Connect with us

Pregled

MINISTAR KOTROMANOVIĆ PRIJE OSTAVKE ČEKA POVJERENSTVO KOJE ĆE, VALJDA, UTVRDITI JE LI MIG21 UOPĆE PAO

Published

on

Ministar Kotromanović o padu MIG-a u prilikom kojega je iskusni pilot jedva izvukao živu glavu, oglasio se tek danas. “Strepimo već tri godine zbog ovakvih događaja. Zna se tko je odgovoran, ministar.

Ja sam spreman dati ostavku i za manje stvari od ovoga, ali ovo je stvar koja me čekala.”, započeo je Kotromanović. Na press konferenciji zadarskom Zemuniku ministar je pohvalio pilota, a na pitanje novinara hoće li podnijeti ostavku odgovorio je: “Formirano je povjerenstvo koje će utvrditi sve elemente nesreće. Spreman sam podnijeti ostavku i kad puška zašteka, jer tako moram razmišljati. No, ipak bih sačekao povjerenstvo i tada ćemo vidjeti”.

ministarhrt5

Ante Kotromanović kazao je da je najveća odgovornost za jučerašnji pad vojnog zrakoplova na njemu i njegovim prethodnicima, ali da će o mogućoj ostavci odlučiti nakon nalaza povjerenstva koje će utvrditi “sve elemente nesreće”.

“Rekao sam da sam spreman podnijeti ostavku i kada puška zašteka kod vojnika”, naglasio je Kotromanović u zrakoplovoj bazi Zemunik, ističući da će o mogućoj ostavci odlučiti nakon odluke povjerenstva i razgovora sa “svoja dva šefa” – premijerom i predsjednikom Republike.

No, Kotromanović je ocijenio da, “bez obzira što će se desiti” Hrvatska mora postići konsenzus o načinu na koji će štititi svoj zračni prostor.

“Pozicija i opozicija moraju donijeti zajedničku odluku o novoj sili i o tome što ćemo činiti u budućnosti”, ustvrdio je Kotromanović, dodajući da o pitanju obrane koja iziskuju velike troškove “moramo imati konsenzus i dogovoriti se bez politiziranja”.

Kazao je da je osim na njemu, odgovornost i na njegovim prethodnicima na čelu Ministratsva obrane. “Žao mi je što spominjem prošlost, ali treba reći da nije bilo hrabrosti donijeti neke odluke”, rekao je Kotromanović. “Zajednički treba odlučiti hoće li se 2016. uvesti sustav koji će nas zadovoljiti. To je teška odluka za buduću vladu”, dodao je ministar.

Pilot odlično odradio posao

Pritom je pohvalio pilota, pukovnika Stanka Hrženjaka koji je “odlično odradio posao kada je trebalo biti hladne glave”, ističući da već tri godine strepi radi mogućih sličnih događaja koje može izazvati zastarjela vojna oprema.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Drago Lovrić rekao je da je odluka o nabavi novih borbenih zrakoplova treba biti donesena još prije nekoliko godina, no kako to nije učinjeno odlučeno je napraviti remont i produži životni vijek MIG-a 21, među ostalih i zbog obveza koje Hrvatska ima prema NATO saveznicima.

Ističući da Hrvatska ima vrhunske, osposobljene pilote Lovrić je kazao da “sposobnost zaštite zračnog prostora” godišnje stoji od 600 do 800 milijuna ako uvodimo novi borbeni avion, donosno 200 do 400 milijuna kuna ako obranu u zraku podijelimo sa saveznicima.

Borbeni zrakoplov MiG-21 br. 121 pao je jučer nešto prije 15 sati na području Donje Lomnice kod Velike Gorice. Prema dosadašnjim informacijama, došlo je do zatajenja stajnog trapa i zapaljenja zrakoplova. Pilot Stanko Hrženjak izjavio je da je sa zrakoplovom sve bilo u redu prije polijetanja iz zračne luke Zemunik, ali mu je nedaleko od Zagreba otkazao hidraulični sustav, zapalio se motor te se kabina ispunila dimom. Zato se morao katapultirati, a MiG usmjeriti prema nenaseljenom području. (H/Kamenjar.com)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari