Pratite nas

Gospodarstvo

Ministar Horvat: Pronađena sredstva za isplatu plaća u Đuri Đakoviću za studeni

Objavljeno

na

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u subotu da su pronađena likvidna sredstva za isplatu plaća radnicima Đure Đakovića za studeni i radnici nemaju razloga planirati prosvjed, dodavši da se kontinuirano radi na rješenju za opstojnost Đure Đakovića.

Horvat je to izjavio nakon sastanka s predstavnicima Uprave Đure Đakovića u Ministarstvu gospodarstva u Zagrebu. Naglasio je kako je današnji sastanak jedan u nizu operativnih sastanaka na koji način pronaći i kratkoročno, ali i dugoročno rješenje za opstojnost Đure Đakovića iz Slavonskog Broda.

Naveo i kako su u ovom trenutku sigurni da kratkoročnih obveza ima na razini 277 milijuna kuna, dugoročnih na razini 264 milijuna kuna te da će u ponedjeljak i zadnja kuna plaće za listopad biti isplaćena radnicima.

– U ovom trenutku pronađena su likvidna sredstva za isplatiti plaću za studeni za veliki dio radnika – rekao je Horvat. Napomenuo je da će malih problema biti oko Đ.Đ. Industrijskih rješenja jer se s osiguranih 710 tisuća kuna neće moći istovremeno pokriti isplata i otpremnina i plaća.

– Radnici Đure Đakovića prema mom viđenju situacije, a siguran sam da će to potvrditi i ljudi koji vode tvrtku, nemaju razloga planirat prosvjed – izjavio je novinarima ministar Horvat.

Ponovio je da Đuro Đaković ima perspektivu, a potrebna su dva koraka. Prvi je u iznosu od 150 milijuna kuna osiguranja tekuće likvidnosti i osiguranja deblokade računa, a nakon toga, zbog minusa u temeljnom kapitalu, dodatni sanacijskih kredit u iznosu od oko 150 milijuna kuna za što država, a i strateški partneri koji jesu ili će biti, moraju u sljedeća tri mjeseca osigurati metodologiju provedbe, kazao je ministar. Dodao je kako je siguran da bez suglasnosti EK taj proces neće moći biti izveden.

Ministar Horvat također je izvijestio kako se u ovom trenutku razgovara sa svim bankama te je siguran da će država sa svojim jamstvima pokriti jedan velik dio iznosa takvih kreditnih aranžama.

– U ovom trenutku se borimo s vremenom. Ušli smo u jedno vremensko razdoblje unutar koga je dosta teško na dnevnoj bazi komunicirati s financijskim institucijama i ovaj današnji sastanak ide u prilog tome da se predmetna situacija želi što brže riješiti – naglasio je Horvat.

Uvjeren je i da će likvidna sredstva biti na računima Đure Đakovića prije 17. siječnja 2020., kada i zakonski Đ.Đ. Specijalna vozila moraju pokrenuti stečajni postupak.

Ministar Horvat je najavio da će u ponedjeljak prijepodne biti održan sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem kako bi se i njega upoznali sa konkretnim brojkama.

– Želim biti siguran da brojke iza kojih ćemo stati i za koja će trebati državna jamstva, osiguravaju i kratkoročnu i dugoročnu likvidnost Đure Đakovića u ispunjenju postojećih ugovornih obveza i ugovaranju novih poslova – kazao je.

Član Uprave Đ.Đ. Grupe Slaven Posavac je kazao da su plaće za listopad isplaćene svima, a što se plaća za studeni tiče misli da se i tu došlo do rješenja za najveći dio radnika Đure Đakovića, ako ne i za sve do kraja godine.

Ono što je bio prioritet današnjeg sastanka u Ministarstvu je nastavak proizvodnje u Đuri Đakoviću te su se razrađivali modeli oko toga, kazao je Posaveć, dodavši da je optimist.

Nije želio govoriti o konkretnim rješenjima, rekavši da imaju nekoliko modela i svi su prihvatljivi ako se realiziraju.

Predsjednik Uprave Đ.Đ. Specijalna vozila Danijel Marić se zahvalio ministru na konstruktivnom i pozitivnom sastanku.

– Nismo donijeli konačno rešenje ali smo na pragu istoga”, kazao je napominjući kako imaju nekoliko modela i vjeruje da će u idućih nekoliko dana donijeti konačni odabir modela koji će riješiti trenutnu situaciju u Specijalnim vozilima – rekao je.

Dodao je da su plaće listopad isplaćene, a za studeni je osigurana i bit će isplaćena do kraja godine.

Predsjednik Uprave Đ.Đ. Industrijska rješenja Mario Brdović je izjavio kako se nada da će se do kraja godine uspjeti naći sredstva za isplatu plaća za studeni. Dodao je da zajedno s resornim Ministarstvom rade na kvalitetnom rješenju situacije u tvrtki.

Sindikalni povjerenik i predsjednik štrajkaškog odbora Đure Đakovića, Ivan Barić izjavio je ranije danas za N1 da radnici Đure Đakovića zasada odustaju od prosvjeda jer imaju obećanje da će ‘oko ponedjeljka Industrijska rješenja iz grupacije ĐĐ početi dobivati plaću’.

– Imamo obećanja da će oko ponedjeljka Industrijska rješenja iz grupacije ĐĐ početi dobivati plaću. U Specijalnim vozilima 30 plaća je po određenim naplatama i fakturama sjelo jučer. Za ostatak, koliko mi znamo, u suradnji s našim upravama, se može očekivati do Nove godine. Tako vrijedi i za grupu – kazao je Barić. (Hina)

Radnici Đure Đakovića: Zasad odustajemo od prosvjeda

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

BDP: Hrvatsko gospodarstvo u prvom tromjesečju poraslo 0,4 posto

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u prvom tromjesečju 0,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, najsporije u posljednjih šest godina, što je posljedica negativnog utjecaja koronakrize.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao za 0,4 posto na godišnjoj razini, što je već 23. tromjesečje zaredom kako BDP raste, ali znatno sporije nego u prethodnom, kada je rast iznosio 2,5 posto.

To je i najsporiji rast od posljednjeg kvartala 2014. godine, kada je gospodarstvo na godišnjoj razini poraslo za 0,7 posto.

Usporen rast potrošnje, izvoz i uvoz pali

Usporavanje rasta BDP-a rezultat je usporavanja rasta obujma potrošnje kućanstava te pada izvoza roba i usluga, navodi se u izvješću DZS-a.

Pandemija koronavirusa i restriktivne mjere usmjerene na suzbijanje virusa negativno su počele utjecati na gospodarsku aktivnost u drugoj polovici ožujka, što je dovelo do pada potrošnje.

Tako je promet u trgovini na malo u ožujku pao 7 posto na godišnjoj razini, najviše od 2010. godine.

Indutrijska je proizvodnja, pak, u istom mjesecu pala gotovo pet posto, peti mjesec zaredom, dok su izvoz i uvoz pali zbog prvih blokada gospodarskih aktivnosti i prometa, primjerice u Italiji, kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

Prema danas objavljenim podacima DZS-a, potrošnja kućanstava porasla je u proteklom kvartalu za 0,7 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, što je sporiji rast u odnosu na prethodni kvartal, kada je porasla 4 posto.

Izvoz roba i usluga pao je u proteklom kvartalu 3 posto na godišnjoj razini, dok je u prethodnom kvartalu porastao 5,6 posto.

Pritom je izvoz roba porastao 0,3 posto, dok je izvoz usluga pao 9,4 posto.

Uvoz roba i usluga smanjen je istodobno za 5,8 posto na godišnjoj razini, dok je u prethodnom tromjesečju porastao 0,1 posto.

Pritom je uvoz roba smanjen 1,6 posto, dok je uvoz usluga pao 25,1 posto.

U proteklom kvartalu bruto investicije u fiksni kapital porasle su za 3,1 posto na godišnjoj razini, što je sporije u odnosu na rast od 4 posto u prethodnom tromjesečju.

U proteklom je tromjesečju porasla i državna potrošnja, za 4,8 posto na godišnjoj razini, što je brži rast u odnosu na prethodni kvartal, kada je iznosio 3,5 posto.

Podaci bolji od prosjeka EU-a

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u prvom tromjesečju pao za 1,2 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je na godišnjoj razini porastao za 0,3 posto.

To su bolji podaci u odnosu na prosjek Europske unije. Prema podacima Eurostata, u prvom tromjesečju gospodarstvo EU-a palo je za 3,3 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je u odnosu na prvi kvartal prošle godine pad iznosio 2,6 posto.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Znatno ojačan Fond za pravednu tranziciju, Hrvatskoj 387 milijuna

Objavljeno

na

Objavio

Europska komisija je u četvrtak predstavila prijedlog znatno pojačanog Fond za pravednu tranziciju u okviru novog paketa za oporavak europskog gospodarstva u kojem je višestruko povećana alokacija za Hrvatsku.

Komisija je u siječnju u okviru europskog Zelenog plana predložila uspostavu Fonda za pravednu tranziciju od 7,5 milijardi eura svježeg novca u sljedećem Višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2021-2027. U novom prijedlogu VFO-a i plana za oporavak, koji je Komisija predstavila u srijedu, predviđa se povećanje iznosa za Fond za pravednu tranziciju sa 7,5 milijardi na 40 milijardi eura.

Prema prijedlogu iz siječnja, Hrvatska je mogla računati na 60 milijuna eura, a prema jučerašnjem prijedlogu taj je iznos višestruko uvećan na 387 milijuna eura. Taj iznos je dio omotnice od nešto više od 10 milijardi eura koliko je za Hrvatsku predviđeno u okviru plana za oporavak, a od kojih je 7,3 milijarde bespovratnih sredstava, a 2,65 milijardi povoljnih zajmova.

Krajem veljače Komisija je objavila popis područja u državama članicama, koji po njezinoj ocjeni, mogu računati na sredstva iz Fonda za pravednu tranziciju. U Hrvatskoj su to Sisačko-moslavačka i Istarska županija.

Sredstva iz Fonda za pravednu tranziciju namijenjena su za ublažavanje socijalno-ekonomskih posljedica u državama i regijama koje najviše ovise o fosilnim gorivima kako bi one lakše prošle tranziciju prema niskougljičnom gospodarstvu. Ta će se sredstava moći koristiti za, primjerice, prekvalifikaciju radnika koji su radili u visokougljičnim djelatnostima i za diversifikaciju gospodarske djelatnosti u regijama.

Od tih 40 milijardi eura, 10 milijardi bi bilo iz sljedećeg VFO-a za razdobljle od 2021. do 2027. godine, a 30 milijardi iz novog plana oporavka od koronavirusa, nazvanog “EU sljedeće generacije”.

Prema planu Komisije, sredstva iz Fonda za pravednu tranziciju trebaju poslužiti za privlačenje dodatnih javnih i privatnih investicija. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari