Connect with us

Politika

Ministar Grlić Radman ponovio da Zagreb osuđuje sve radnje koje štete odnosima s Budimpeštom

Objavljeno

on

Foto: Arhiva

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman ponovio je u utorak da MVEP osuđuje sve provokacije koje štete hrvatsko-mađarskim odnosima, a na prozivanje hrvatskih medija njegovog mađarskog kolege poručio da ne čita komentare na društvenim mrežama.

“Mi smo svoje kazali. Ponovit ću još jedanput. Osuđujemo neprihvatljive napise i provokacije koje narušavaju susjedske odnose Hrvatske i Mađarske. Osuđujemo sve one radnje koje unose probleme i nemire u dobrosusjedske odnose umjesto da jačaju suradnju s pogledom u budućnost”, podsjetio je u utorak u NSK Grlić Radman na ranije priopćenje MVEP-a.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto optužio je u ponedjeljak hrvatski portal Index za krivi prijevod natpisa o Rijeci na spomeniku “Mađarske kalvarije” koji je u subotu otkriven u Satoraljaujhelyu, a zatim i još “neke hrvatske medije” za narušavanje odnosa s Mađarskom.

Szijjarto je na Facebooku poručio da je prijevod “Rijeka, mađarsko more”, koji je pripisao Indexu, lažan.

“To naravno nije istina”, piše šef mađarske diplomacije, “jer na spomen ploči stoje riječi uzrečice koja potječe od Lajosa Kossutha, Fiume – Mađari na more”.

Szijjarto je u objavi, koju je medijima dostavilo mađarsko veleposlanstvo u Hrvatskoj, kazao da se “fake news tvornice preko svojih laži ne libe okrenuti narode jedne protiv drugih”.

“On ima svoju slobodu. Ja to ne čitam, to je vjerojatno na društvenim mrežama. Mi nemamo nikakvih saznanja o tome”, komentirao je Grlić Radman prozivke mađarskog kolege.

Szijjartu se u prozivkama u utorak pridružio državni tajnik u mađarskom ministarstvu vanjskih poslova Tamas Menczer. Rekao je da Mađarska očekuje više poštovanja hrvatskih političara koji zadnjih dana neutemeljeno kritiziraju premijera Viktora Orbana i šire lažne vijesti.

Mađarski premijer Viktor Orban u subotu je u mjestu Satoraljaujhelyju otkrio spomenik “Mađarske kalvarije“ u povodu 100. godišnjice potpisivanja sporazuma u Trianonu kojim je mađarska izgubila dvije trećine teritorija.

Velika Mađarska na spomeniku obuhvaća dijelove današnje Hrvatske, Srbije, Slovenije, Slovačke, Austrije, Rumunjske i Ukrajine, s navedenih 12,5 tisuća gradova, sela i općina koje su do 1920. bile dio mađarskog dijela Austro-Ugarske, iako u velikom dijelu nisu nikad imali mađarsko stanovništvo.

Hrvatska je zbog toga izrazila prosvjed mađarskom veleposlaniku u Zagrebu. (Hina)

Szijjarto: Fake news tvornice preko svojih laži ne libe se okrenuti narode jedne protiv drugih

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari