Connect with us

Događaji

Premijera filma Jakova Sedlara “JASENOVAC-ISTINA”

Objavljeno

-

4. travanj 2016. god. Kino Europa 21 sat Premijera dokumentarnog filma Jakova Sedlara “JASENOVAC-ISTINA” 

[ad id=”93788″]

Dokumentarac donosi niz, dosad skrivanih, istina o Jasenovcu. U Dokumentarcu je samo načeta istina o JBT-ovom Jasenovcu od 1945 do 1948. i od 1948 do 1951. god Nedvojbeno je da je bio logor smrti s tom razlikom što je u vrijeme NDH i poglavnika Pavelića bio i radni logor. Razlika je bila i u otpuštanju iz logora poslije odslužene kazne

Sinoć je u Zagrebu, u kinu Europa premijerno prikazan film redatelja i producenta Jakov Sedlara i scenarista Hrvoja Hitreca “Jasenovac -istina”.

Kino dvorana je bila premala da primi sve znatiželjnike, a kamere su zabilježile da su promociji nazočili broji uglednici i znatiželjnici.

Najveću pažnju izazvala je nazočnost ministra kulture dr. Zlatka Hasanbegovića i njegov susret sa Slavakom Goldsteinom. I u kontekstu teme filma, ali i najnovijih sporenja oko komemoracije žrtvama Jasenovca, jer  su iz Židovke zajednice u Zagrebu poručili da neće nazočiti  komemoraciji u Jasenovcu.

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIXPromociji su nazočili sisački biskup Vlado Košić, ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, episkop Hrvatske pravoslavne crkve Aleksandar, zamjenica ministra kulture Ana Lederer, istražitelj Udbinih zločina Roman Leljak, glumica Anja Šovagović-Despot, redateljica Irena Škorić, Vice Vukojević, dr. Josip Jurčević, dr. Zdravko Tomac i brojni drugi uglednici.

U društvu Slavka Goldsteina bli su Drago Pilsel i Branimir Pofuk.

U filmu dokumentarnom filmu ”Jasenovac-istina” objavljeni mnogi dokumenti i dokazi kako su komunističke vlasti povećavali broj žrtava u logoru. Predočeni su i dokazi da je Jasenovac kao logor, u koji su partizani dovodili  i likvidirali “narodne neprijatelje” postojao do 1951. godine, što je doskora prešućivano.

Film je premijerno prikazan u Izraelu gdje je izazvao veliku pažnju tamošnje javnosti. Poglavito u svjetlu činjenice da je logor Jasenovac radio do 1951. godine. Nakon Izraela prikazan je publici u Njemačkoj a nakon premijernog prikazivanja u Zagrebu slijede promocije u ostalim hrvatskih gradovima.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari