Pratite nas

Pregled

Ministar Horvat: Nakon analiza donijet će se odluka tko će biti partner u restrukturiranju brodogradilišta

Objavljeno

na

Zašto ni danas ministar i Uprava nisu željeli otkriti tko je sve poslao ponude za Uljanik? Zašto se taje ulagači? Mogu li se radnici nadati isplati plaća za prosinac i siječanj? Hoće li se uspjeti zaustaviti stečaj 3. maja? Je li konačno rješenje ipak na pomolu?

Gosti emisije Otvoreno bili su Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan (SDP) Valter Flego, župan Istarske županije (IDS), Boris Cerovac,predsjednik Jadranskog sindikata i Frenki Laušić, novinar Jutarnjeg lista.

Ministar Horvat je odmah na početku naglasio da u ovom trenutku nismo svjesni činjenice da problemi koji su dočekali ovu Vladu nisu rješivi ne bi  bili jamac za kredit niti bi davali jamstva za plaće radnicima, ne bi niti posuđivali Uljanik grupi novac za minimalac.

– U proces smo se uključili s namjerom da se pronađe partner koji  željeti i moći i podnijeti brojke restrukturiranja. Neću komentirati niti jedan iskaz strateških partnera. Ponude nisam vidio, vidjela ih je Uprava. Imala je dva dana da od ponuda napravi blic analizu i došli su s njom danas na sastanak, rekao je Horvat.

– Partneri su svjesni činjenice da su je Uljanik grupa izlistana na burzi, potpisali su zaštitu podataka. Tom procesom treba mir i tišina da dođe do kraja. Ponavljat ću pet dana ako treba – preuzeli smo obveze i kao Vlada ćemo ih ispoštovati. Potpisani su ugovori o zaštiti podataka. Nakon analiza donijet će se odluka tko će biti partner u restrukturiranju brodogradilišta. Molim novinare i javnost da u miru uprava proanalizira ponude. Siguran sam da ćemo dobiti partnera koji će moći pratiti zajedno s državom restrukturirati brodogradilišta,  smatra ministar.

– Današnja objava partnera ne bi nikoga opteretila. Ovo je apsolutna netransparentnost. Ne znamo niti kriterij prema kojem će se donijeti odluka. Porezni obveznici su u 2018. platili 2,5 mlrd. kuna, ove godine još 1 mlrd., a možda i još 700 milijuna kuna, a možda će država morati sudjelovati s još od 1,5 milijardi do 2 milijarde kuna, upozorio je Laušić.

– Ne bih te brojke komentirao. Niti jedan proces dosad nije bio ovako transparentan. Prema potencijalnim partnerima sve je pokazano, dobili su sve relevantne informacije. Kvalificirati proces kao netransparentan nije, rekao je ministar Horvat reagirajući na Laušića.

Sindikalist Cerovac rekao je kako su bili skeptični putujući danas za Zagreb.

– Mislili smo da nećemo dobiti informacije kako postoji budućnost za uljanik i 3. maj. No čuli smo novosti koje su, barem meni, puno značile. Razgovara se o pronalaženju novca za isplatu plaća za 12. i 1. mjesec. Stečajni postupci se žele odgoditi. Želimo budućnost kroz rješenje sa strateškim partnerom. Spremni su doći s planom restrukturiranja što prije. No puno puta smo bili izigrani. Uzet ćemo ovo kao dobro, ali s dozom rezerve, rekao je Cerovac.

– Čudim se ministru na optimizmu. Ponude nije vidio pa ne znam na čemu gaji optimizam. Tisuću radnika je otišlo, tvrtke su pred stečajem,  brodovi se otkazuju. Puno je gore nego prije nekoliko mjeseci kad smo bili u ovom studiju na istu temu. Država nema člana uprave i meni to upće nije jasno. Zašto se ne prihvati njemačka ponuda da se otkupi 3. maj od Uljanika, upitao je Komadina objašnjavajući kako je čuo za tu ponudu te da Uljanik ju neće niti razmatrati.

Dodao je da je 3. maj taoc Uljanika, Svojevremeno je Uljanik spašavao 3. maj.

-Sad bi Brodosplit trebao spašavati Uljanik po nekim teorijama. Ne vjerujem u ta spašavanja jedni drugih nego u gomilanje problema. Treba naći zdravog investitora i treba transparentno voditi postupak, rekao je te pitao ministra Horvata jer zna tko je privremeni stečajni upravitelj Loris Rak.

– On je predsjednik kluba SDP-a u županijskog skupštini gdje sam ja župan. Tko ga je tu imenovao nemam pojma, navodno sudac iz Pazina. Što će građani zaključiti: HDZ-ova vlada, SDP-ov stečajni upravitelj u IDS-ovoj Istri. Nije bilo baš najpametnije da se imenuje Lorisa Rak, rekao je Komadina.

Odmah je reagirao ministar Horvat i rekao da se mora nasmijati jer je Komadina počeo izlaganje s meni nije jasno.

– Ja ću vam pojasniti. Dvije i pol milijarde jamstva ispotpisivala je vaša vlada 2015. godine. Nisam vidio ponude dok se ne napravi analiza, ne miješam se u posao Uprave. Niti je ministarstvo gospodarstva biralo prvog strateškog partnera niti ćemo birati drugoga. Uključili smo se u procese, a kad Uprava završi analizu onda će nam predstaviti. Ovo su paušalne izjave, jedino Djed Mraz može više nego što su neki akteri priloga danas rekli. Ne može se samo sipati iz rukava 7,5 milijardi kuna. Moram osigurati mir da Uprava napravi analizu, rekao je Horvat.

– Nijedna Vlada nije kontrolirala kamo su išli novci koje su vlade davale brodogradnji. Od 7 članova ako imate jednu ruku možete dobiti informacije u procesu donošenja odluke, a ne da kažete kako niste vidjeli ponude, rekao je Komadina.

Župan Flego je rekao kako se svi nadaju rješenju i da država kao većinski vlasnik i kao država zna strateški što joj treba: IT , brodogradnja, poljoprivreda, turizam itd.

– Smatram da nam treba brodogradnja. Ako i država misli onda me ne zanima tko je strateški partner nego da se ulaže u brodogradilište u Puli koje djeluje već 160 godina. Apeliram da prestanemo s prepucavanjima i gledanjima što je bilo prije. Uljanik je jedino brodogradilište koje nije sanirano državnim novcem i želim da što prije Uprava nađe strateškog partnera koji će dobiti zeleno svjetlo u Bruxellesu. Radnici odlaze, uskoro nećemo imati što restrukturirati. Različitim potporama treba dati vjetar u jedra brodogradnje, smatra Flego.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Plenković s izaslanstvom HBK: Predanost Vlade u provedbi međunarodnih ugovora sa Svetom Stolicom

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u utorak predstavnike Hrvatske biskupske konferencije (HBK), istaknuo je predanost hrvatske Vlade u provedbi međunarodnih ugovora sa Svetom Stolicom, a izaslanstvo HBK pozitivnim je ocijenilo napore Vlade na stvaranju uvjeta za gospodarski i društveni napredak.

Sastanak je protekao u konstruktivnoj i prijateljskoj atmosferi, a sugovornici su razmotrili aktualna društvena zbivanja te trenutno stanje suradnje hrvatske Vlade i Katoličke Crkve.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je predanost Vlade u provedbi međunarodnih ugovora sa Svetom Stolicom te se osvrnuo na rad Mješovite komisije Hrvatske biskupske konferencije i Republike Hrvatske”, priopćeno je iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Predstavnici Hrvatske biskupske konferencije izrazili su zadovoljstvo sastankom te važnost kontinuiranog dijaloga s Vladom i resornim ministarstvima na brojnim društvenim područjima.

Pozitivnim su ocijenili napore Vlade na stvaranju uvjeta za opći gospodarski i društveni napredak, društveni optimizam te uključivo ozračje u hrvatskom društvu, izrazivši spremnost Katoličke Crkve da nastavi tome davati svoj doprinos, dodaje se u priopćenju.

U izaslanstvu HBK bili su nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić, nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić, nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić, biskup porečki i pulski Dražen Kutleša te biskup hvarski i generalni tajnik HBK Petar Palić.

Na sastanku u sjedištu Vlade RH sudjelovao je i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, a uz predsjednika Vlade Plenkovića bili su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman, ministar države imovine Mario Banožić, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, naveli su iz Vladine Službe za odnose s javnošću. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Hrvatska se uključuje u istragu havarije Bourbon Rhodea

Objavljeno

na

Objavio

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture će zadužiti predstavnika Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu (AIN) da se uključi u sigurnosnu istragu oko potonuća broda “Bourbon Rhode”, potvrđeno je Novom listu jučer iz Ministarstva na upit o tome hoće li se Republika Hrvatska aktivno uključiti u istraživanje okolnosti potonuća broda u kojemu su četvorica članova posade izgubila život, trojica su spašena, dok se za sedmoricom, među kojima je i zapovjednik Dino Miškić, još uvijek traga.

Aktivna potraga za nestalim pomorcima prekinuta je prije tri dana, ali pojačano promatranje područja na kojemu se za njima tragalo, na središnjem Atlantiku, bit će nastavljeno još neko vrijeme putem satelita i brodova u prolazu.

S obzirom na niz nedoumica i otvorenih pitanja oko ove tragične havarije, koje bi trebala rasvijetliti istraga, Ministarstvu je Novi list uputio upit hoće li Hrvatska tražiti uključivanje svojih predstavnika u tijela i tijek istrage, na što ima pravo jer je jedan od nestalih članova posade hrvatski državljanin.

Fatalni prodor vode

Stručnjaci u pomorstvu, kao i stručnjaci za sigurnost u pomorstvu s kojima su novinari razgovarali kažu kako je to vrlo važno, zbog realne mogućnosti da se okolnosti nesreće pokušaju zataškati.

S obzirom da je riječ o brodu francuske kompanije, istragu vode frnacuske vlasti na Martiniqueu, a nitko od stradalih ili nestalih nije francuski državljanin pa nema pritiska tamošnje javnosti i medija da se istraže sve okolnosti nesreće. Ministarstvo smo upitali i jesu li u kontaktu s francuskim istražnim tijelima, kao i s istražnim tijelima Luksemburga, države pod čijom zastavom je brod plovio, a koja je također dužna provesti istragu.

– Ministarstvo nije zaprimilo informacije od francuskih vlasti vezano za tijek istrage budući da još uvijek traje potraga za nestalim pomorcima, kratko je odgovoreno iz Ministarstva.

Potraga je, podsjetimo, prvi put bila prekinuta svega tjedan dana nakon havarije, da bi ponovno bila nastavljena, nažalost, bez rezultata, nakon čega su francuske vlasti odlučile prekinuti aktivnu potragu za nestalima.

Upravo činjenica da niti jedna od preostale tri splavi za spašavanje s potonulog broda nije pronađena, a nisu detektirani ni signali EPIRB-a (uređaja za radijsko pozicioniranje), kao ni SART-a (radarskog transpondera), zajedno sa svjedočenjima preživjelih o lošem stanju broda, izazvale su, kako piše Novi list, velike polemike u hrvatskoj stručnoj pomorskoj javnosti, ali i jasno govore o potrebi temeljite istrage svih okolnosti nesreće. Od utvrđivanja stanja broda, kao i odgovornosti za eventualne propuste u održavanju, do postupaka zapovjednika i kompanije, kao i procjene stanja broda od strane certifikacijske kuće koja je pregledala brod.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari