Connect with us

Hrvatska

Ministar Krstičević: Demokratska društva zbog otvorenosti suočena sa sigurnosnim rizicima

Published

on

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević izjavio je u srijedu u Opatiji kako nacionalna sigurnost postaje središnje pitanje daljnjeg razvoja demokratskih društava, koja su zbog svoje otvorenosti i transparentnosti sve više suočena s raznovrsnim sigurnosnim rizicima.

Ministarstvo obrane je priopćilo kako je na otvaranju 13. konferencije Hrvatskih dana sigurnosti Krstičević rekao da je Hrvatska sigurna država, iako je kao i sve druge izložena različitim prijetnjama i ugrozama.

“Trendovi promjena sigurnosne paradigme traže od nas da budemo brži, bolji i spremniji od onih koji predstavljaju prijetnju i naša je obveza razmišljati izvan ustaljenih okvira i poticati kritičko i kreativno razmišljanje”, rekao je Krstičević na konferenciji, koja se na temu novih oblika sigurnosti do petka održava u Opatiji, u organizaciji Hrvatske udruge menadžera sigurnosti (HUMS).

Govoreći o iskustvima razvoja sustava domovinske sigurnosti, rekao je da je ta strategija nakon punih 15 godina jasno definirala nacionalne interese i strateške ciljeve.

“Uspostavljeni sustav domovinske sigurnosti omogućio je optimalno djelovanje državnih institucija i lokalne i regionalne samouprave, usklađenije u odnosu na ranije razdoblje. Povećana brzina reakcije, učinkovitost, kvalitetna organizacija, predviđanje i pravodobna reakcija samo su neke od kvaliteta sustava kojima smo svjedočili”, istaknuo je ministar.

Zaključio je kako iz dana u dan nastavljaju graditi taj sustav čija svaka sastavnica, od policije i vojske preko civilne zaštite i vatrogasca do sigurnosno obavještajnog sustava, lokalne zajednice, udruga i građana naočigled daje rezultate.

Studij domovinske sigurnosti

Krstičević je najavio izradu Priručnika za upravljanje u kriznim i izvanrednim stanjima, a doprinos sustavu bit će i pokretanje Studija domovinske sigurnosti, koji će izgrađivati buduće lidere u tom zahtjevnom funkcionalnom području.

Kao jedan od važnih smjerova u razvoju sustava domovinske sigurnosti naveo je i veće participiranje pravnih osoba iz privatnog i nevladinog sektora u aktivnostima i zadaćama iz okvira procesa upravljanja sigurnosnim rizicima, uključujući i upravljanje u kriznim stanjima.

Ministar je zaključio da će upravljanje sigurnosnim rizicima biti sve teža i kompleksnija zadaća, u svjetlu sigurnosne situacije koja u nadolazećim godinama i desetljećima neće biti nimalo jednostavnija, te je za očekivati da će vrijednosti uspostave Sustava domovinske sigurnosti postati još izraženije u vremenima koja su pred nama.

Skup u Opatiji okupio je više od dvjesto stručnjaka, znanstvenika i poduzetnika iz područja sigurnosti. Osim Krstičevića, sudionike su pozdravili predsjednik HUMS-a Alen Ostojić i voditelj Ureda Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku i Sloveniju Holger Haibach. Među sudionicima su brojni predsjednici uprava hrvatskih kompanija, među njima JANAF-a, HEP-a, AD Plastika, Plinacroa, HAC-a te gosti iz Njemačke, Poljske, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Kine. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari