Connect with us

Hrvatska

Ministar Horvat: Za obnovu nakon potresa pribavljeno oko 12 milijardi kuna

Objavljeno

on

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat rekao je za HTV da je za obnovu nakon razornog potresa do sada pribavljeno oko 12 milijardi kuna, kroz Fond solidarnosti, kroz zajmove Svjetske banke, kroz proračun.

Gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a ministar Hrvat je istaknuo da ćemo mjesec dana nakon katastrofe koja se dogodila u Sisačko-moslavačkoj županiji, u Narodnim novinama imati jasna pravila ponašanja kako organizirati obnovu.

Dodao je da kompletno osigurani financijski aranžman za obnovu Vlada još nema, no dosad je pribavljeno oko 12 milijardi kuna.

“Neki izvori su poznati, za neke se još borimo. Pribavljeno je oko 12 milijardi kuna – kroz Fond solidarnosti, kroz zajmove Svjetske banke, kroz proračun. Idemo prema Nacionalnom programu oporavka kroz koji ćemo također u poglavlju 7. zatražiti određene financijske aranžmane u obliku bespovratnih sredstava, ali i zajmova”, istaknuo je Horvat.

Vlada RH danas je donijela izmjene Zakona o obnovi, prema kojima će se njegove odredbe primjenjivati i na Sisačko-moslavačku te Karlovačku županiju. Obnovu oštećenih i razrušenih objekata na tom će području u cijelosti financirati država.

Horvat je podsjetio da je Vlada jasno utvrđena distinkcija kojim će se omjerima država uključiti u kojem području u sufinanciranju.

” Na području Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske u segmentu konstrukcijske obnove smo imali omjere 60-20-20, a na ovom području (Sisačko-moslavačke županije), na kojem je proglašena katastrofa, država će se uključiti sa sufinanciranjem 100 posto obnove”, pojasnio je.

U ovom trenutku još nema točne procjene štete od potresa. Svi zahtjevi za obnovu podnosit će se Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine – zasad u pisanom obliku, a kroz nekoliko dana zahtjevi će se moći predati i elektronički putem aplikacije e-obnova, rekao je Horvat.

“Zahtjeve smo počeli zaprimati nekoliko dana prije Božića, kroz koji dan imat ćemo i generirane prve odluke. Ono što se i dan danas analizira jest kompliciranost zahtjeva i svih dokumenata koji kao prilozi moraju biti podneseni da bismo validirali zahtjev i temeljem njega izdali odluku. Radimo na uputi kojom ćemo građanima olakšati popunjavanje zahtjeva”, poručio je Horvat.

Najavio je da će već idući tjedan uputiti prva četiri službenika u prostore Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje u Petrinji kako bi pomogli građanima u popunjavanju zahtjeva za obnovu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari