Connect with us

Ministar Ivan Topić: Prostornim planom FBiH žele se realizirati neostvareni ratni ciljevi

Objavljeno

-

ivan_topic ministarMinistar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Zapadnohercegovačke županije Ivan Topić uputio je otvoreno pismo visokom predstavniku Valentinu Inzku u kojemu se navodi kako će nedavno usvojeni Prijedlog Prostornog plana Federacije BiH generirati nove probleme u BiH.

Ministar Topić u svom pismu navodi kako je u proceduri usvajanja Prostornog plana FBiH narušeno ustavno ustrojstvo Federacije BiH i zanemareni principi lokalne samouprave te da je cilj tako usvojenog Prostornog plana ovladati prirodnim bogatstvima i prostorom Federacije BiH.

“Kao ovlaštena osoba do sada sam više puta upozoravao na nezakonite i neustavne postupke federalnih razina vlasti kada je u pitanju oblast građenja i prostornog planiranja. Ovaj put se ne mogu oteti dojmu da se na ovakav način žele realizirati ciljevi koji se nisu mogli ostvariti ratnim djelovanjima”, navodi se dalje u otvorenom pismu.

Ministar Topić smatra kako se Prostornim planom predviđa “centralizacija upravljanja svim prirodnim resursima (vode, šume, prirodna bogatstva, poljoprivredno zemljište, kulturno povijesna baština) od strane političkog Sarajeva”.

“Ovakav dokument ne samo da neće urediti prostor u Federaciji BiH nego će on biti generator novih problema, prijepora i opiranja što bi moglo dovesti do još veće destabilizacije u Federaciji. Slučajevi džamije u Livnu, ‘luke’ u Neumu, Počitelja, Mostara, Žepča, Stoca, Ljubuškog (Bijača) mogli bi postati pravilo i za ostale gradove u Federaciji BiH”, kaže se u otvorenom pismu.

Dalje se navodi kako bi cilj prostornih planova trebalo biti odgovorno planiranje radi pravilnog razvoja, te da pri izradi prostornih planova riječ moraju imati sve relevantne institucije i građani, što u slučaju Prostornog plana Federacije BiH, nije bio slučaj.

“Stoga Vas, gospodine Inzko, pozivam da upotrijebite sve svoje resurse i ovlasti te da spriječite usvajanje ovakvog dokumenta”, stoji na kraju otvorenog pisma ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Zapadnohercegovačke županije Ivana Topića.

Fena

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari