Connect with us

Hrvatska

Ministar Horvat: Maras ostavio 45 milijuna kuna duga, neće biti lako

Objavljeno

on

Novi ministar poduzetništva i obrta, Darko Horvat, optužio je svog prethodnika da mu je ostavio dugove od 45 milijuna kuna te je povodom toga održao konferenciju za novinare.

[ad id=”68099″]

O kakvim se dugovima radi?

“Ja sam te dugove klasificirao kao obveze prenesene u proračun 2016. i kao takve ih moramo akceptirati i realizirati. Sva ona obećanja koja smo davali, ja se nadam da ćemo ih na kraju i ispuniti. Riječ je negdje oko 45 milijuna kuna preuzetih obveza iz 2015. koje ćemo morati prenijeti u 2016.”

Otkud i zašto su te obveze?

“Jedan dio tih obveza možemo pravdati karakterom projekata koji su vođeni, obveza koje su se stekle ugovorom o mikrokreditiranju i to se mora disperzirati na sljedećih nekoliko godina. Kada su se sklapali ugovori, kada se provodio poduzetnički impuls u tom su trenutku za 2015. bila rezervirana sredstva. Sve one nisu isplaćene u 2015. nego se transferiraju”.

Kako će to utjecati na Vaš proračun?

“Kada vam je proračun oko 250 milijuna kuna, a vi već imate oko 45 milijuna kojih ste dužni, neće biti lako. Riječ je o pet različitih projekata od kojih ni jedan još nije zaključen do kraja. Kada smo preuzimali ministarstvo bilo je karakterizirano da su to projekti u tijeku”.

Gordan Maras rekao je da sve piše crno na bijelo u dokumentu primopredaje koji ste vi trebali pročitati.

“Negdje oko 7,5 milijuna kuna je neisplaćenih sredstava za stipendiranje učenika za deficitarna zanimanja. Pitajte njih kako se oni danas osjećaju kad su tu isplatu trebali dobiti oko listopada prošle godine, a ja sam siguran da ju neće dobiti prije donošenja proračuna za 2016. godinu”.

Bivši ministar rekao je da umjesto da se bavite novim programima Vi se bavite totalno promašenim informacijama.

“Što god konstatirao gospodin Maras, imao je priliku raditi protekle četiri godine. Mi danas cijeli dan pokušavamo olabaviti kriterije koji su postavljeni hrvatskim poduzetnicima da bi aplikacija bilo što više. Ja sam sebi zacrtao barem 300 više u 2016. od 2015.”

Hoće li poduzetnički impuls ići i dalje?

“Poduzetnički impuls ide i u 2016., uz određene modifikacije. Treba javnosti i svim poduzetnicima dati vjetar u leđa jer oni ne mogu participirati u strukturnim fondovima. Za njih je pripremljen poduzetnički impuls. Proračun s kojim mi izlazimo u jednu koordinaciju bit će sigurno veći nego u prošle dvije godine”, rekao je Horvar, prenosi N1.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari