Connect with us

Hrvatska

Ministar Horvat otkrio kada će Zakon o obnovi napokon biti gotov te njegove bitne promjene

Published

on

Zakon o obnovi i dalje trese politiku, stranka Možemo traži da sanaciju vodi jedna, umjesto šest institucija. Što o tom prijedlogu misle vladajući za RTL je odgovorio ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Na pitanje kada će Zakon o obnovi Zagreba i okolice kaže:

“Zakon je spreman za drugo čitanje, sutra bit će poslan u institucije koje moraju dati svoja mišljenja i onda ga možemo pustiti na Vladu. Vjerujem da će biti spreman za sjednicu Vlade 27. ovog mjeseca imati spreman zakon za puštanje u plenarnu raspravu na sjednici hrvatskog Sabora. Zakon ima određena poboljšanja koja kroz prvog čitanje akcepirali i set primjedbi koji je dala struka unijeli smo u zakon.

Koje su to promjene?

Članak 6 koji uvodi toliko tražene kriterije po kojima će se privatno vlasništo obnavljati. No, neću otkrivati detalje dok ne dobijemo mišljenja relevantnih institucija.

Kada ćemo ga onda imati?

Ja sam siguran da kada krene saborska sjednica u rujnu da će predmetni zakon biti jedna od prvih točki Vlade te da ćemo kroz konstruktivnu raspravu ovaj drugi model zakona dovesti do tri ključna parametra – da bude jasan i jednostavan za građane koji su pretrpjeli štetu, pravičan i na kraju da bude provediv.

Odgovorio je i na zahtjev Možemo! koji predlaže osnivanje krovne institucije, Zavoda po uzoru na Dubrovnik jer je obnova sada u nadležnosti šest institucija.

“Ja ne znam gdje su kolege iz Možemo! pronašli šest institucija. Najveća odgovornost bit će na samoj Vladi, nakon toga na ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, a ključno tijelo koje će se formirati nakon izglasavanja zakona bit će fond koji će biti operativno tijelo”, rekao je Horvat.

Kaže da je država već sa 100 milijuna kuna krenula u subvenciju sanacije krovišta i onih ključnih elemenata zgrada koje je bilo što nužnije sanirati, ali da su sami vlasnici trebali ishoditi projektnu dokumentaciju i pribaviti izvođača kojeg plaća država.

Nastavlja da će i 89 milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU-a koji stižu bit će usmjereni na sanaciju, osim potrebna sredstva za tekuću sanaciju, retroaktivno ćemo priznavati račune građani koji krenuli sami u sanaciju, koji će imati pravomoćno rješenje. I isto tako subvencioniran će biti najam zamjeniskih stanova kako bi sanirali stanovi građana.

Na pitanje može li jamčiti da se iz cijelog projekta obnove Zagreba neće izroditi neka afera ministar Horvat u intervjuu za RTL odgovara:

“Mi smo odgovorni da do afere ne dođe. Radimo i na aplikaciji, mjesečno transparentno obavještavati javnost na što i kako se troši novac.”

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari