Pratite nas

Najave

Ministar Hasanbegović otvara tajne arhive bivše Jugoslavije

Objavljeno

na

Hajka na ministra kulture Zlatka Hasanbegovića pomalo je zamrla, ponajviše nakon pojavljivanja informacije kako su pobunu vodili mediji i “kulturnjaci” koji su za vrijeme bivše vlasti bili pretplaćeni na proračun Ministarstva kulture i kojima je zapravo najviše zasmetala Hasanbegovićeva najava transparentnijeg i poštenijeg financiranja udruga, medija i raznih kulturnih institucija, piše

[ad id=”93788″]

No, prašinu je ovih dana podigla i najava mogućeg otvaranja arhiva, pogotovo s osjetljivim dokumentima i podacima iz vremena bivše Jugoslavije.

Mračne tajne

Već je i suđenje bivšim šefovima tajnih službi Jugoslavije za ubojstva u Njemačkoj, Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaću, pokazalo koliko se mračnih tajni krije i koliko se čak i danas pokušavaju zataškati zločini totalitarnog režima. Tim su jasniji pokušaji skrivanja nekadašnjih komunističkih dužnosnika, koji i dan danas vrše visoke funkcije u Republici Hrvatskoj, da ti dokumenti nikad ne izađu na svjetlo dana. Narodni list o ovoj je temi pisao nedavno, potaknut premijerom dokumentarnog filma redateljice Tihe K. Gudac, o robijanju njezina djeda na Golom otoku i 60-godišnje šutnje, koja je ostavila trag na njezinoj obitelji. Nevjerojatno je da je mlada redateljica čak i današnjoj Hrvatskoj, koja se jasno odmaknula od komunističkog naslijeđa bivše Jugoslavije, i dalje nailazila na svojevrsni zavjet šutnje koji pokriva događaje na Golom otoku. S više od 50.000 osoba koje su stradavale na Golom otoku i akterima političkih namještaljki i obračuna, koji još imaju utjecaj na vlast i institucije u današnjoj Hrvatskoj, jasno je zašto se takva nedjela i danas prikrivaju.

Velika odgovornost leži i na SDP-u, koji je kao sljednik nekadašnje Komunističke partije vlasnik brojnih dokumenata, pa i onih tajnih u kojima se razotkrivaju takve mračne događaje. Iako je SDP dio dokumentacije kojom raspolaže predao u Državni arhiv, sumnja se da je najosjetljiviji dio građe uništen ili sklonjen početkom 90-tih godina, upravo kako bi počinitelji takvih djela zametnuli trag.

Povijesna istraživanja

U jednom od posljednjih izdanja popularne emisije Otvoreno na HRT-u, govorilo se upravo o ovoj temi i navodnom revizionizmu ministra kulture. Uz napomenu kako upravo otvaranje tajnih arhiva bivše Jugoslavije mora biti jedan od sljedećih poteza, zaključak je kako se ne može revizionizmom nazvati istraživanje povijesti iz drugog kuta, od onog koje nam je nametnuto i režirano u organizaciji bivše Komunističke partije.

Takva istraživanja povjesničara i zainteresirane javnosti danas su otežana upravo nedostupnošću određene dokumentacije, što je iskusila i autorica dokumentarnog filma o Golom otoku, činjenicom da je dio dokumentacije uništen, ali i oznakama tajnosti koji su postavljeni još u vrijeme bivše države. Otvaranje arhiva i tajnih dokumenata bivše Jugoslavije takvim će istraživanjima pomoći, a konačno je već i vrijeme da se četvrt stoljeća od raspada bivše države raščiste tajne mračne prošlosti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Najave

Svaki ponedjeljak u drugom zagrebačkom kvartu odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima

Objavljeno

na

Objavio

U ponedjeljak 1. lipnja 2020. godine u 20 sati kod spomenika hrvatskim braniteljima u Markuševcu, Trg svetog Šimuna, zapalit ćemo svijeće i pomolit se za sve poginule branitelje HOS-a, HV-a, HVO-a i MUPa.

Na inicijativu gospođe Mirjane Okun 29. travnja u Novom Jelkovcu kod križa zapaljene su svijeće i održana zajednička molitva za poginule članove HOS-a, HV-a, HVO-a i MUP-a, a posebno smo se prisjetili poginulih članova Prve satnije Ante Paradžik Jasenovac čija se imena nalaze na ploči koja je iz Jasenovca izmještena u Trokut (Novska).

Tom prilikom gospođa Mirjana Okun naglasila je kako su poginuli pripadnici HOS-a sudjelovali u obrani i dali život za Domovinu, dok slučajni predsjednik koji nije želio ovu hrvatsku domovinu pljuvanjem po HOS-u pljuje po hrvatskom narodu i cijelom Domovinskom ratu. U ponedjeljak 1. lipnja 2020. godine u 20 sati kod spomenika hrvatskim braniteljima u Markuševcu, Trg svetog Šimuna, zapalit ćemo svijeće i pomolit se za sve poginule branitelje HOS-a, HV-a, HVO-a i MUP-a.

Slijedeći ponedjeljak 8.lipnja o.g. počast ćemo odati u Petruševcu kod spomenika hrvatskim braniteljima. Inicijatori pozivaju hrvatsku javnost da organiziraju svaki tjedan odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima podsjećajući one koji Hrvatsku oružjem nisu branili kako nećemo dopustiti da prljaju svetu uspomenu na žrtvu hrvatskih ratnika.

Neka im je vječna hvala i slava!

S nama su!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Najave

Na Dan državnosti besplatno u Muzej Domovinskog rata u Karlovcu

Objavljeno

na

Objavio

Na Dan državnosti, 30. svibnja, ulaz u Muzej Domovinskog rata Karlovac -Turanj bit će besplatan za sve posjetitelje i to za sve sadržaje, među kojima je i dio vezan uz konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkoga Hrvatskog sabora 30. svibnja 1990.

Riječ je o stalnoj izložbi o Karlovcu u razdoblju od 1991. do 1995. posvećenoj životu u gradu i na karlovačkoj bojišnici tijekom Domovinskog rata smještenoj u staroj austrijskoj vojarni, zgradi koju su branitelji tijekom Domovinskog rata ironično nazvali “Hotel California”.

Danas je i sama zgrada jedan od “muzejskih predmeta”.

Stalna izložba postavljena je na suvremen i interaktivan način što posjetiteljima omogućuje samostalno otkrivanje teme i istraživanje.

Dio izložbe posvećen je najmlađima, a riječ je o edukativnom kutiću u kojem kroz pitalice, slagalice i kviz mogu učiti o povijesti Domovinskog rata.

U prizemlju zgrade uređena je Spomen soba poginulim karlovačkim braniteljima Domovinskog rata. U vanjskom dijelu izložbe može se razgledati borbena tehnika, među kojom je i lovački zrakoplov MiG-21 bis.

Muzej će biti otvoren od 10 do 18 sati, s pauzom od 13 do 14 radi propisane dezinfekcije prostora. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari