Connect with us

Politika

Ministar Grlić Radman pozvao posljednje članice EU-a da priznaju Kosovo

Objavljeno

on

Hrvatska potiče posljednje članice EU-a da priznaju neovisnost Kosova, izjavio je u srijedu šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman, potez koji se zasigurno neće svidjeti Srbiji koja ne priznaje suverenitet svoje bivše južne pokrajine.

Kosovo je 2008. proglasilo neovisnost koju je priznalo stotinjak zemalja, uključujući sve članice EU-a osim Cipra, Grčke, Rumunjske, Španjolske i Slovačke.

“Hrvatska potiče ostalih pet članica EU-a da priznaju Kosovo, jer bi to pridonijelo stabilizaciji regije i samoga Kosova”, izjavio je novinarima Grlić Radman.

On u srijedu sudjeluje na međunarodnoj konferenciji GLOBSEC u Bratislavi na kojoj će se razgovarati i o situaciji na zapadnom Balkanu.

Ministar je rekao da su za stabilnost regije ključne tri stvari: poštivanje teritorijalne cjelovitosti država, ustavna jednakopravnost Bošnjaka, Srba i Hrvata u BiH te uspostava međusobnog povjerenja nakon ratova 1990-tih.

“Teritorijalnu cjelovitost država Balkana treba očuvati i poštivati, dakle bez prekrajanja granica kako smo čuli zadnjih mjeseci kolanjem nekih famoznih non papera koji su bili usmjereni u tom pravcu”, rekao je Grlić Radman.

On smatra da se povjerenje može postići iskrenim razgovorima, rješavanjem sudbine nestalih, procesuiranjem ratnih zločina i davanjem pravde žrtvama.

Govoreći o BiH, rekao je da je ta zemlja zarobljena između dviju političkih tendencija – centralizma odnosno unitarizma i separatizma.

“To podriva temelje stabilne BiH i negativno se odražava na položaj hrvatskog naroda u BiH”, istaknuo je.

Ponovio je stav Zagreba da ta multietnička država treba provesti reformu izbornog zakona koja ide u smjeru eliminacije bilo kojeg oblika diskriminacije i kršenja jednakopravnosti.

Grlić Radman je rekao da je Hrvatska “iskreni zagovaratelj” euroatlanskog puta BiH i da na svim međunarodnim forumima drži tu zemlju u fokusu, jer joj je u interesu stabilna, funkcionalna i prosperitetna susjedna država. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari