom Mirogoju gdje je obilježena 75. obljetnica Bleiburške tragedije i Križnog puta.

“Prema tome upravo ova izjava nije imanentna osobi koja predstavlja tu funkciju jer Vijeće Europe je ugledna organizacija kojoj je prije svega cilj zaštita i borba za ljudska prava, vladavinu prava i demokraciju”, istaknuo je hrvatski ministar vanjskih poslova.

On je najavio i da će Hrvatska uručiti Dunji MIjatović prosvjednu notu. “Naš odgovor bit će prosvjedna nota u ime ministarstva vanjskih poslova koju će uputiti naš veleposlanik stalnog predstavništa u Strabourgu koji je već zatražio da izravno preda Dunji Mijatović prosvjednu notu u kojoj izražavamo negodovanje i nezadovoljstvo”, rekao je Grlić Radman.

U noti se Hrvatska poziva na Deklaraciju UN-a o ljudskih pravima iz 1948. te deklaraciju Vijeća Europe kojom su osuđeni svi totalitaristički i komunistički režimi i ono što se događalo u ime te ideologije, pojasnio je.

Mijatović je kazala da misa u sarajevskoj katedrali planirana s namjerom komemoriranja vojnika i civila koji su umrli u Bleiburgu na kraju Drugog svjetskog rata, riskira slavljenje svih onih koji su podržavali ustaški režim koji je surađivao s nacistima i koji je sukrivac za smrti stotina tisuća ljudi.

Najava služenja mise za bleiburške žrtve izazvala je žustre polemike u BiH pri čemu je Crkva inzistirala na stajalištu kako je riječ o vjerskom obredu za duše pokojnih dok su brojni državni dužnosnici među kojima su i sva tri člana Predsjedništva BiH, političke stranke i nevladine udruge ocijenili kako je misa u sastavu bleiburške komemoracije pokušaj rehabilitacije ustaškog režima koji je odgovoran za ubojstvo više od deset tisuća Sarajlija tijekom fašističke okupacije u Drugom svjetskom ratu.

Grlić Radman kazao je kako se misa u Sarajevu održavala i inače samo što je ove godine to i središnji skup jer nema glavne komemoracije na Bleiburgu. Misu predvodi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, za kojega je ministar rekao da je svjetlo i simbol suživota, suradnje i tolerancije.

“Služenje mise je duhovni čin i ne bi trebao stvoriti takvu nepotrebnu tenziju. To je misa za sve žrtve”, rekao je ministar, dodajući kako vjeruje da će cijelo događanje proći u redu. (Hina)

Jandroković: Ovo je bio zločin komunističkog jugoslavenskog režima, 45 godina strogo čuvana tajna

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Štromar: Blaženka Divjak nezavisna kandidatkinja na HNS-ovoj listi

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Ministrica Blaženka Divjak će kao nezavisna kandidatkinja HNS-a na parlamentarnim izborima biti na listi u 3. izbornoj jedinici na 14. mjestu, najavili su na konferenciji za novinare u nedjelju u Varaždinu potpredsjednik Vlade i predsjednik HNS-a Predrag Štromar i Divjak.

“Iza nas, iza mene, su zaista zahtjevne i izazovne tri godine mandata u kojem smo pokrenuli reforme u obrazovanju i ulaganje u obrazovanje i znanost, a uspješno smo se nosili i s posljedicama svjetske pandemije koronavirusa i potresa, ali i štrajka u obrazovanju”, izjavila je ministrica znanosti i obrazovanja.

Divjak je podsjetila da je u Ministarstvo došla kao nestranačka osoba uz političku podršku HNS-a, s ciljem provođenja četiri reformska procesa: kurikularne reforme, reforme strukovnog obrazovanja, poticanja izvrsnosti u znanosti i povećanja ulaganja u znanost, te visoko obrazovanje učiniti što relevantnijim.

Kaže kako je s realizacijom prva tri cilja zadovoljna, ali ne i s ostvarenjem četvrtog koji se odnosi na relevantno visoko obrazovanje i veći utjecaj tog obrazovanja na ono što treba gospodarstvu i društvu.

„Razloga ima puno. Između ostalog, zato jer imate moćne akademske klike predvođene pojedinim rektorima, koji se čvrsto drže za ruke i koji zapravo sprječavaju onima koji mogu mijenjati sustav i zbog kojih se može dati prilika, ne samo mladima, nego i gospodarstvu općenito, da idu naprijed”, izjavila je Divjak.

Ustvrdila je da te ‘klike često imaju potporu u političkim krugovima’.

Promjene treba nastaviti, rekla je Divjak. Kaže kako joj je upravo stoga, što je HNS bio prva politička stranka koja je otvorila prostor nestranačkim ljudima da provode procese i promjene u obrazovanju i znanosti, čast sudjelovati na izborima HNS-ovoj listi kao nezavisna kandidatkinja – i to na 14. mjestu.

„Prvi put da sam ponosna da sam negdje posljednja”, zaključila je Divjak.

Štromar je ministricu opisao kao znanstvenicu i ženu koja je uz političku podršku HNS-a promijenila povijest hrvatskog obrazovanja.

„Dvadeset godina su mnogi tražili razloge zašto se ne može provesti reforma u obrazovanju, a onda je prije tri godine došla Blaženka Divjak i pokazala da se to može”, rekao je predsjednik HNS-a.

Štomar kaže da je ministrica Divjak uspjela i napravila čudo, vođena isključivo željom da djeca u Hrvatskoj konačno dobiju priliku za obrazovanje kakvo imaju njihovi vršnjaci u europskim zemljama.

„Nju se ne da kupiti, nju se ne da ucijeniti, njen cilj je od početka bio hrvatsko obrazovanje. Njoj politika nije trebala i ne treba joj ni danas”, dodao je.

Napominje i da Divjak nije na listi zbog saborske plaće i privilegija koje se dobivaju u Hrvatskome saboru. „Ona je tu jer vjeruje da Hrvatska može bolje; tu je jer je pokazala da Hrvatska može bolje”, rekao je. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Na parlamentarne izbore zajedno Starčević, Esih i Čirko

Objavljeno

na

Objavio

Na parlamentarne izbore će zajedno Karlo Starčević (HSP), Bruna Esih (NHR) i Frano Čirko (GO), a idući tjedan predstavit će izborni program i kandidate za liste svih 11 izbornih jedinica, priopćeno je u nedjelju iz HSP-a, uz obrazloženje da su propali pregovori s Domovinskim pokretom.

„Hrvatska stranka prava na izbore izlazi u koaliciji s Neovisni za Hrvatsku (NHR) i Generacija obnove (GO) jer smo programski i ideološki bliski, ali s Domovinskim pokretom Miroslava Škore – ne, jer smo tijekom višetjednih pregovora naišli na otvoreno šikaniranje“, izjavio je u nedjelju Hini predsjednik HSP-a Karlo Starčević, nakon sinoć dogovorene glavne teme zajedničke kampanje.

„Glavna zajednička smjernica u radu bit će nam promjena nakaradnog političkog sustava koji je zanemario vrijednost rada a generira lopovluk i podjele nesagledivih razmjera“, rekao je Starčević.

Predsjednik HSP-a ističe da se pregovaralo s Domovinskim pokretom bez ikakvog uspjeha,

Starčević kaže da je HSP-u najprije bilo predloženo četvrto mjesto u 9. izbornoj jedinici „i ništa više“.

„Naravno da je takav prijedlog s prijezirom odbijen, te su nam u drugom krugu pregovora ponudili tri mjesta na izbornim listama, sve ispod petog mjesta, s tim da su nam čak uvjetovali imena članova naše stranke koja bi, po njihovom mišljenju, bila podobna za izborne liste. Ovakvo neviđeno bahaćenje bio je jasan signal da nam s njima nije moguće postići bilo kakav sporazum o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore“, rekao je predsjednik HSP-a Starčević o nesupješnim pregovorima sa Škorinim Domovinskim pokretom.

Pritisak na članstvo HSP-a da prijeđu u Domovinski pokret

Starčević ističe da je u pregovorima s Domovinskim pokretom jedini zahtjev HSP-a bio „jedno prolazno mjesto u bilo kojoj izbornoj jedinici, s ciljem povratka HSP-a u hrvatski državni Sabor”.

Dodaje da iako smatra kako bi sve hrvatske domoljubne stranke trebale biti dio jedne velike državotvorne koalicije, s ciljem, kako kaže, “svrgavanja aktualne nenarodne vladajuće garniture temeljene na duopolu HDZ – SDP, plus Milorad Pupovac”, suradnju s Domovinskim pokretom „nije bilo moguće uspostaviti“.

Starčević nadalje tvrdi da je od strane Domovinskog pokreta „vršena permanentna agresija na članstvo HSP-a s ciljem prelaska pojedinih visokih dužnosnika HSP-a u njihove redove, te je jedan viđeniji 30-godišnji član i prešao k njima“. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari