Pratite nas

Pregled

Ministar Horvat: Nakon analiza donijet će se odluka tko će biti partner u restrukturiranju brodogradilišta

Objavljeno

na

Zašto ni danas ministar i Uprava nisu željeli otkriti tko je sve poslao ponude za Uljanik? Zašto se taje ulagači? Mogu li se radnici nadati isplati plaća za prosinac i siječanj? Hoće li se uspjeti zaustaviti stečaj 3. maja? Je li konačno rješenje ipak na pomolu?

Gosti emisije Otvoreno bili su Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan (SDP) Valter Flego, župan Istarske županije (IDS), Boris Cerovac,predsjednik Jadranskog sindikata i Frenki Laušić, novinar Jutarnjeg lista.

Ministar Horvat je odmah na početku naglasio da u ovom trenutku nismo svjesni činjenice da problemi koji su dočekali ovu Vladu nisu rješivi ne bi  bili jamac za kredit niti bi davali jamstva za plaće radnicima, ne bi niti posuđivali Uljanik grupi novac za minimalac.

– U proces smo se uključili s namjerom da se pronađe partner koji  željeti i moći i podnijeti brojke restrukturiranja. Neću komentirati niti jedan iskaz strateških partnera. Ponude nisam vidio, vidjela ih je Uprava. Imala je dva dana da od ponuda napravi blic analizu i došli su s njom danas na sastanak, rekao je Horvat.

– Partneri su svjesni činjenice da su je Uljanik grupa izlistana na burzi, potpisali su zaštitu podataka. Tom procesom treba mir i tišina da dođe do kraja. Ponavljat ću pet dana ako treba – preuzeli smo obveze i kao Vlada ćemo ih ispoštovati. Potpisani su ugovori o zaštiti podataka. Nakon analiza donijet će se odluka tko će biti partner u restrukturiranju brodogradilišta. Molim novinare i javnost da u miru uprava proanalizira ponude. Siguran sam da ćemo dobiti partnera koji će moći pratiti zajedno s državom restrukturirati brodogradilišta,  smatra ministar.

– Današnja objava partnera ne bi nikoga opteretila. Ovo je apsolutna netransparentnost. Ne znamo niti kriterij prema kojem će se donijeti odluka. Porezni obveznici su u 2018. platili 2,5 mlrd. kuna, ove godine još 1 mlrd., a možda i još 700 milijuna kuna, a možda će država morati sudjelovati s još od 1,5 milijardi do 2 milijarde kuna, upozorio je Laušić.

– Ne bih te brojke komentirao. Niti jedan proces dosad nije bio ovako transparentan. Prema potencijalnim partnerima sve je pokazano, dobili su sve relevantne informacije. Kvalificirati proces kao netransparentan nije, rekao je ministar Horvat reagirajući na Laušića.

Sindikalist Cerovac rekao je kako su bili skeptični putujući danas za Zagreb.

– Mislili smo da nećemo dobiti informacije kako postoji budućnost za uljanik i 3. maj. No čuli smo novosti koje su, barem meni, puno značile. Razgovara se o pronalaženju novca za isplatu plaća za 12. i 1. mjesec. Stečajni postupci se žele odgoditi. Želimo budućnost kroz rješenje sa strateškim partnerom. Spremni su doći s planom restrukturiranja što prije. No puno puta smo bili izigrani. Uzet ćemo ovo kao dobro, ali s dozom rezerve, rekao je Cerovac.

– Čudim se ministru na optimizmu. Ponude nije vidio pa ne znam na čemu gaji optimizam. Tisuću radnika je otišlo, tvrtke su pred stečajem,  brodovi se otkazuju. Puno je gore nego prije nekoliko mjeseci kad smo bili u ovom studiju na istu temu. Država nema člana uprave i meni to upće nije jasno. Zašto se ne prihvati njemačka ponuda da se otkupi 3. maj od Uljanika, upitao je Komadina objašnjavajući kako je čuo za tu ponudu te da Uljanik ju neće niti razmatrati.

Dodao je da je 3. maj taoc Uljanika, Svojevremeno je Uljanik spašavao 3. maj.

-Sad bi Brodosplit trebao spašavati Uljanik po nekim teorijama. Ne vjerujem u ta spašavanja jedni drugih nego u gomilanje problema. Treba naći zdravog investitora i treba transparentno voditi postupak, rekao je te pitao ministra Horvata jer zna tko je privremeni stečajni upravitelj Loris Rak.

– On je predsjednik kluba SDP-a u županijskog skupštini gdje sam ja župan. Tko ga je tu imenovao nemam pojma, navodno sudac iz Pazina. Što će građani zaključiti: HDZ-ova vlada, SDP-ov stečajni upravitelj u IDS-ovoj Istri. Nije bilo baš najpametnije da se imenuje Lorisa Rak, rekao je Komadina.

Odmah je reagirao ministar Horvat i rekao da se mora nasmijati jer je Komadina počeo izlaganje s meni nije jasno.

– Ja ću vam pojasniti. Dvije i pol milijarde jamstva ispotpisivala je vaša vlada 2015. godine. Nisam vidio ponude dok se ne napravi analiza, ne miješam se u posao Uprave. Niti je ministarstvo gospodarstva biralo prvog strateškog partnera niti ćemo birati drugoga. Uključili smo se u procese, a kad Uprava završi analizu onda će nam predstaviti. Ovo su paušalne izjave, jedino Djed Mraz može više nego što su neki akteri priloga danas rekli. Ne može se samo sipati iz rukava 7,5 milijardi kuna. Moram osigurati mir da Uprava napravi analizu, rekao je Horvat.

– Nijedna Vlada nije kontrolirala kamo su išli novci koje su vlade davale brodogradnji. Od 7 članova ako imate jednu ruku možete dobiti informacije u procesu donošenja odluke, a ne da kažete kako niste vidjeli ponude, rekao je Komadina.

Župan Flego je rekao kako se svi nadaju rješenju i da država kao većinski vlasnik i kao država zna strateški što joj treba: IT , brodogradnja, poljoprivreda, turizam itd.

– Smatram da nam treba brodogradnja. Ako i država misli onda me ne zanima tko je strateški partner nego da se ulaže u brodogradilište u Puli koje djeluje već 160 godina. Apeliram da prestanemo s prepucavanjima i gledanjima što je bilo prije. Uljanik je jedino brodogradilište koje nije sanirano državnim novcem i želim da što prije Uprava nađe strateškog partnera koji će dobiti zeleno svjetlo u Bruxellesu. Radnici odlaze, uskoro nećemo imati što restrukturirati. Različitim potporama treba dati vjetar u jedra brodogradnje, smatra Flego.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Dvojica bivših pripadnika srbijanskih paravojnih postrojbi prijavljena za ratni zločin nad zarobljenicima i civilima u Vukovaru 1995.

Objavljeno

na

Objavio

Dvojica bivših pripadnika srbijanskih paravojnih postrojbi kazneno su prijavljeni za ratni zločin zbog sumnje da su na području Vukovara 1995. mučili i tukli hrvatske civile i ratne zarobljenike, no obojica nisu dostupni hrvatskim tijelima progona.

MUP je u četvrtak priopćio da su osječko-baranjski policajci iz Odjela za ratne zločine, u suradnji s osječkim Županijskim državnim odvjetništvom i Sigurnosno-obavještajnom agencijom, dovršili višegodišnje kriminalističko istraživanje nad 75-godišnjim srbijanskim i 55-godišnjim hrvatskim državljaninom.

Osumnjičeni su da su, postupajući protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata te onih o postupanju s ratnim zarobljenicima, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Tako se 75-godišnjak tereti da je krajem 1995., kao pripadnik Obavještajnog odsjeka u sastavu 11. korpusa Vojske tzv. Republike Srpske Krajine, u podrumu privatne kuće u Vukovaru oko četiri mjeseca držao zatočenog tada 41-godišnjeg zarobljenika, pripadnika 5. gardijske brigade Hrvatske.

Ratnog zarobljenika u podrumu mučili elektrošokovima, izgladnjivali, uskraćivali mu vodu

Tamo ga je, zajedno sa skupinom nepoznatih pripadnika srbijanskih paravojnih formacija, psihički i fizički zlostavljao tako što su ga šakama i nogama te palicama udarali po cijelom tijelu, mučili elektrošokovima, izgladnjivali i uskraćivali mu vodu. Takvo zlostavljanje se ponavljalo svakodnevno u trajanju od oko četiri mjeseca, kada je upućen na razmjenu zarobljenika 22. ožujka 1996. godine, kažu u MUP-u.

Njega i 55-godišnjaka, koji je zapovijedao spomenutom paravojnom postrojbom u sastavu tzv. Vojske Republike Srpske Krajine, tereti se da su zatočili i grubo fizički zlostavljali trojicu civila.

Riječ je o zaposlenicima komunalnog poduzeća UNIKOM iz Osijeka koje su pripadnici paravojnih formacija podređenih spomenutom 55-godišnjaku 24. lipnja 1995. protupravno lišili slobode te ih prevezli u vojarnu u naselju Sajmište u Vukovaru.

Jedan od otetih civila i danas se vodi kao nestala osoba, sumnja se da je ubijen 

Nakon toga su ih odveli u kuću u Vukovaru gdje su ih dvojica osumnjičenika grubo fizički zlostavljali. Potom su dvojicu od njih prevezli u prostorije 35. slavonske brigade tzv. Vojske Republike Srpske Krajine u Dalju, a nakon toga i u zatvor u Belom Manastiru gdje su bili do razmjene, 24. kolovoza 1995.

Treći civil, tada 54-godišnjak tom prilikom nije prevezen te se i danas vodi kao nestala osoba, a sumnja se da je ubijen uslijed grubog fizičkog zlostavljanja. Njegovo tijelo niti posmrtni ostaci nisu nikada pronađeni.

Protiv dvojice osumnjičenih, koji nisu dostupni hrvatskim tijelima progona, podnijeta je kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku.

(Hina)

 

Bujica: VJEROVALI ILI NE; Lik iz HRT-ove ankete o ćirilici u Vukovaru je poručnik okupatorske vojske! (VIDEO)

 

 

 

Penava: I dalje stojim iza tvrdnje da je Vukovar ‘epicentar puzajuće velikosrpske agresije’

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Zdravku Mustaču potvrđeno 40 godina zatvora

Objavljeno

na

Objavio

Vrhovni sud potvrdio je odluku Županijskog suda u Velikoj Gorici koji je bivšem čelniku jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Zdravku Mustaču u travnju izrekao 40 godina zatvora zbog ubojstva hrvatskoga emigranta Stjepana Đurekovića u Wolfratshausenu kod Muenchena 1983. godine, zbog čega ga je njemački sud ranije osudio na doživotni zatvor.

Nakon odluke velikogoričkog suda, koji je 40-godišnju kaznu izrekao ‘prevodeći’ njemačku presudu u hrvatski pravni sustav, Mustač je podnio žalbu, a Vrhovni sud ju je odbacio kao neosnovanu i potvrdio prvostupanjsku presudu. Obrana stoga Mustača u hrvatskom zatvoru očekuje početkom rujna.

Budući da je Vrhovni sud zaključio kako “ne postoje razlozi zbog kojih osuđenik pobija prvostupanjsku presudu te da pri ispitivanju prvostupanjske presude nisu nađene povrede zakona na koje ovaj sud pazi po službenoj dužnosti, to je žalba osuđenog odbijena kao neosnovana”, izvijestio je Vrhovni sud na svojoj internetskoj stranici.

Zajedno sa 77-godišnjim Mustačem na njemačkom sudu je zbog istog zločina osuđen i Josip Perković (74) koji je 11. srpnja izručen Hrvatskoj.

Iako im je njemački sud izrekao istu kaznu Perkoviću je zagrebački Županijski sud, koji mu je nadležan jer je živio u Zagrebu, odredio 30-godišnju kaznu prema hrvatskim propisima koju treba odslužiti u domaćem zatvoru.

Obrazlažući odbijanje Mustačeve žalbe Vrhovni sud je ustvrdio da činjenica što je Perkoviću “u drugom postupku priznanja strane sudske odluke za isto kazneno djelo i na temelju iste strane presude izrečena kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 30 godina”, nema nikakvog utjecaja na ovaj postupak. Mustač je, pak, tvrdio da je različitim kaznama došlo do nejednake primjene zakona i povrede ustavnih načela o jednakosti građana pred zakonom.

Vrhovni sud podsjeća da i kada je potvrđivao kaznu zagrebačkog Županijskog suda u Perkovićevu slučaju “jasno izrazio stav da je tom prvostupanjskom presudom u pogledu visine kazne” povrijeđen kazneni zakon u korist osuđenog Perkovića, “koju pogrešku Vrhovni sud Republike Hrvatske, kao drugostupanjski sud, bez žalbe državnog odvjetnika, nije mogao ispraviti”.

Vrhovni zemaljski sud u Muenchenu Perkovića i Mustača osudio je u kolovozu 2016. na doživotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za ubojstvo emigranta Đurekovića kojeg su u srpnju 1983. u Wolfratshausenu ubili zasad nepoznati počinitelji.

Obojica su od početka odbacivali krivnju, a nakon njemačke presude obratili i Europskom sudu za ljudska prava od kojega očekuju da zatraži novo suđenje.

Mustačeva odvjetnica Lidija Horvat kazala je da Vrhovni sud svoju odluku mora dostaviti na prijevod prvostupanjskom sudu koji ju šalje u Njemačku, nakon čega se dogovara predaja Hrvatskoj gdje će, kao i Perković, odslužiti kaznu. Očekuje da bi, s obzirom na rokove, Mustač u hrvatskom zatvoru trebao biti početkom rujna.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari