Connect with us

Politika

Ministar Grlić Radman u Antaliji: Transatlantsko partnerstvo važno za Hrvatsku

Objavljeno

-

Transatlantsko partnerstvo važno je za Hrvatsku, predanu članicu NATO-koja je posvećena multilateralizmu” i jačanju srednjoeuropske suradnje, rekao je u petak ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman na skupu u Turskoj.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u petak na Diplomatskom forumu u Antaliji gdje je izlagao na panelu o transatlantskim odnosima, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

„Transatlantsko partnerstvo je za Hrvatsku, predanu članicu NATO-a, dugogodišnjeg američkog partnera i saveznika u jugoistočnoj Europi, od velike važnosti”, rekao je.

“Transatlantizam se temelji na našim zajedničkim vrijednostima, koje su temelj globalne sigurnosti i stabilnosti”, rekao je Grlić Radman tijekom panela o transatlanskim odnosima.

Pozvao je članice da se prilagode promjenama.

“Moramo se prilagoditi na nove multipolarne odnose moći i suprotstaviti autoritativnim trendovima širom svijeta“, istaknuo je.

To je važno za održavanje mira, rekao je.

„Nužno je koordinirano djelovanje u multilateralnim forumima i institucijama, jer su one od presudne važnosti za postavljanje globalnih standarda i održavanje mira i međunarodnog poretka“, dodao je.

Istaknuo je da je Hrvatska posvećena multilateralizmu i obnovi transatlantskih odnosa.

Kao suosnivačica Inicijative triju mora Hrvatska je usredotočena na jačanje srednjoeuropske suradnje kako bi pridonijela europskoj energetskoj, digitalnoj i prometnoj koheziji, kazao je ministar.

Na rubu Foruma, Grlić Radman održao je niz bilateralnih sastanaka; s glavnim tajnikom OECD-a Mathiasom Cormannom, ministrom vanjskih poslova Republike Azerbajdžan Jeyhunom Bayramovom, ministrom vanjskih poslova Islamske Republike Iran Javadom Zarifom, ministrom vanjskih poslova Kirgiske Republike Ruslanom Kazakbaevim te ministrom vanjskih poslova Ukrajine Dmytrom Kulebom, navodi se u priopćenju. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari